În ședința de azi, 28 iunie 2021, a Secţiei a-VII-a Civilă a Tribunalului București, magistrații au admis cererea lui Dinamo de a intra în insolvență. Este pentru a doua oară în istoria sa când Dinamo intră în insolvență. Dinamo a cerut insolvenţa la două săptămâni după ce FANATIK a anunţat în exclusivitate planul “câinilor”.
Odată cu intrarea în inslovență, conform regulamentului, Dinamo nu va putea participa în cupele europene în toată această perioadă, plus încă un an după ce s-a depășit momentul.
În plan sportiv, Dinamo riscă nouă puncte penalizare din clasamentul sezonului regulat dacă are datorii către cluburi, angajați, fotbaliști și Fisc, iar Planul de reorganizare nu este confirmat de Judecătorul sindic până la 30 noiembrie.
Insolvenţa reprezintă o soluţie disperată în încercarea de a salva clubul de la faliment, având în vedere datoriile uriaşe cu care se confruntă echipa. Legea le permite celor de la Dinamo această pârghie.
Este oficial. Dinamo a cerut insolvenţa la două săptămâni după ce FANATIK a anunţat planul “câinilor”. Este un plan teribil de salvare a clubului, care a depus cererea la Tribunalul Bucureşti. Decizia instanţei este aşteptată pe 28 iunie.
Insolvenţa reprezintă o soluţie disperată în încercarea de a salva clubul de la faliment, având în vedere datoriile uriaşe cu care se confruntă echipa. Legea le permite celor de la Dinamo această pârghie.
La data de 23 septembrie 2020, s-au împlinit 5 ani de când societatea SC Dinamo 1948 SA, care administrează clubul din Liga 1, a ieşit din insolvenţă. Dacă nu s-ar fi îndeplinit termenul de 5 ani, societatea SC Dinamo 1948 SA ar fi intrat direct în faliment.
În urmă cu două săptămâni, managerul sportiv Mario Nicolae a declarat pentru FANATIK că insolvenţa este o soluţie care poate îndrepta lucrurile la club şi cel mai bun exemplu este CFR Cluj, campioana ultimilor patru ani:
“Dinamo a mai fost într-o insolvenţă din care a ieşit cu bine. Depinde cine o manageriază. O insolvenţă nu înseamnă distrugerea unui club, ci poate să însemne sănătatea lui Dinamo şi relansarea pentru viitor. Jucătorii şi angajaţii ar fi fericiţi, pentru că nu se mai permit întârzieri, chiar dacă salariile ar fi mai mici.
Am trecut printr-o insolvenţă în trecut, dar nu am stat mult, la Petrolul. Cu Dinamo, nu ştiu ce se va întâmpla, dar ceea ce pot să vă spun e că se fac eforturi uriaşe ca acest club să se salveze. Aşa s-a întâmplat şi în finalul sezonului trecut.
Sunt mulţi oameni de afaceri care se interesează să vină alături de noi şi care stăpânesc mult mai bine aceste lucruri decât mine. Eu nu pot să mă declar surprins că Dinamo intră în insolvenţă, dar nu pot spune clar asta pentru că nu ştiu.
Se vrea ca Dinamo să continue acest drum, să nu dispară şi fanii din DDB au făcut eforturi foarte mari să ţină clubul în viaţă. Cel mai bun exemplu este CFR Cluj. O echipă care a fost în insolvenţă şi care de patru ani încoace ia titlul în România.
Dar planul trebuie să fie bine pus la punct. Chiar nu ştiu, nu pot să spun mai multe pentru că eu muncesc pe alt plan”, a spus managerul sportiv al clubului în urmă cu două săptămâni.
Prin această soluţie a insolvenţei, Dinamo va scăpa artificial, dar legal de o mare parte a datoriilor. Din acest punct de vedere, creditorii sunt cei mai expuşi, care ar pierde bani, sunt fotbaliştii, pentru că nu au contract de muncă ci au contracte de activitate sportivă.
Dinamo se află pentru a doua oară în istorie în insolvenţă. În iunie 2014, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă depusă de clubul controlat la acea vreme de Ionuţ Negoiţă.
Un an şi patru luni mai târziu, Dinamo a devenit primul club de fotbal din România care a reuşit să scape de insolvenţă. Pe 24 septembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis reintroducerea în sistemul economic al echipei. ANAF a făcut două contestaţii, ambele respinse de Curtea de Apel Bucureşti.