Fotbal intern

Dinamo – FCSB. Cum arată cel mai bun unsprezece combinat al celor două rivale

11.11.2018 | 20:27
Dinamo  FCSB Cum arata cel mai bun unsprezece combinat al celor doua rivale

Dinamo – FCSB sau până în 2017 Dinamo – Steaua este meciul cel mai important din fotbalul românesc. Păstrând proporțiile între cele două evenimente este un El Clasico al fotbalului românesc, iar faptul că justiția a obligat echipa patronată de Gigi Becali să își schimbe denumirea nu a schimbat cu nimic datele problemei, pentru că interesul este la fel de mare ca înainte, iar suporterii se organizează făcând coregrafii care rivalizează cu cele de la marile derbyuri ale Europei sau din lume.

Firesc, reprezentând cluburile cele mai importante din România, iar pe vremea regimului comunist cele două instituții cheie în sistemul de apărare, Dinamo Ministerul de Interne, Steaua Ministerul Apărării Naționale, cei mai buni jucători din fotbalul nostru  au ajuns la București și au evoluat la aceste grupări. În prezent, după ce au ieșit de sub tutela celor două ministere Dinamo și FCSB continuă să reprezinte un punct de atracție pentru jucători, chiar dacă rezultatele sunt departe de cele din anii 1980-2000.

Foarte mulți internaționali români pot intra în combinata Dinamo – FCSB

Foarte mulți internaționali români de calibru au evoluat la Dinamo și la Steaua, majoritatea valorilor din provincie venind la București. Fiecare din cele două cluburi se poate lăuda cu foarte mulți jucători de mare valoare care au evoluat de-a lungul timpului și au lăsat o amprentă importantă atât asupra rezultatelor cât și a creșterii valorice a fotbalului românesc.

Nu este deloc un exercițiu simplu să încerci să creionezi cel mai bun unsprezece all time de la Dinamo sau de la Steaua, actuala FCSB și cu atât mai greu să treci la un test de imaginație și să formezi din vedetele celor două cluburi cum ar arăta cel mai bun unsprezece comun din toate timpurile. Asta pentru că numărul jucătorilor valoroși este foarte mare și selecția devine foarte dificilă, cu riscul de a nedreptăți pe unul sau pe altul dintre acești jucători.

Mircea Lucescu, antrenorul ideal

FANATIK.RO încearcă totuși să facă acest lucru, să pună cap la cap, din starurile celor două forțe ale Capitalei ceea ce se dorește a fi cel mai bun unsprezece comun, la care vom adăuga și o mică bancă de rezerve. Vom numi și un an antrenor, evident unul dintre cei care au obținut rezultate deosebite și la acest capitol alegerea s-a oprit la Mircea Lucescu, omul care a pregătit Dinamo în perioada 1985-90. O altă variantă ar fi chiar înlocuitorul său de la echipa națională, Emerich Jenei.

În această echipă, pe care o vom așeza într-un sistem ultra-ofensiv, 4-3-3, de departe nici un alt portar nu poate rivaliza cu cel care a fost regretatul goalkeeper al Stelei din anii 60 ai secolului trecut, Ion Voinescu. Considerat un portar de plastilină, datorită agilității sale fenomenale, Voinescu a fost ani de zile și cerberul echipei naționale. O posibilă rezervă pentru Voinescu ar putea fi unul dintre portarii Generației de Aur, care a trecut pe la ambele echipe, Bogdan Stelea.

Cornel Dinu și Miodrag Belodedici în centrul apărării

Fundaș dreapta este Dan Petrescu, și el component al Generației de Aur, jucătorul Stelei. Iar rezervă ar putea fi fostul dinamovist Florin Cheran. Mister Cornel Dinu nu are cum să lipsească din centrul defensivei, alături de el aflându-se elegantul Miodrag Belodedici, cel supranumit tocmai din acest motiv Căprioara. Pentru banca de rezerve pe aceste posturi există multe alternative, dar ne vom opri tot  la un stelist și la un dinamovist. Colonelul Bumbescu, partenerul lui Belodedici din echipa Stelei care câștiga Cupa Campionilor Europeni, ar fi putut face pereche cu dinamovistul Alexandru Sătmăreanu II.

Cornel Dinu și Mircea Lucescu au fost coechipieri la Dinamo și ambii au fost și selecționeri ai României
Cornel Dinu și Mircea Lucescu au fost coechipieri la Dinamo

Pentru postul de fundaș stânga există, de asemeni, multe opțiuni. Una ne trimite în timp spre Steaua lui Voinescu, pe atunci CCA și îl privește pe Feri Zavoda. Tot de la Steaua, dar a anilor 80, vine fostul sătmărean Iosif Vigu. Dinamo poate replica și pe acest post, cu regretatul Mișa Klein sau cu Teodor Lucuță.

Foarte multe opțiuni pentru cele trei locuri din atac

Foarte grea este și alegerea celor trei mijlocași, pentru că în acest compartiment am putea alcătui lejer minim trei formule de valoare. Optăm ca titulari pentru Laszlo Boloni, metronomul Stelei, Ioan Ovidiu Sabău, magicianul lui Dinamo și Dorin Mateuț. La fel de buni ar fi și Tudorel Stoica, Dănuț Lupu și Radu Nunweiller.

Dinamo - FCSB cum arată cel mai bun unsprezece combinat. Și Marius Lăcătuș are oricând loc în 11 ideal, el fiind un jucător vital în perioada de aur a Stelei
Dinamo – FCSB cum arată cel mai bun unsprezece combinat. Și Marius Lăcătuș are oricând loc în 11 ideal

.

Iar în atac efectiv ne sufocăm de oferta extrem de bogată pe care o avem. O primă linie ar fi Lăcătuș, Dumitrache, Hagi. O a doua ar fi Pârcălab, Dudu Georgescu și Iordănescu. O a treia Marcel Răducanu, Pițurcă, Ilie Dumitrescu. Oricum, acestea sunt doar câteva dintre numeroasele opțiuni pentru a alcătui un unsprezece ideal de la cele două cluburi. Cu siguranță, pe listă se pot regăsi multe alte nume, pentru că atât Dinamo, cât și Steaua au avut în permanență tot ce exista mai bun în fotbalul românesc.