Dinamo a avut o contribuție majoră la cele 9 medalii câștigate de România la Jocurile Olimpice de la Paris. Clubul „alb-roșu” a reușit să câștige duelul de la distanță cu Steaua. Cine a adus medaliile.
FANATIK a făcut o analiză a sportivilor care au contribuit la câștigarea celor 9 medalii ale României la această ediție a Jocurilor Olimpice. Sportivii legitimați la Dinamo au contribuit la câștigarea a 7 medalii, în timp ce Steaua a contribuit la 6 medalii.
David Popovici, cel mai important sportiv al României, „furat” de Dinamo de la Steaua în septembrie 2021, a tranșat lupta pe medalii în favoarea „alb-roșiilor” după ce a cucerit medalia de aur în proba de 200 de metri liber și medalia de bronz în proba regină a înotului, 100 de metri liber.
La canotaj cele două cluburi și au împărțit aproape perfect medaliile! Spre exemplu, în proba de 8+1, unde România a câștigat cel mai clar titlul olimpic, 5 sportive sunt de la Dinamo, în timp ce 4 sunt de la Steaua. Clubul „militar” a fost reprezentat de Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Adriana Adam și Magdalena Rusu, iar Dinamo de Amalia Bereș, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel și Victoria Petreanu.
Dinamo și Steaua au avut o simbioză perfectă între probele de canotaj dublu vâsle și dublu rame. Andrei Cornea (Steaua) și Marian Enache (Dinamo) au produs marea surpriză în proba de dublu vâsle, unde au reușit să cucerească medalia de aur.
Simona Radiș (Steaua) și Ancuța Bodnar (Dinamo), marile favorite în finala de dublu vâsle au ratat aurul olimpic, însă au reușit să ia totuși medalia de argint.
La dublu rame feminin, Dinamo și Steaua au mers din nou cap la cap. Cele două cluburi și-au împărțit medalia de argint prin Ioana Vrînceanu (Steaua) și Roxana Anghel (Dinamo). Tot ele au reușit să câștige medalia de argint în finala la dublu vâsle feminin, categoria ușoară.
Gianina von Groningen (Steaua) și Ionela Cozmiuc (Dinamo) au reușit să câștige medalia de argint în proba de dublu vâsle categorie ușoară. În total, Dinamo a avut la canotaj 9 contribuții inviduale la medalii, în timp ce Steaua a avut 8.
Lotul feminin de gimnastică al României nu s-a mai calificat la Jocurile Olimpice de 12 ani, de la ediția din Londra (12). Ana Maria Bărbosu a reușit să salveze onoarea gimnasticii românești și să cucerească singura medalie „tricoloră” de la această disciplină.
Sportivă legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a obținut in extremis medalia de bronz în finala de la sol, după ce România a mers la Tribunal de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
Mihaela Cambei este singura sportivă care nu e legitimată la Steaua sau Dinamo și care a reușit să ia o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris. Halterofila aparține de clubul CSM Onești.
Clubul Sportiv Dinamo București se poate lăuda cu 7 campioni olimpici la Jocurile Olimpice de la Paris. Este vorba despre David Popovici (înot) , Marian Enache, Maria Lehaci, Amalia Bereș, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Victoria Petreanu (canotaj).
În total, sportivii legitimați la Dinamo au adus 7 medalii pentru România și au avut nu mai puțin de 11 contribuții individuale la 8 medalii cucerite de România la Paris: David Popovici 2, Ancuța Bodnar 2, Roxana Anghel 2, Marian Enache 1, Maria Lehaci 1, Amalia Beres 1, Victoria Petreanu 1, Ionela Cozmiuc 1.
Pentru „alb-roșii” este cea mai bună performanță reușită la ultimele 6 ediții ale Jocurilor Olimpice. Spre exemplu, la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice Tokyo 2021, Dinamo a reușit să aducă 3 medalii: 1 de aur și 2 de argint și a avut 4 sportivi medaliați.
Steaua a reușit să își aducă o contribuție la 6 dintre cele 9 medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Paris. Astfel, „roș-albaștrii” au avut următorii medaliași: Simona Radiș (2), Ioana Vrînceanu (2), Adriana Adam, Magdalena Rusu, Andrei Cornea, Gianina van Groningen, Ana Maria Bărbosu.
În total, sportivii legitmați la Steaua au avut 9 contribuții individuale la 8 dintre medaliile cucerite de România. Dacă l-ar fi avut pe David Popovici însă, „militarii” ar fi câștigat detașat duelul la medalii cu rivala Dinamo și raportul ar fi fost de 8 la 5!
Concluziile trase de FANATIK sunt absolut îngrijorătoare. Dacă Dinamo și Steaua s-ar privatiza sau ar dispărea, sportul românesc ar fi în moarte clinică, iar România ar putea să rămână fără medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Europene și Mondiale.
Chiar și dacă acești sportivi s-ar reorienta către alte cluburi, performanța ar avea de suferit, în condițiile în care Dinamo și Steaua oferă cele mai bune condiții pentru sportive, dețin infrastructura cea mai buni și oferă cele mai mari salarii.