Fotbal intern

DINAMO. CAMPIOANĂ, peste FCSB şi Viitorul! Argumentele LPF!

În campionatul 2016-2017, în Liga 1 au fost folosiţi doar 118 fotbalişti de „afară”, cel mai mic număr din ultimii 10 ani. Cei mai mulţi au fost „câini”......
27.06.2017 | 11:38
DINAMO CAMPIOANA peste FCSB si Viitorul Argumentele LPF
ADVERTISEMENT

În campionatul 2016-2017, în Liga 1 au fost folosiţi doar 118 fotbalişti de „afară”, cel mai mic număr din ultimii 10 ani. Cei mai mulţi au fost „câini”…

Majoritatea conducătorilor din prima ligă au fost foarte „vocali” împotriva regulii adoptate de FRF la 22 februarie 2016, care obligă echipele să aibă pe teren un jucător crescut la nivel naţional, eligibil pentru reprezentativa U21, însă cifrele primului sezon în care această normă a fost aplicată sunt pozitive. În campionatul 2016-2017, în Liga 1 au fost folosiţi doar 118 străini, cel mai mic număr din ultimul deceniu, potrivit lpf.ro. Aşa că se poate spune că jucătorii români tineri au „prins” mai multe minute „oficiale” pe gazon.

ADVERTISEMENT

Dinamo campioană, Viitorul „codaşă”, FCSB în pluton

Dinamo a fost echipa care a utilizat cei mai mulţi stranieri – 16, „câinii” fiind urmaţi de „oltenii” de alt neam (tot de piatră, muică…) de la CS U Craiova – 15, „şumudicii” mingicari de la Astra – 14, „cosmopolita” CFR Cluj – 12 (surprizător relativ la „tradiţia” ultimilor ani, abia pe locul 4…), apoi un grup de 3 echipe, FCSB, Gaz Metan Mediaş şi CSM Poli Iaşi – cîte 10, retrogradatele Pandurii Târgu Jiu şi ASA Târgu Mureş – câte 9, FC Botoşani – 6, campioana Viitorul şi campioana… supravieţuirii ACS Poli Timişoara –  câte 5, Concordia Chiajna – 4 şi „lanterna” FC Voluntari – 3. Trebuie remarcate „codaşele”, de la Viitorul la FC Voluntari, pentru curajul de a folosi mulţi fotbalişti români tineri, raportat la performanţele fiecăreia, chiar dacă în registre diferite, de la titlul „copiilor” lui Hagi la salvarea de la retrogradare a Timişoarei, Chiajnei şi Voluntarilor.

Echipa ideală a jucătorilor străini

Portar

Nicolai Calancea (Moldova / CS U Craiova / 30 ani / 32 jocuri) – A închis perfect poarta în momentele dificile, dând astfel încredere echipei. A fost unul dintre cele mai bune transferuri reuşite de olteni.

ADVERTISEMENT

Fundaşi

Jose Antonio Romera Navaro (Spania / Dinamo / 29 ani / 32 jocuri) – Un fundaş experimentat, care s-a impus rapid în prima echipă a „câinilor”, devenind titular incontestabil pe toată durata sezonului. A dat un gol, o pasă de gol şi a „scos” două penalty-uri.

Kevin Boli (Franţa / Viitorul / 25 ani / 33 jocuri) – A fost stâlpul apărării lui Gică Hagi. Pe lângă evoluţiile foarte bune din defensivă, s-a dovedit periculos şi în atac, în special la fazele fixe. A marcat de 3 ori, a oferit un assist şi a obţinut un penalty.

ADVERTISEMENT

Jasmin Trtovac (Serbia / Gaz Metan Mediaş / 30 ani / 39 jocuri) – A jucat în 39 dintre cele 40 de jocuri disputate de Gaz Metan în ediţia 2016/2017 a Ligii I. Fundaş puternic, imbatabil în duelurile aeriene, a înscris şi două goluri.

Marko Momcilovic (Serbia / FCSB / 30 ani / 32 jocuri) – Două goluri, două pase decisive, două penalty-uri obţinute şi şase prezenţe în echipa etapei! Cifre excelente care fac din el cel mai bun fundaş stânga din Liga I. Foarte responsabil, îşi dă sufletul pe teren în fiecare meci.

ADVERTISEMENT

Mijlocaşi

Filipe Nascimento (Portugalia / CFR Cluj / 22 ani / 25 jocuri) – A „luminat” jocul „ceferiştilor” în multe momente. A marcat de 6 ori, a pasat de 4 ori decisiv şi a „scos” două penalty-uri.

Hristo Zlatinski (Bulgaria / CS U Craiova / 32 ani / 35 jocuri) – Experienţa bulgarului s-a văzut în multe momente dificile, când s-a comportat ca un lider. 6 goluri şi 6 pase decisive în 35 de meciuri.

Fernando Boldrin (Brazilia / Astra / FCSB / 28 ani / 33 jocuri) – Unul dintre cei mai buni stângaci din Liga I. A marcat de 9 ori şi a oferit 4 pase decisive, reuşitele sale fiind determinante în clasarea „roş-albaştrilor” pe loc de Liga Campionilor.

Eric de Oliveira (Brazilia / Gaz Metan Mediaş / 31 ani / 34 jocuri) – Continuă să fie jucătorul care „provoacă” aplauze la scenă deschisă datorită driblingurilor şi execuţiilor sale spectaculoase. 6 goluri şi 10 pase decisive sunt încă prea puţin pentru jocul său uneori strălucitor. Păcat că nu este „văzut” ca o soluţie pentru echipa naţională, deşi are şi cetăţenie română.

Atacanţi

Harlem Gnohere (Franţa / Dinamo / FCSB / 29 ani / 28 jocuri) – A marcat de 10 ori şi a oferit 4 pase decisive. Chiar dacă nu foarte rafinat tehnic, atuul lui este forţa care l-a impus în majoritatea duelurilor fizice.

Adam Nemec (Slovacia / Dinamo / 31 ani / 28 jocuri) – Un atacant de „gura porţii” cu un remarcabil plasament şi simţ al golului. A marcat de 11 ori, 7 dintre reuşite fiind izbutite în 2017, când a pus decisiv umărul la revenirea lui Dinamo pe podium după 8 sezoane.

* „11” stabilit de Liga Profesionistă de Fotbal, pe baza datelor statistice. Au fost incluşi numai jucătorii care au evoluat în ambele faze ale Ligii I, sezonul regulat şi play-off sau play-out.

36 de ţări au avut reprezentanţi în Liga I sezonul trecut: pe locul 1 Croaţia – 15, pe 2 Brazilia – 13 şi pe 3 Portugalia – 9

ADVERTISEMENT
Tags: