Dinamo-FCSB

Pe FANATIK.RO ai LIVE UPDATE, stiri de ultima ora despre unicul derby Dinamo FCSB. Vezi ONLINE marele derby dintre Dinamo si fosta Steaua LIVE VIDEO.

Este derbyul fotbalului românesc, doar din 2017 numindu-se Dinamo – FCSB, pentrui că dintotdeauna el a fost și va rămâne pentru suporteri Dinamo – Steaua. Eternul derby, numit și Marele derby, Derby-ul României, Unicul derby, El Clasico de România, Clasicul României sau Derby de România este cel mai așteptat meci al sezonului de fiecare dată în cele două variante ale sale, tur și retur, dar să nu uităm și de numeroasele confruntări din cupe.

Duelul Dinamo-Steaua este unul dintre cele opt jocuri europene cotate ca fiind de cinci stele în materie de rivalitate sportivă, alături de meciuri precum Real Madrid – FC Barcelona, Panathinaikos Atena – Olympiakos Pireu, Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam, Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, Dinamo Zagreb – Hajduk Split, Steaua Roșie Belgrad – Partizan Belgrad, Galatasaray Istanbul – Fenerbahce Istanbul sau Dinamo Kiev – Șahtior Donețk.

Primul meci, pe 21 noiembrie 1948

Primul meci a avut loc pe 21 noiembrie 1948 și a fost câștigat de Dinamo, prin golul lui Apostol. Steaua se numea atunci CSCA, apoi s-a numit CCA până în 1962, iar din 2017 se numește FCSB, în liga 4 activând o altă echipă cu denumirea de CSA Steaua.. Pe 13 august a venit și prima victorie a Stelei, tot cu 1-0.

Meciul cu cântec a avut loc într-o finală a Cupei României. În finala Cupei României (1988), golul lui Gavril Balint din minutul 90 a fost anulat pe motiv de ofsaid. La ordinul lui Valentin Ceaușescu, echipa Steaua a fost retrasă de pe teren. Inițial meciul s-a omologat 0-3 pentru Dinamo la “masa verde” conform regulamentului FRF, iar Cupa României a revenit echipei Dinamo București. Doua zile mai târziu, la presiunea fiului dictatorului Nicolae Ceaușescu, FRF a revenit asupra deciziei iar Cupa României a fost cedată Stelei, rezultatul final omologat fiind de 2-1 pentru Steaua

Recorduri

  • Cea mai mare diferență de scor : 15-0 (Steaua-Dinamo – 4 aprilie 1998)
  • Cea mai mare diferență de scor în deplasare : 0-24 (Dinamo-Steaua – 11 aprilie 1956)
  • Cele mai multe goluri într-un singur meci: 10 (Dinamo-Steaua 6-4 – 2 mai 1990 – finala Cupei României)
  • Cea mai lungă serie de meciuri fără înfrângere în fața rivalei : 19 (Steaua între 19 aprilie 1992 și 22 aprilie 2000)
  • Cea mai lungă serie de victorii consecutive în fața rivalei : 3 (Dinamo între 25 octombrie 1970 și 10 iunie 1973)
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT