Fotbal intern

Dinamo, doar trei victorii în fața Universității Craiova de la revenirea oltenilor în Liga 1

15.10.2020 | 12:13
Dinamo doar trei victorii in fata Universitatii Craiova de la revenirea oltenilor in Liga 1
ADVERTISEMENT

Rivalitatea istorică dintre Dinamo București și Universitatea Craiova există de zeci de ani, jocul fiind considerat un clasic al campionatului României, iar perioada în care Bănia nu s-a mai aflat pe prima scenă i-a privat pe microbiștii români de acest derby.

Toată această ură a oltenilor pentru această formație își are originea în 1973, atunci când „Campioana unei mari iubiri” a pierdut titlul în fața lui Cornel Dinu și compania. FANATIK a scris pe larg despre povestea acelui sfârșit de campionat dubios.

ADVERTISEMENT

În fine, de la revenirea oltenilor în Liga 1, Dinamo a strâns doar trei victorii în fața Universității Craiova, iar în sezonul trecut, „câinii roșii” nu au avut nicio șansă în ambele jocuri disputate în campionat, încasând șase goluri și marcând doar unul.

Dinamo, doar trei victorii în fața Universității Craiova de la revenire oltenilor în Liga 1

Clubul Universitatea Craiova s-a consolidat pe zi ce trece de la promovarea din 2014, iar meciurile cu Dinamo au adus mai mereu farmecul jocurilor din anii 70-80, cei mai buni din istoria echipei din Bănie. Primul episod al rivalității de la revenirea Științei pe prima scenă s-a consumat pe 5 octombrie 2014, iar cele două formații încheiau la egalitate, scor 1-1. Bilinski readucea egalitatea pe tabelă, după ce Steliano Filip marcase în propria poartă. Flavius Stoica era pe banca gazdelor, iar Sorin Cârțu și Emil Săndoi conduceau de pe margine echipa „alb-albaștrilor”. Returul de pe „Extensiv” din 19 aprilie 2015 aducea tot un rezultat de egalitate, însă unul nul.

ADVERTISEMENT

În sezonul ce a urmat, 2015-2016, Dinamo își adjudeca victoria pe 17 iulie 2015. Cu Mircea Rednic la conducere, bucureștenii aveau să se impună la limită, 1-0, iar unicul gol al întâlnirii era marcat de Dorin Rotariu, cu cinci minute înainte de final. Partida retur avea să fie un adevărat dezastru pentru trupa lui Rednic, deoarece Bawab, cu o „dublă”, și Nicușor Bancu aduceau o victorie memorabilă pentru olteni. Sorin Cârțu părăsise echipa, dar Emil Săndoi rămăsese la Știința.

La aproape un an de la victoria cu 3-0 a Universității, rivalele aveau să se întâlnească la Drobeta-Turnu Severin, iar Craiova ieșea învingătoare. Ivan și Briceag punctau pentru gazde, iar Sergiu Hanca înscria în poarta lui Nicolae Calancea. Gigi Mulțescu și Ioan Andone conduceau echipele de pe margine. În retur, Contra era pe banca „câinilor”, iar „haita” sa nu dezamăgea, câștigând cu 2-1 pe „Arena Națională”. Nemec marca de două ori, iar Gustavo reducea din diferență.

ADVERTISEMENT

A urmat play-off-ul Ligii 1, acolo unde Dinamo s-a calificat și așa speră și în acest sezon. Au fost două rezultate de egalitate, 0-0 și 2-2. Se spune că jocul de la Severin, acel 2-2 spectaculos, a reprezentat meciul în care dinamoviștii au ratat titlul în acel an. Zlatinski restabilea egalitatea în prelungirile partidei, după ce Romera și Nistor aduseseră speranțele în tabăra oaspeților. Andrei Ivan își aducea și el contribuția.

Victoria la penalty-uri în Cupa României, dulce amintire a suporterilor Universității Craiova

Între cele două meciuri ale play-off-ului sezonului 2016-2017, oltenii lui Gigi Mulțescu au reușit și o calificare la penalty-uri în fața rivalei. Pe 29 martie 2017, Universitatea și Dinamo terminau la egalitate, 0-0, după 120 de minute, urmând ca jucătorii să execute lovituri de la departajare. Ivan transforma lovitura decisivă, iar suporterii au invadat terenul pentru a sărbători victoria alături de favoriți.

ADVERTISEMENT

În sezonul 2017-2018, cele două formații s-au întâlnit de trei ori. Ambele jocuri din campionat s-au terminat 2-2. Pe același „Municipal” din Severin („Ion Oblemenco” era aproape finalizat), Rivaldinho și Salomao aduceau un avantaj comfortabil pentru oaspeți, însă Băluță și Burlacu egalau nesperat pentru Știința. Returul, terminat cu același scor, purta semnăturile lui Nemec și Popa, dar și ale lui Gustavo și Bărbuț.

Pe 6 martie 2018, noul stadion „Ion Oblemenco” avea să fie gazdă pentru prima dată a unui derby istoric. În Cupa României, Nicușor Bancu îi califica pe olteni mai departe. Era sezonul în care Universitatea Craiova, cu Devis Mangia pe bancă, câștiga Cupa României.

Câteva luni mai târziu, în Bănie, oltenii aveau să câștige din nou. În prima zi a lunii septembrie 2018, Elvir Koljic și Alexandru Mitriță, cu o „dublă”, punctau pentru o nouă victorie lejeră.  Totuși, în acel an, aproape de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, „Moș Crăciun” le aducea o victorie nesperată dinamoviștilor. Cu un teren acoperit de zăpadă, Dinamo câștiga cu 3-0, iar toate cele trei goluri erau marcate de Mattia Montini. Ca și acum, Craiova pleca favorită, deoarece bucureștenii treceau prin momente foarte grele.

În sezonul trecut, „Arena Națională” a găzduit partida în care Eugen Neagoe a făcut infarct

Am ajuns la ultimele două înfruntări. Pe 21 iulie 2019, Dinamo și Craiova s-au întâlnit pe aceeași arenă pe care se va disputa și meciul de duminică. Dincolo de victoria cu 2-0 a Universității, jocul a rămas în memorie prin faptul că am fost aproape de o tragedie. Eugen Neagoe a suferit un infarct și a fost transportat de urgență la spital. „Geană” a povestit pentru FANATIK despre momentele grele prin care a trecut. Pe plan sportiv, Cristi Bărbuț și Mihai Roman înscriau pentru Știința.

Returul era găzduit din nou de stadionul din Drobeta-Turnu Severin, iar „juveții” ieșeau triumfători și din acest duel. 4-1 a fost scorul, golurile fiind marcate de Antoni Ivanov, Andrei Ivan, „dublă”, și Valentin Mihăilă. Singurul gol al dinamoviștilor era reușit de Dan Nistor, fostul căpitan și actualul jucător al Universității Craiova.


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – Craiova : 3,45 este cota pentru “X final”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT