Sport

Dinamo iese din „Groapă”! Derby-ul cu FCSB, ultimul pe actualul stadion din Ștefan cel Mare. Cele mai tari meciuri cu rivala de moarte. Video

Dinamo va juca „Eternul derby” pentru ultima dată pe actualul stadion din Ștefan cel Mare. Arena se va dărma în vară, iar FANATIK vă prezintă cele mai tari meciuri cu FCSB, în „Groapă”.
29.01.2022 | 20:34
Dinamo iese din Groapa Derbyul cu FCSB ultimul pe actualul stadion din Stefan cel Mare Cele mai tari meciuri cu rivala de moarte Video
ADVERTISEMENT

Dinamo e mai aproape ca niciodată de retrogradare, dar primește și vești bune, chiar în săptămâna derby-ului cu FCSB. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis președintelui CS Dinamo, Ionuț Popa, că bătrânul stadion din Ștefan cel Mare va fi demolat în această vară.

Astfel, meciul cu roș-albaștrii din etapa a 23-a a Ligii 1, sezonul 2021-2022, va fi ultimul cu rivala de moarte pe arena care le-a fost casă „câinilor” timp de 71 de ani. Stadionul „Dinamo” a fost inaugurat în 1951 și a beneficiat de modificări în 2001 și în 2008.

ADVERTISEMENT

Site-ul nostru a aflat că „Groapa” va fi demolată în vară, iar în primăvara lui 2023 va lua startul proiectul de construire a unui stadion ultra modern. La 36 de puncte în spatele lui FCSB, dinamoviștii au un motiv în plus să își dorească victoria și să rămână cu o amintire plăcută după ultimul „Etern derby” în Ștefan cel Mare. FANATIK vă prezintă cele mai tari derby-uri din istorie pe care cele mai galonate echipe din România le-au jucat pe actualul stadion „Dinamo”.

Dinamo – FCSB, ultimul derby în „Groapă”. Cele mai tari confruntări pe stadionul din Ștefan cel Mare

„Victoria în derby salvează sezonul” este sintagma folosită de suporterii celor două rivale din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi valabilă și în cazul unui succes al „câinilor” în partida din runda cu numărul 23. În acestă ediție, Dinamo are nevoie nu să hrănească orgoliul suporterilor, ci rubrica punctelor în clasament. Multipla campioană a României este pe locul 15, cu 12 puncte, la 11 lungimi de salvarea directă.

ADVERTISEMENT

Acest scenariu horror nici nu putea fi imaginat în sezonul 1976-1977, când Dinamo devenea pentru a noua oară campioană a României. La final, roș-albii terminau pe primul loc, cu 45 de puncte, patru mai multe decât rivala de moarte. „Câinii” nu au reușit să facă însă eventul. Steaua i-a eliminat din 16-imile Cupei României, la singurul derby disputat vreodată în această fază a competiției.

Învinși cu trei luni înainte în campionat, scor 2-5, roș-albaștrii și-au luat revanșa cu stil pe arena din Ștefan cel Mare și și-au scos rivala din Cupă, după un neverosimil 4-1. Golurile Stelei au fost marcate de Vasile Aelenei, Anghel Iordănescu („dublă”) și Marcel Răducanu, în timp ce pentru Dinamo a punctat Alexandru Moldovan.

ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu, actor principal într-un derby din 1987

11 ani mai târziu, pe 2 decembrie 1987, Dinamo și Steaua au remizat la zero pe stadionul din Șoseaua Ștefan cel Mare. A fost un sezon plin de dramatism, roș-albaștrii reușind să câștige titlul cu 63 de puncte, doar unul mai mult decât roș-albii. Lipsită de goluri, partida din tur a devenit spectaculoasă datorită lui Ion Crăciunescu. Fostul arbitru FIFA a reușit performanța de a elimina patru jucători la aceeași fază.

Dumitru Moraru și Ioan Varga, din tabăra „câinilor”, și Miodrag Belodedici și Ștefan Iovan, din cea a „militarilor”, au văzut cartonașul roșu. Nebunia s-a declanșat în urma unui fault dur al portarului dinamovist asupra legendei Stelei, Marius Lăcătuș.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, pe 3 decembrie 1988, istoria s-a repetat. Dinamo și Steaua au încheiat cu același scor „Eternul derby”, 0-0. De această dată culoarea roșie nu a mai fost cea care să definească partida, ci albul. Cele două rivale s-au chinuit în „Groapă” pe un gazon acoperit în întregime de zăpadă.

Primul derby în Ștefan cel Mare după Revoluție

Primul derby după Revoluție s-a jucat pe stadionul „Dinamo”. Partida a avut loc pe 15 martie 1990, iar ambele echipe au oferit spectacol. S-a terminat 2-2, după ce Steaua a condus în două rânduri, dar gazdele au reușit de fiecare dată să revină și să egaleze. Pentru „câini” au punctat Florin Răducioiu (58) și Dănuț Lupu (83-pen.), în timp ce golurile oaspeților au fost marcate de Gheorghe Hagi (14) și Gabi Balint (79).

La finalul ediției 1989-1990, titlul a mers la dinamoviști, punctul obținut în returul din Ștefan cel Mare cântărind enorm. Dinamo a devenit campioană având 57 de puncte, cu unul mai mult decât marea rivală.

„Blat” în „Eternul derby”

Incredibil, dar adevărat, între Dinamo și Steaua ar fi avut loc un blat. Se întâmpla pe 15 mai 1999, când roș-albii erau în luptă directă la titlu cu Rapid. Roș-albaștrii erau ieșiți din lupta la campionat, fiind pe locul 3, cu 55 de puncte, în timp ce „câinii” erau la două lungimi de liderul Rapid. Înaintea derby-ului din Ștefan cel Mare mai erau de jucat doar cinci etape, singura șansă a dinamoviștilor la locul I fiind un succes cu Steaua.

Dinamo era condusă de pe bancă de Cornel Dinu, care alinia la startul partidei un sistem 3-5-2 compus din: Preda – Bătrînu, Lupescu, Kiriță – Florea, Mutu, Hîldan, Petre, Dobre – Vlădoiu, Mihalcea. De cealaltă parte, rivalii pregătiți de Emeric Ienei veneau cu o formație defensivă în „Groapă”, cu absențe semnificative în echipa de start, Lăcătuș și Dănciulescu fiind indisponibili. „Militarii” au jucat într-un 5-3-2 format din: Ritli – Csik, Matei, Baciu, Duro, Miu – Trică, Lincar, Szekely – Roșu, Ciocoiu.

Cea mai controversată fază a meciului s-a petrecut în prelungirile partidei. Dinamo a primit o lovitură liberă din preajma careului advers. Iftodi i-a făcut un semn lui Ritli să se poziţioneze cât mai aproape de bară opusă înainte de a lovi mingea, gest care a fost observat de către spectatori. Dinamovistul a executat plasat, portarul roş-albaştrilor a rămas fără reacție pe linia porţii, dar balonul a trecut la o palmă de stâlpul porții, ieșind afară din teren.

Conform unor martori aflați în spatele porții lui Ritli, goalkeeperul stelist a avut o răbufnire la adresa lui Iftodi, atunci când se pregătea să execute lovitura liberă, strigând către acesta: „Unde să mă mai duc?! Nu vezi că ies din poartă?”. În ciuda faptului că steliștii nu s-au omorât cu firea pe teren, Dinamo nu a reușit să câștige și derby-ul s-a încheiat cu scor alb, titlul ajungând la finalul sezonului în Giulești.

Tiberiu Lung face o gafă memorabilă, iar Dinamo obține o victorie istorică

Unul dintre cele mai celebre derby-uri din istoria recentă disputate în Ștefan cel Mare s-a jucat pe 22 aprilie 2000. Dinamo se pregătea să câștige fără emoții primul titlu de campioană după opt ani de secetă, dar bucuria trebuia completată cu un succes în fața Stelei, pe care „câinii roșii” nu o mai bătuseră de nouă ani.

Echipa antrenată de Cornel Dinu s-a impus cu 3-2, dar eroul negativ al partidei a fost portarul rivalei, Tibi Lung, care, în minutul 28, îl înlocuise pe accidentatul Martin Tudor. Roș-albaștrii au condus cu 1-0 în „Groapă”, dar totul s-a prăbușit în minutul 44, când gazdele au egalat după ce portarul stelist a scăpat caraghios în plasă mingea centrată de către Florentin Petre.

Inaugurarea nocturnei pe „Dinamo”, stricată de marea rivală

Pe 23 martie 2003 s-a jucat pentru prima dată în Ștefan cel Mare un meci în nocturnă. Din păcate pentru gazde, evenimentul a fost stricat chiar de către marea rivală. FCSB a venit în „Groapă” și s-a impus cu 4-2. Claudiu Răducanu (5, 90+3), Gabriel Boștină (45) și Marian Aliuță (55) au marcat golurile oaspeților, în timp ce pentru „câini” au punctat Ionel Dănciulescu (33-pen.) și Gabriel Tamaș (90+1).

Cinci ani mai târziu, mai exact pe 4 mai 2008, Dinamo s-a răzbunat cu vârf și îndesat pe roș-albaștrii. În penultima etapă a Ligii 1, echipa lui Marius Lăcătuș avea nevoie doar de un egal pentru a fi campioană în fața lui CFR Cluj. FCSB n-a fost în stare să obțină punctul atât de prețios și a plecat învinsă din „Groapă”, scor 1-2, roș-albii contribuind astfel decisiv la primul titlu ajuns vreodată în Gruia. Golurile dinamoviștilor au fost marcate de Florin Bratu (41-pen.) și de Ionel Dănciulescu (57), în timp ce pentru steliști a marcat Sorin Ghionea (70).

Derby-ul în care s-a „născut” Raul Rusescu

Cel mai memorabil derby jucat pe terenul lui Dinamo în istoria recentă este cel care a avut loc pe 5 decembrie 2011, în turul de campionat al sezonului 2011-2012. Partida era programată în etapa a 16-a, iar gazdele porneau ca favorite, având în vedere situația din clasament. „Câinii” lui Liviu Ciobotariu erau pe primul loc, în timp ce fotbaliștii lui Ilie Stan ocupau abia poziția a opta. Dinamo a început în forță și Marius Niculae a deschis scorul în minutul 20, din penalty.

Eroul roș-albaștrilor la acel meci s-a numit Raul Rusescu, care la acea vreme nu se număra printre preferații lui Gigi Becali și care a izbutit o „dublă” de senzație în minutele 22 și 58. Prima reușită rămânând și acum una greu de uitat de către portarul. de atunci al roș-albilor, Cristian Bălgrădean. Tabela a fost închisă în prelungiri de rezerva Mihai Costea și FCSB s-a impus cu 3-1. Acea victorie a roș-albaștrilor a fost prima în „Groapă” după o pauză de șapte ani.

  • 15,032 de locuri este capacitatea actualului stadion „Dinamo”

  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 5,50 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT