Fotbal intern

Dinamo, cotă uriașă să „întoarcă” scorul în Cupă cu FCSB şi să repete „Minunea Liberec”! Nimeni n-a reușit așa ceva în România! U Craiova a fost cea mai aproape… de contraperformanță! Video de colecție

08.07.2020 | 01:32
Dinamo cota uriasa sa intoarca scorul in Cupa cu FCSB si sa repete Minunea Liberec Nimeni na reusit asa ceva in Romania U Craiova a fost cea mai aproape de contraperformanta Video de colectie
ADVERTISEMENT

Dinamo a pierdut turul semifinalei din Cupa României pe teren propriu, 0-3 cu FCSB într-un meci fără istoric. Și fără probleme pentru echipa lui Gigi Becali. Marcau în urmă cu două săptămâni veteranul Adi Popa (32), plecat între timp de la echipă, marea speranță Darius Olaru (74) și „copilul” Cristian Cosmin Dumitru (83).

Dinamo a pierdut de atunci două meciuri, 0-1 pe teren propriu cu FC Voluntari și tot 0-1 cu Viitorul, la Ovidiu. A câștigat ultima etapă la Clinceni, 3-1 cu Academica și mai are mult până să scape de retrogradare, obiectivul principal al celui mai slab sezon din istoria echipei.

ADVERTISEMENT

FCSB n-o duce nici ea prea bine. A „reușit” să piardă la Giurgiu, 2-3, după ce o conducea pe Astra cu 2-0 în minutul 29, a făcut egal cu FC Botoșani, 1-1, pe „Arena Națională”, unde va juca și cu Dinamo. Adio titlu, adio și locul 2 la care se „abonase” în ultimele sezoane.

Dinamo pornește de la 0-3 returul semifinalei de Cupă cu FCSB. Nicio echipă n-a reușit să întoarcă un astfel de scor în România. Universitatea Craiova era gata, gata s-o „pățească”…

În fotbalul mare s-au întâmplat răsturnări spectaculoase de scor după ce în tur se înregistrase un scor mare, nu și în România. Doar Universitatea Craiova era gata, gata să răstoarne șiștarul cu lapte după un net 4-0

ADVERTISEMENT

În mai 1991 Universitatea Craiova conducea în campionat cu 5 etape înainte de final și urma să joace returul semifinalei de Cupă cu divizionara B Unirea Alba Iulia. În Bănie, în tur, victorie fără probleme, 4-0, marcaseră Olaru (11), Zamfir (27), Badea (46) și Săndoi (85).

Liniștiți și „suferind” de o bine-cunoscută… mândrie oltenească, fotbaliștii antrenați de Sorin Cârțu au mers la Alba Iulia pentru o formalitate. Care era să se transforme într-una dintre cele mai mari surprize din istoria „competiției KO”.

ADVERTISEMENT

După 0-0 la pauză, Ionuț Popa (doar o coincidență de nume cu regretatul antrenor care ne-a părăsit de curând), realiza un spectaculos hat-trick pentru Unirea, într-o jumătate de oră, în minutele 47, 71 și 77, ultimul sfert de oră jucându-se cu gheata în gâtul adversarului, sub imperiul lui „Ori la bal, ori la spital!”.

Nu s-a mai dat niciun gol și Universitatea Craiova se califica gâfâind în finală… „Mi-e greu să înțeleg acest rezultat…”, spunea atunci antrenorul oltenilor, Sorin Cârțu… Care, chiar și fără toți titularii la îndemână, tot aliniase o echipă de valoare la Alba Iulia: Prunea – Mănăilă, Zamfir, Ad. Popescu, Bica – Ciurea, Olaru, Gârleșteanu, Mogoșanu – Craioveanu (17 Cristescu), Neagoe (70 Agaliu).

ADVERTISEMENT

Florin Prunea își amintește că „Ne făceam calcule că luăm și campionatul, și Cupa, ne cam relaxasem, mai trăgeam și câte un chefuleț…”

În poarta echipei din Bănie a fost atunci Florin Prunea, care a avut câteva intervenții providențiale pentru o echipă aflată „în corzi” pe finalul meciului. Contactat de FANATIK, fostul goal-keeper ne-a declarat, în exclusivitate, că n-a uitat nicio clipă din acel meci deși au trecut 19 ani…

„Eram pe val, eram pe primul loc în campionat, la trei puncte față de Steaua, motiv pentru care ne-am închipuit că la Alba Iulia, cu o formație din Liga a II-a, meciul va fi o simplă formalitate, mai ales că în tur, la Craiova, le dădusem ardelenilor patru «boabe»”

„Am ajuns la Alba Iulia după un chef pe la Gearmata, lângă Timișoara, jucasem acolo etapă de campionat, câștigasem cu 2-0… Mai eram și fără câteva piese grele, Badea, Săndoi, Pigulea, care luaseră cartonașe galbene la Timișoara pentru a se odihni în acel meci de Cupă, dar mai ales ca să evite o suspendare în campionat”

„La pauză a fost 0-0, totul părea OK… În repriza a doua, imediat după reluare, vârful lor de atac, Ionuț Popa, a deschis scorul, 1-0. Apoi a intrat în teren și antrenorul-jucător Cornel Țălnar, presiunea a crescut, Unirea ne-a dominat și Ionuț Popa a mai marcat două goluri în șase minute! A fost un meci de coșmar, eram în corzi, am avut și șansă, am mai scos și eu câteva mingi grele…”

„Cauza? Mentalitatea jucătorului român! Noi deja ne vedeam campioni, știam că în finala Cupei jucăm cu învingătoarea dintre Inter Sibiu și FC Bacău, scăpasem de Steaua și Dinamo, eliminate în sferturi. Ne făceam calcule că luăm și campionatul, și Cupa, ne cam relaxasem, mai trăgeam și câte un chefuleț, deși mai erau cinci etape de campionat… Iar în Cupă mai aveam de jucat returul semifinalei și nu degeaba era numită Cupa «competiția KO»… era gata, gata să o comitem…”

„Am ieșit cu bine din finalul ăla de sezon… dar cu ce emoții numai noi știm! Chiar în primul meci după Alba Iulia, am făcut doar 1-1 acasă, cu Jiul, în campionat, s-a văzut efectul negativ al coșmarului la Alba Iulia, prelungit și etapa următoare la Pitești, unde am pierdut 0-2 cu FC Argeș și ne egalase Steaua la puncte…”

Până la urmă Universitatea Craiova a realizat eventul, a câștigat campionatul la egalitate de puncte cu Steaua, dar a avut un golaveraj mai bun, aluat și Cupa, 2-1 în finala cu FC Bacău, arbitrată de Ion Crăciunescu.

Dinamoviștii de azi ar trebui să se uite în fiecare seară la „Minunea de la Liberec”…

De „Minunea de la Liberec” s-au scris mii de pagini. Tipărite sau pe internet. Pe scurt, după incidente provocate de suporteri în „Ștefan cel Mare” în finalul turului din play-off-ul Europa League 2009-2010, înfuriați de jocul slab al echipei antrenate atunci de italianul Dario Bonetti, condusă în acel minut 88 cu 2-0 de echipa din Cehia.

UEFA a analizat incidentele și a dat victoria cu 3-0 lui Slovan Liberec, „îngropând” și mai tare pe Dinamo. Care, însă, nu s-a dus precum… câinele la tăiere în retur, a intrat pe teren hotărâtă să încerce imposibilul și a reușit „minunea”. Minunea de la Liberec.

Andrei Cristea (3) și Marius Niculae (58 și 82) restabileau egalitatea „la general”, se ajungea la prelungiri, se trecea de prelungiri și totul se decidea la loteria penalty-urilor de departajare. 18. Atâtea penaltyu-ri au fost necesare pentru departajare. Dinamo a transformat unul în plus și a câștigat cu 9-8. Și s-a calificat… Pentru ultima oară în grupele unei competiții europene…

Matache – Molinero, Moți, D. Grigore, Diabate – Zicu, D. Kone, Boștină, Ad. Cristea (65 Torje) – Dănciulescu (cpt) (46 M. Niculae), A. Cristea (76. Cl. Niculescu) erau„câinii” trimiși de antrenorul Dario Bonetti să reușească „minunea de la Liberec”. Au rămas pe bancă Dolha, Scarlatache, L. Rus, Tamaș.

Cine își mai aduce aminte că a existat un Sportul Studențesc care elimina pe Peter Schmeichel, Kent Nielsen, Lars Olsen și Brian Laudrup după 0-3 la ei acasă?!

Da, Sportul Studențesc, echipa mai mereu frumoasă și boemă din Regie, dusă la desființare de interlopul Șiman Vasile, a reușit în toamna lui 1987 să întoarcă un 0-3 din prima manșă a turului 2 din Cupa UEFA, cu danezii de la Brondby, și să se califice în turul 3.

Brian Schmeichel, Kent Nielsen, Lars Olsen, Kim Vilfort și Brian Laudrup au fost pe terenul din Regie în fața „studenților” trimiși „la examen” de antrenorul Paul Cazan (care-și agățase ghetele în cui la sfârșitul sezonului precedent!): Ghe. Cristian – M. Marian, M. Popa, G. Iorgulescu, Munteanu II – Țicleanu, C. Pană, Bozeșan, Pologea – Coraș, S. Răducanu.

Munteanu II a deschis „balul” încă din minutul 7, Bozeșan a făcut 2-0 în minutul 78, iar Costel Pană a trimis meciul în prelungiri în minutul 89! Stadionul, destul de gol din cauza vremii foarte urâte, ploaie amestecată cu reprize de ninsoare, vânt puternic, s-a umplut rapid după minutul 90, studenții care ascultau partida la radio luând cu asalt tribunele din Regie.

Nu s-a mai marcat în prelungiri și s-a ajuns la penalty-urile de departajare. Primul a executat portarul Peter Schmeichel, care a ratat! A urmat actualul președinte LPF, Gino Iorgulescu: 1-0 pentru Sportul! Olsen a ratat și el, Aurică Țicleanu a marcat: 2-0 pentru Sportul! Și Kent Nielsen a ratat, iar regretatul Laurențiu Bozeșan, mort la numai 38 de ani, la volanul autocamionului său, în Germania, a „stemnat” calificarea Sportului cu al treilea penalty transformat de români!

Sportul Studențesc se califica pentru prima data în istorie în turul 3 al Cupei UEFA, performanță considerată în acele vremuri o adevărată minune și care a rămas „vârful” evoluției europene a formației din Regie.

Reversul medaliei l-a trăit Steaua. Mai întâi cu PSG…

În sezonul 1997-1998 al Ligii Campionilor, Steaua  a „dat” peste PSG în turul II preliminar. Nu era PSG-ul de azi, dar aveau un grup cinsistent de internaționali francezi – Laurent Fournier, Paul Le Guen, Alain Roche, Jimmy Algerino, Vincent Guerin, Florian Maurice, Patrice Loko, Franck Gava, Bruno Ngotty, Jerome Leroy, Didier Domi -, completat de italianul Marco Simone, brazilienii Leonardo şi vedeta echipei, căpitanul Rai (fratele marelui și regretatului Socrates).

Adică mult peste tot ce avea campioana României. Care a făcut un meci foarte bun la București, în tur, a câștigat cu 3-2, dar pentru că francezii folosiseră un fotbalist fără drept de joc, Laurent Fournier, aflat în stare de suspendare după două cartonașe galbene „europene”, UEFA i-a dat meci câștigat Stelei cu 3-0 la „masa verde”.

Așa că PSG trebuia să învingă la cel puțin 4 goluri diferență pentru a se califica mai departe. În Ghencea era sărbătoare, nimeni nu credea că Steaua poate pierde la o așa diferență de scor….

La Paris, într-adevăr, PSG nu a câștigat la 4 goluri diferență… Ci la 5! Un greu digerabil 0-5 pornit de Rai din penalty, în chiar minutul 2, „măcelul” fiind desăvârșit de același Rai (21 și 55), Simone (30) și Maurice (40).

Rezultatul rușinos de pe „Parc des Princes” a provocat multe, multe suspiciuni vis-a-vis de determinarea cu care și-ar fi apărat șansele steliștii, neconfirmate, evident, niciodată…

…Și apoi, a doua oară, cu Middlesbrough

Într-un sezon european irepetabil se pare, 2005-2006, sfertul de finală „eurofantastic” Steaua – Rapid trimitea în semifinale echipa antrenată de Cosmin Olăroiu, calificată datorită golului marcat în Giulești (1-1, urmat de 0-0 în returul de pe Stadionul Național). Adversară i-au dat-o sorții pe britanica Middlesbrough. Accesibilă, s-a spus…

1-0 la București, 2-0 la Middlesbrough în minutul 23. Pentru Steaua, da, pentru Steaua, chiar dacă acum pare greu de crezut… Adică 3-0 la general. Englezii aveau nevoie de 4 goluri după prima jumătate de oră a returului. Într-o oră. Și le-au marcat! Macarone (33), Viduka (66), Riggott (73), Macarone (89)…

Ca să dați seama ce a însemnat coșmarul ăsta pentru Steliști iată mai jos ce spunea în urmă cu vreo doi ani Florin Lovin, titular în returul de coșmar de la Middlesbrough…

„Eu am avut puțin noroc să joc la Middlesbrough, titular era Sorin Paraschiv, dar a fost suspendat. Probabil ne calificam dacă juca el… A fost un carusel de emoții, culminat cu golul patru primit în prelungiri, un coșmar…”

„Fiecare dintre noi putea face mai mult, da, teoretic, dar parcatic nu s-a putut. Pur și simplu stăteam și ne uitam unii la alții și nu puteam vorbi. După meci, absolut nimeni nu avea curajul să scoată un cuvânt”

„Un succes atunci cu Middlesbrough era sinonim cu salariul nostru pe un an sau doi ani de zile. Prima era nu mare, foarte mare! La pauză, Dorin Goian a venit la mine și mi-a spus: «Ne luăm apartament în zonă bună cu prima asta, nu?»…”

Răsturnări de scor după înfrângeri la minimum 3 goluri în tur

  • Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor

AC Milan – Rapid Viena 2-5 / 4-1 / 4-2 baraj 1957-1958 turul 1
Schalke 04 – KB Copenhaga 0-3 / 5-2 / 3-1 baraj 1958-1959 turul 1
Partizan Belgrad – Sparta Praga 1-4 / 5-0 1965-1966 sferturi
Panathinaikos – Steaua Roșie Belgrad 1-4 / 3-0 1970-1971 semifinale
Saint-Etienne – Hajduk Split 1-4 / 5-1 d.p. 1974-1975 turul 2
Real Madrid – Derby County 1-4 / 5-1 1975-1976 turul 2
Barcelona – IFK Goteborg 0-3 / 3-0 / 5-4 pen. 1985-1986 semifinale
Werder Bremen – Dynamo Berlin 0-3 / 5-0 1988-1989 16-imi
Galatasaray – Neuchatel Xamax 0-3 / 5-0 1988-1989 opimi
Leeds United – VfB Stuttgart 0-3 / 3-0 / 2-1 baraj 1992-1993 turul 2
FC Copenhaga – Linfield 0-3 / 4-0 dp 1993-1994 turul 1
PSG – Steaua 0-3 masa verde / 5-0 1997-1998 tur 2 prel.
Widzew Lodz – Litex Lovech 1-4 / 4-1 / 3-2 pen. 1999-2000 tur 2 prel.
Deportivo La Coruna – AC Milan 1-4 / 4-0 2003-2004 sferturi
Barcelona – PSG 0-4 / 6-1 2016-2017 optimi
Liverpool – Barcelona 0-3 / 4-0 2018-2019 semifinale
  •  Cupa UEFA / Europa League

FC Brugge – Ipswich Town 0-3 / 4-0 1975-1976 turul 2
Partizan Belgrad – QPR 2-6 / 4-0 1984-1985 turul 2
Real Madrid – Borussia G’ladbach 1-5 / 4-0 1985-1986 turul 3
Werder Bremen – Spartak Moscova 1-4 / 6-2 1987-1988 turul 2
Sportul Studentesc – Brondby 0-3 / 3-0 / 3-0 pen. 1987-1988 turul 2
FC Brugge – Borussia Dortmund 0-3 / 5-0 d.p. 1987-1988 turul 3
Panathinaikos – Honved Budapesta 2-5 / 5-1 1987-1988 turul 3
Leverkusen – Espanyol 0-3 / 3-0 / 3-2 pen. 1987-1988 finala
Dinamo – Slovan Liberec 0-3 m.v. / 3-0 / 9-8 pen. 2009-2010 play-off
Valencia – Basel 0-3 / 5-0 d.p. 2013-2014 sferturi
  • Cupa Cupelor

FC La Chaux-de-Fonds – Leixoes 6-2 / 0-5 1961-1962 turul 1
Dynamo Dresda – Bayer Uerdingen 2-0 / 3-7 1985-1986 sferturi

(P) Cota BETANO pentru FCSB – Dinamo: 91,00 este cota pentru “Dinamo bate cu 3-0”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT