Dinamo Bucureşti a fost prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. În urmă cu 34 de ani, formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare a atins cea mai bună performanţă, de până atunci, a unui club din România. La un an după ce Universitatea Craiova jucase semifinala în Cupa UEFA, Dinamo Bucureşti a ajuns până în careul cu aşi al celei mai importante competiţii intercluburi din Europa.
În primul tur, Dinamo Bucureşti a trecut cu uşurinţă de Kuusysi Lahti. Finlandezii au fost pradă uşoară pentru formaţia antrenată de Dumitru Nicolae-Nicuşor, însă peste trei ani o vor ţine în şah pe Steaua Bucureşti în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. În următorul tur, dinamoviştii au dat peste Hamburg, campioana en-titre a Europei, iar formaţia din Germania de Vest era considerată mare favorită.
Meciul tur, jucat pe “23 August”, a rămas în istoria clubului Dinamo Bucureşti. “Câinii” au reuşit una dintre cele mai importante victorii, scor 3-0, graţie golurilor marcate de Ionel Augustin, Gheorghe Mulţescu şi Costel Orac. “Am înscris din plonjon și acel gol parcă i-a paralizat. Apoi a marcat Mulțescu, cu acel șut de la 35-40 de metri, iar Orac a închis tabela pe final. Cred, totuși, că nemții ne-au tratat și cu superficialitate, nu și-au închipuit că suntem atât de puternici. Oricum, la final, cei de la Hamburg au fost fair-play. Mi-aduc aminte că ne-au felicitat”, şi-a reamintit Ionel Augustin. În retur, nemţii au egalat scorul general în 63 de minute, însă campioana României a dat lovitura în pe final prin golurile marcate de Cornel Ţălnar şi Gheorghe Mulţescu.
Dinamo Minsk a fost următorul adversar al lui Dinamo în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Înaintea meciului, generalul Diaconescu, preşedintele formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare, l-a mandatat pe Cornel Dinu, secundul lui Dumitru Nicolae-Nicuşor, cu o misiune specială. La meciul tur, jucat în URSS, fostul mare fotbalist trebuia să ducă trei genţi diplomat pentru brigada condusă de arbitrul Llamo Castillo. Măsura era una de precauţie, prin care dinamoviştii se asiguaru că vor avea parte de un arbitraj corect. Meciul jucat la Tbilisi s-a terminat la egalitate, scor 1-1, iar Dinamo Bucureşti a obţinut calificarea în semifinalele competiţiei după o victorie pe teren propriu, scor 1-0.
În semifinale, Dinamo Bucureşti a dat peste FC Liverpool, una dintre cele mai bune formaţii europene de la începutul anilor ’80. Manşa tur s-a încheiat cu victoria “cormoranilor”, scor 1-0, după golul marcat de Sammy Lee. În minutul 71 al meciului jucat pe “Anfield”, Graeme Souness l-a făcut KO pe Lică Movilă, care a suferit o fractură de maxiliar, însă arbitrul nu i-a acordat scoţianului nici măcar cartonaşul galben.
Returul s-a jucat pe 25 aprilie 1984, iar stadionul “23 August” a fost arhiplin, cu toate că în ziua meciului o ploaie torenţială s-a abătut peste Bucureşti. Ian Rush i-a amuţit pe suporterii dinamovişti cu golul marcat în minutul 11, însă speranţele acestora au început să reapară după reuşita lui Costel Orac din finalul primei reprize. După pauză, jucătorii antrenaţi de Dumitru Nicolae-Nicuşor au forţat marcarea celui de-al doilea gol, însă tot Ian Rush a fost cel care a marcat, cu cinci minute înainte de finalul meciului. Liverpool se califica în finala Cupei Campionilor Europeni, unde a învins-o, după loviturile de la 11 metri, pe AS Roma.