DINAMO. Bayern şi Eintracht, cu ochii pe el! ”Au pierdut Motoreta!”

DINAMO. Ionuţ Negoiţă, şi nu numai el, se mândreşte cu Centrul de Copii şi Juniori al clubului, însă tocmai a pierdut una dintre cele mai mari speranţe: George Eduard Rusu! Fotbalistul, în vârstă de 13 ani, a renunţat la Dinamo şi s-a mutat la Academia Atletico Madrid!

DINAMO. Dintr-o echipă de pluton, Atletico a ajuns pe primul loc. Viteza, calitatea de bază a puştiului, şi-a spus cuvântul. Nu a fost răzbunare, dar i-a plăcut să dea de pământ cu Dinamo atunci când a prins-o şi i-a perforat, de multe ori, poarta.

Dă click pe galeria foto!

DINAMO. Nu fotbalul a fost prima opţiune pentru cel poreclit ”Motoreta”! Mama lui, Mariana Ilie, a cochetat cu atletismul şi, cum era firesc, l-a îndrumat către sport. Când puştiul împlinise şapte ani!

DINAMO. A început cu baschet şi karate!

Mariana Ilie povesteşte, pentru FANATIK.RO, cum i-a îndrumat paşii către sport fiului ei. ”Am sesizat energia lui de sportiv. L-am dus la baschet prima dată. Dar nu se lipea de el, nu i-a plăcut”, spune Ilie.

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de astăzi

DINAMO. După câteva luni sub panou, Eduard bătea la uşa unui alt sport: karate! Nu i-a plăcut, aşa că mama a luat o două decizie: ”M-am gândit că pentru el ar merge fotbalul. L-am înscris la Chelsea Bucureşti. 11 luni a stat acolo, iar antrenorul mi-a zis că are potenţial şi, de aceea, să-l duc la şcoala de fotbal Marius Lăcătuş. Dar m-am interesat şi am ajuns cu el la Dinamo!”

DINAMO. I-a bătut pe unde i-a prins!

Două săptămâni a fost în probe fizice George Eduard Rusu! Le-a trecut! Antrenorul Palade a văzut în el speranţa. A început de la echipa a treia, iar în doi ani a ajuns om de bază în prima. Apoi, golgheter. I se spunea Motoreta sau Bolt. ”Este vitezist! În toţi cei patru ani la Dinamo a fost primul la probele fizice”, explică Mariana Ilie.

DINAMO. După patru ani şi ceva de când a intrat pentru prima dată pe porţile Centrului de Copii şi Juniori de la Dinamo, Eduard părăsea echipa! ”Am simţit că este nedreptăţit, oarecum, şi am hotărât să-l transfer. Am simţit atunci nevoia unei schimbări. Intra într-o rutină care nu-i făcea bine”, a explicat Ilie.

N-a fost deloc simplu. Mariana Ilie s-a prezentat în biroul şefului Centrului, Gabriel Răduţă, unde se afla şi antrenorul Tudor Palade. I-a explicat ce vrea, Răduţă i-a dat contractul fotbalistului şi dusă a fost. Palade a luat foc atunci şi i-a cerut şefului să revină asupra deciziei.

Acesta a sunat-o pe mama băiatului şi i-a cerut să revină cu actele. A fost refuzat. Atunci i-a propus să facă formele pentru un împrumut la Academia Atletico Madrid, unde Eduard urma să ajungă. S-a opus însă David Tudor, antrenorul de la noua echipă a puştiului. Astfel, Dinamo pierdea ”Motoreta”!

Un an a trecut de când Eduard Rusu joacă pentru Atletico Madrid. A luat etapele de la zero, aşa cum o făcuse la Dinamo. Şi-a întâlnit de patru ori fosta echipă, de trei ori a învins-o. A marcat de fiecare dată. ”Le-am spus când l-am transferat că o să-i bată! Asta s-a întâmplat!”, se amuză Mariana Ilie.

”Are antrenor individual pentru tehnică. Mai joacă şi pentru Young Tigers, o şcoală de minifotbal”, completează mama lui Eduard.

”Este un copil de perspectivă, are o viteză de deplasare foarte bună. De fapt, este atuul lui. O calitate mult peste medie. Este ambiţios, muncitor, un copil cuminte...

Dacă va continua să muncească aşa cum o face acum, îl văd la o echipă mare. Chiar la Atletico Madrid”, l-a caracterizat pe puşti antrenorul său, David Tudor.

DINAMO. Patru luni la Eintracht!

În urmă cu doi ani, Eduard a dat probe la Bayern Munchen şi la Eintracht Frankfurt! Le-a luat. Mariana Ilie a hotărât într-o vară că fiului ei îi va fi mai bine într-o altă ţară. A ales Germania. Wiesbaden, un orăşel dintr-o zonă turistică. 420 de kilometri de Munchen.

”Într-o zi, am făcut o vizită la stadionul lui Bayern. Am vorbit cu un antrenor de la Academia Bayern. Eduard a fost băgat la o grupă, a luat probele fizice. Ni s-a propus să rămânem la Academia Bayern. Şcoală, cursuri, hrană, cazare... În fine, tot ce trebuie! Dar am renunţat, erau 420 de kilometri distanţă, cum să-l las singur? Nu făceam faţă, nu puteam face naveta ca să-i fiu aproape!”, povesteşte Mariana.

Aşa că s-a orientat către Eintracht Frankfurt! Era la o jumătate de oră distanţă de Wiesbaden. Patru luni s-a antrenat Eduard la Academia Frankfurt. Antrenamente, luni, miercuri, vineri! În acelaşi timp, se pregătea şi cu SVW Wiesbaden! ”Antrenorul de aici a vrut să-l antreneze, să cheme observatori şi să-l vândă”, spune Mariana Ilie.

După patru luni, Mariana Ilie şi fiul ei reveneau în România. ”Am plecat pentru că am avut probleme de adaptare. Climă, dimineaţa soare, după amiază ningea. Nu vorbeam limba. Dar şi acum ţin legătura cu antrenorii de la Eintracht şi Wiesbaden. Şi mâine dacă ne întoarcem, el e ca acasă acolo”, a încheiat mama lui George Eduard.

Mariana Ilie nu are de gând să-şi lase fiul pe mâinile vreunui agent de jucători. De aceea, în scurt timp se va înscrie la cursurile de agenţi. ”O fac în primul rând pentru Edi, să fie pe mâini sigure şi bune. Pentru că eu mă ocup de el, exclusiv, de 6 ani. Şi să rămână banii în familie (râde!)... Şi pentru că-mi place acest sport şi ideea. Dar, dacă va merge treaba, mă voi ocupa şi de alţi jucători”, a dezvăluit Mariana Ilie.

13 ani are Eduard George Rusu

4 ani şi jumătate a jucat Eduard la Dinamo

viewscnt
OraPostulSportEveniment
18:30Telekom Sport 2
Campionatul Mondial de Handbal. România - Cehia
1 EUR4.6315 lei-0,0012
1 USD3.9449 lei+0,0122
1 XAU158.0497 lei-0,6933