Sport

Dinamo Kiev, acuzată că face evaziune fiscală în complicitate cu statul! Dezvăluirile care zguduie echipa lui Mircea Lucescu. “Nu există nicio lege”

Ultimul număr al revistei World Soccer a prezentat detaliat cum Dinamo Kiev fentează legile fiscale prin intermediul unui offshore din Cipru
02.11.2021 | 11:01
Dinamo Kiev acuzata ca face evaziune fiscala in complicitate cu statul Dezvaluirile care zguduie echipa lui Mircea Lucescu Nu exista nicio lege
Dinamo Kiev, acuzată că face evaziune fiscală în complicitate cu statul! Dezvăluirile care zguduie echipa lui Mircea Lucescu. "Nu există nicio lege"
ADVERTISEMENT

Cu un singur punct acumulat și fără gol marcat în primele trei etape din grupa E a UEFA Champions League, Dinamo Kiev pregătește returul cu FC Barcelona pe fondul dezvăluirilor făcute de revista World Soccer, în numărul din luna noiembrie, din care rezultă că gruparea antrenată de Mircea Lucescu fentează taxele și impozitele din Ucraina. Și asta chiar cu încuviințarea conducătorilor statului.

Totul a pornit de la accidentarea gravă suferită de Artem Besedin în meciul din optimile EURO 2020 cu Suedia, câștigat cu scorul de 2-1 de ucraineni. Cum atacantul de 25 de ani urma să lipsească șase luni de pe teren, Dinamo Kiev putea solicita o compensație din partea FIFA, conform Programului de Protecție a Cluburilor, care oferă până la 7,5 milioane de euro per jucător în cazul unei accidentări serioase.

ADVERTISEMENT

Plafonul maxim al acestei compensații este calculat pe baza salariului fix al fotbalistului, fără a include diferitele bonusuri, iar banii sunt vărsați în contul clubului în decurs de maximum 365 de zile, după primele 28 de zile de la accidentare.

Cazul lui Besedin a scos la iveală cum Dinamo Kiev fentează sistemul

În momentul în care au început procedurile pentru stabilirea sumei ce i-ar reveni lui Dinamo Kiev, în urma absenței îndelungate a lui Artem Besedin de pe gazon, a ieșit la iveală cum campioana Ucrainei evită să plătească taxele și impozitele. Conform autorităților fiscale din țara vecină, salariul lunar al lui Besedin este de numai 290 de euro, ceea ce înseamnă că lui Dinamo Kiev i-ar reveni o compensație de aproape 1.500 de euro pentru cinci luni.

ADVERTISEMENT

Dar Besedin are un venit mult mai mare, care este asigurat de o companie offshore din Cipru, înființată în 2017. Practic, Dynamo Kiev Ltd. încasează toate bonusurile financiare oferite de UEFA pentru participarea în cupele europene și, în același timp, deține drepturile de imagine ale tuturor jucătorilor clubului.

Astfel, Besedin primește 45 de mii de euro pe lună în urma contractului pentru drepturile sale de imagine, de peste 150 de ori mai mult decât suma care apare în datele autorităților fiscale din Ucraina. Cu toate acestea, Dinamo Kiev va scăpa nepedepsită în Ucraina, în ciuda manevrei de a evita plata unor impozite considerabile statului, însă ar putea reprezenta obiectul unei investigații mai serioase din partea FIFA și UEFA pentru aceste aranjamente financiare.

ADVERTISEMENT

Familia Surkis orchestrează întregul sistem de a păcăli fiscul din Ucraina cu largul concurs al președinților țării

Familia Surkis, care conduce din 1993 destinele celui mai galonat club ucrainean, este obișnuită cu toate aceste practici mai puțin ortodoxe. Astfel, președintele actual, Igor Surkis, a preluat schema de a o conduce pe Dinamo Kiev printr-o companie offshore de la fratele său mai mare, Grigori.

După ce a preluat clubul aflat în pragul falimentului, în iulie 1993, Grigori Surkis a semnat un contract cu un offshore din Insulele Virgine, Newport Management Ltd., care a fost prelungit apoi până în 2020. În urma acestui acord, Dinamo Kiev își ceda toate drepturile financiare, incluzând aici încasările din marketing și din drepturile TV, precum și încasările din transferurile jucătorilor.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor FIFA, publicate de Football Leaks, respectiva companie offshore a cumpărat 82 de fotbaliști între 2011 și 2017 pentru suma de 324 de milioane de dolari. În ciuda acestor nereguli, care au privat statul de milioane de euro, Grigori și Igor Surkis s-au bucurat de privilegiile președinților Ucrainei din ultimii 30 de ani, toți mari iubitori ai fotbalului.

Evaziune fiscală după tentativă de corupție, “specialitățile” fraților Surkis la conducerea lui Dinamo Kiev

Frații Surkis mai au o calitate care le-a facilitat fentarea fiscului din Ucraina: sunt cei mai mari importatori de petrol ai țării și asta fără a plăti taxe! Mai mult, nu doar șefii statului ucrainean au închis ochii la toate aceste nereguli financiare, ba chiar și UEFA!

Astfel, Grigori Surkis este unul dintre cei cinci vicepreședinți ai UEFA din 2013, deși a fost implicat și într-un scandal de corupție în 1995, în urma căruia Dinamo Kiev a fost exclusă din Champions League. Totul s-a întâmplat în ediția 1995-96, când ucrainenii au oferit tuturor membrilor brigăzii conduse de spaniolul Antonio Jesus Lopez Nieto două haine din blană de vizon și 30 de mii de dolari în schimbul unui arbitraj care să le permită victoria în meciul cu Panathinaikos de pe teren propriu.

La o săptămână după ce Dinamo Kiev s-a impus cu 1-0, UEFA a intervenit la sesizarea lui Lopez Nieto, a anulat rezultatul jocului și i-a exclus pe ucraineni din competiție.

În Ucraina, Șahtior joacă după reguli, iar Dinamo Kiev le fentează

La trei decenii după separarea de Uniunea Sovietică, Dinamo Kiev rămâne un club oligarhic, la fel cum este cazul și al rivalei Șahtior Donețk, dar cu o abordare diametral opusă din punct de vedere economic. Astfel, gruparea condusă de Rinat Ahmetov, transformată într-o forță de temut de Mircea Lucescu, mizează pe transparență și se conformează regulilor, spre deosebire de Dinamo Kiev.

“În cazul lui Dinamo, dacă salariile jucătorilor nu sunt plătite de către club, ci de o companie offshore care a semnat contracte cu aceștia, atunci nu există taxe”, a declarat Serhiy Fursa, unul dintre economiștii de top ai Ucrainei, pentru revista World Soccer.

Tot el a continuat: “Din nefericire, nu există nicio lege în acest sens în Ucraina. În Spania, au fost decizii ale tribunalului pentru evaziunile fiscale ale lui Cristiano Ronaldo și Messi. Dar nu este cazul în Ucraina. Aici este diferența. Surkis poate face orice vrea pentru că autoritățile fiscale nici măcar nu încearcă să îl pedepsească”.

ADVERTISEMENT