Stiri sportive

Dispare Dinamo? Planul lui Negoiţă care anunţă sfîrşitul

Băgat în corzi de problemele financiare, Ionuţ Negoiţă are un plan sumbru: ia în calcul insolvenţa!...
12.05.2014 | 14:39
Dispare Dinamo Planul lui Negoita care anunta sfirsitul

Băgat în corzi de problemele financiare, Ionuţ Negoiţă are un plan sumbru: ia în calcul insolvenţa!

Dinamo începe să scîrţîie din toate temeliile, iar acest lucru începe să fie resimţit din ce în ce mai tare şi de oamenii din interiorul clubului. Ionuţ Negoiţă s-a agăţat în ultimele luni de speranţa că va găsi în cele din urmă măcar o persoană dispusă să investească alături de el în „Ştefan cel Mare”, dar toate iluziile patronului roş-albilor au fost spulberate. Tocmai din acest motiv, dinamovistul este pe punctul de a lua o decizie la care în acest moment nu se aşteaptă nici un dinamovist.

Un sac plin de găuri

În urmă cu un an şi două luni, atunci cînd negocierile dintre Ionuţ Negoiţă şi Nicolae Badea erau în toi, scopul fiind trecerea clubului către patronul de la RIN, mulţi oameni din interiorul clubului se mirau. „Ce o urmări? Nu ştie că ia un sac plin de găuri?!”, se întrebau aceştia nedumeriţi. Dornic să preia cu orice preţ conducerea la Dinamo, Negoiţă a neglijat unele datorii pe care clubul din „Ştefan cel Mare” le avea. Între timp, noua administraţie a „cîinilor” a descoperit noi debite pe care clubul le are către diferite societăţi, astfel că eforturile depuse pentru a obţine licenţa şi pentru sezonul viitor au fost uriaşe. În special cele financiare.

Toţi vor să plece. Bobar la UTA?!

Evident, toate aceste neajunsuri s-au răsfrînt şi asupra salariaţilor plătiţi de Dinamo, lucru resimţit în ultimele două luni. Înainte de Paşte, salariile au întîrziat, iar dacă angajaţilor din sectorul administrativ le-a fost achitată o bună parte din remuneraţie înainte, jucătorii au găsit conturile goale pe 20 aprilie. Cum era de aşteptat într-o asemenea situaţie, atmosfera în interior s-a tensionat, iar perspectiva sumbră i-a îndemnat pe unii să-şi caute noi angajamente. Ba mai mult, pentru a profita de conjunctură, unele cluburi din România deja au început discuţii cu mai mulţi dintre roş-albi, drept exemplu fiind oferta pe care Cristi Bobar a primit-o din partea celor de la UTA. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi printre elevii lui Flavius Stoican, majoritatea fotbaliştilor dinamovişti fiind disperaţi să plece în străinătate în această vară.

Cumpărătorii sînt speriaţi

Aflat în vîrful piramidei şi, astfel, deţinînd toate detaliile din activitatea clubului, Ionuţ Negoiţă a conceput un plan simplu: Dinamo ia licenţa, se califică în cupele europene, iar cu aceste argumente un investitor, străin sau român, era mult mai uşor de condus să preia cîrma în „Groapă”. Totuşi, strategia actualului patron al „cîinilor” nu s-a dovedit viabilă. În primul rînd pentru că datoriile nu au putut să fie ţinute ascunse, mai ales că presa a semnalat în mai multe rînduri „gaura” pe care clubul stă. Apoi, investitorii români, în frunte cu Nicolae Sarcină, cel care a negociat cu Negoiţă preluarea lui Dinamo, s-au speriat şi de evenimentele petrecute în ultimii ani ce i-au avut în centrul acţiunii pe investitorii din fotbal. „N-aş vrea să ajung la închisoare doar pentru o pasiune. Fotbalul atrage prea multă atenţie, iar Dinamo e cel mai important pol alături de Steaua. E riscul mare”, a fost auzit omul de afaceri din Gorj.

Ultima soluţie

Lăsat fără prea multe soluţii, Negoiţă şi-a făcut anumite calcule. Cum afacerile din imobiliare, principala sa sursă de venit, nu mai sînt înfloritoare, astfel că nici banii lichizi nu mai există pentru a susţine un club precum Dinamo, omul de afaceri s-a plîns prietenilor. „Nu mai pot să fac faţă. |ncerc să găsesc soluţii, dar nu mai pot. Datoriile apar şi acum, una după alta, e incredibil! Mă gîndesc serios să bag clubul în insolvenţă! E ultima şansă pentru că, altfel, putem risca falimentul”. Evident, anunţul lui Negoiţă i-a şocat pe apropiaţi, mai ales că o asemenea soluţie ar putea avea efecte pe termen lung pentru „cîini”. Aceştia şi-ar putea păstra locul în cupele europene dacă procedura de intrare în insolvenţă ar fi demarată după startul competiţiei. Totuşi, „cîinii” ar fi taxaţi de UEFA pentru că nu ar respecta fair-play-ul financiar, iar în următorii doi ani nu ar mai avea dreptul să participe la vreo întrecere organizată de forul european. Practic, ar fi începutul dezastrului pentru roş-albi, care pot trage cu ochiul către Giuleşti ca să înţeleagă efectele dure ale insolvenţei.

„Nu e cazul să se facă o altă echipă la Dinamo, i-o pot da eu pe asta doamne Lipă. Cuvîntul <uşor> e prea uşor pentru lehamitea pe care o simt” (Ionuţ Negoiţă)
„Sînt foarte dezamăgit şi surprins neplăcut de tot ce înseamnă fotbal. Trebuie reformat, altfel nu putem aduce oameni serioşi în fenomen” (Ionuţ Negoiţă)
„Am venit cu sufletul deschis, am investit milioane, dar riscul e prea mare. Mă lupt cu morile de vînt şi cîteodată nu poţi cîştiga împotriva lor” (Ionuţ Negoiţă)

20 de milioane de euro ar valora achiziţionarea lui Dinamo, sumă din care aproximativ 80% reprezintă datoriile clubului

200.000 de euro costă salariile clubului lunar, roş-albii avînd cea mai complexă organigramă din România