Sport

Dinamo, motivele decăderii! De la echipa neînvinsă în Ligă la eșecurile pe linie în EHF Cup

28.10.2020 | 20:00
Dinamo motivele decaderii De la echipa neinvinsa in Liga la esecurile pe linie in EHF Cup
ADVERTISEMENT

Dinamo are un început de coșmar în EHF European League cu două înfrângeri după primele două etape. “Dulăii” nu se regăsesc în cupele europene, iar FANATIK a analizat motivele decăderii în cupele europene de la echipa neînvinsă în Ligă la eșecurile pe linie din EHF Cup. 

Este o diferență de la cer la pământ între echipa lui Dinamo din primăvară care reușea în premieră calificarea în optimile Ligii Campionilor și se pregătea de un duel de 5 stele cu PSG, cea mai bogată echipă a continentului și formația care a pierdut la 9 goluri în Suedia, cu Kristianstad, în EHF European League.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă pe plan intern lucrurile merg bine, pe plan european este cod roșu pentru Dinamo. Echipa este ultima în ierarhia grupei B, însă nu neapărat cele două înfrângeri sunt îngrijorătoare cât exprimarea echipei în aceste două meciuri.

Dinamo, motivele decăderii! De la echipa neînvinsă în Ligă la eșecurile pe linie în EHF Cup

Dinamo a pierdut săptămâna trecută pe teren propriu împotriva lui Sporting, scor 25-27, iar marți seara “Dulăii” au fost surclasați cu 22-31 în Suedia, pe terenul lui Kristianstad. Partea bună este că mai departe se califică primele patru clasate din grupă, iar Dinamo are timp să revină.

ADVERTISEMENT

FANATIK a analizat motivele diferenței uriașe de exprimare a echipei din sezonul trecut și actuala stagiune din cupele europene:

1. Demoralizați după ce au fost “excluși” din Liga Campionilor: Dinamo a fost una dintre echipele care au ținut capul de afiș în sezonul precedent din Champions League. Echipa lui Constantin Ștefan a fost neînvinsă în faza grupelor și a învins de două ori Sporting în play-off pentru un duel de vis cu PSG în optimi. Ar fi fost un meci istoric pentru Dinamo care întâlnea cea mai bogată echipă a continentului din postură de formație neînvinsă în competiție.

ADVERTISEMENT

Însă, a venit pandemia și EHF a hotărât să anuleze sezonul din Liga Campionilor și să trimită în Final Four cele mai bine clasate patru formații din grupele de elită: Barcelona, PSG, Kiel și Veszprem. Astfel, Dinamo a fost eliminată fără să joace. Însă, toate speranțele “dulăilor” se puneau într-un wild card pentru noua ediție a Ligii Campionilor care și-a schimbat formatul.

Dezamăgirea a fost uriașă când echipa lui Constantin Ștefan a fost lăsată pe dinafară, EHF preferând să invite echipe mai slabe, dar cu sponsori mai puternici precum Motor Zaporojie. Astfel, după patru ediții în care au jucat în grupele EHF Champions League, Dinamo a fost exclusă.

ADVERTISEMENT

„Unde e transparența Federației Europene de Handbal? Sunt niște criterii clare acolo, se pot face punctaje. Să ne arate și nouă de ce au fost preferați ucrainienii? Că au făcut 4 puncte în 14 meciuri jucate în Liga Campionilor sezonul trecut”, Daniel Georgescu, managerul echipei

Constantin Ștefan, infectat cu noul coronavirus, n-a fost pe bancă la cele două meciuri europene

2. Antrenorul Constantin Ștefan și trei jucători, infectați cu COVID-19: “Dulăii” nu au fost ocoliți de problemele cu noul coronavirus. Antrenorul Constantin Ștefan a fost depistat pozitiv înaintea meciului cu Sporting, la fel și jucătorii: Andrei Lazăr, Răzvan Gavriloaia și Jakov Vrankovici.

În handbal, poate mai mult ca în orice alt sport, antrenorul este foarte important în timpul meciului. El este omul care poate schimba direcția când lucrurile nu merg bine pe teren. Ori asta nu s-a întâmplat în cele două meciuri ale lui Dinamo. Atât în meciurile cu Sporting, cât și împotriva lui Kristianstad echipa nu a reacționat, iar time-out-urile au fost inutile.

Sebastian Bota nu a putut schimba cursul jocului, iar ceea ce a început prost, s-a terminat și mai prost. Cu Sporting, Dinamo a irosit un avans de trei goluri și s-a chinuit să revină, iar cu suedezii diferența a crescut de la început până la final. Sunt exemple care arată cât de important este un antrenor care să știe să gestioneze momentele importante ale meciurilor.

Se simte lipsa fanilor din tribune

3. Pierderea lui Kamel Alouini: Centru tunisian a semnat în cu Al Nasr, echipă de la care a primit o ofertă de nerefuzat. Alouini a fost unul dintre cei mai buni handbaliști de la Dinamo, iar pierderea lui s-a simțit foarte mult în aceste meciuri. În locul său a fost adus Rome Hebo, golgheterul Angolei la ultimul turneu final mondial, însă noul centru al echipei a jucat puțin, fiind revenit recent după o accidentare.

Octavian Bizău a fost cel mai bun om al lui Dinamo la Kristianstad, însă centrul venit de la CSM București mai are nevoie de timp de acomodare. În meciul cu Sporting Lisabona, Vujic nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, astfel că absența lui Alouini se simte. Dinamo l-a pierdut în această vară și pe Raul Nantes Campos, plecat la CSM București.

Dintre noile transferuri ale echipei în această vară doar Valentin Ghionea a reușit cu adevărat să se impună în echipă până în acest moment. Pe cine au adus “Dulăii”: Andras Szasz (Tatabanya), Javier Humet (Steaua), Tudor Botea (Minaur Baia Mare), Octavian Bizău (CSM București), Rome Hebo (Benfica).

4. Fără fani în tribune: Dinamo era obișnuită să joace într-un adevărat vacarm meciurile din EHF Champions League. Spre deosebire de sezoanele trecute, “Dulăii” sunt nevoiți să joace cu tribunele goale din cauza pandemiei, iar pentru meciurile de pe teren propriu este un mare handicap. Lipsa fanilor s-a văzut împotriva lui Sporting Lisabona. A fost o diferență de la cer la pământ între meciurile cu lusitanii din martie și octombrie. Deseori, jucătorii lui Ștefan erau purtați spre victorie de fanii din sala Dinamo.

5. Saeid, accidentat în meciul cu Sporting: “Zidul” din poarta lui Dinamo anii trecuți a fost Saeid Heidarirad. Portarul iranian a fost unul dintre cei mai buni din Liga Campionilor, însă, din păcate, s-a accidentat în confruntarea cu Sporting. Deși Makrem Missaoui este un portar de mare experiență, evoluțiile sale nu se apropie de cele cu care Saeid i-a obișnuit pe fani. Iar poarta lui Dinamo a fost vulnerabilă în meciurile cu Sporting și Kristianstad. Din fericire, Saeid a revenit între buturi în Suedia, în final de meci, însă nu a fost la 100% din capacitate.

  • 6 transferuri a făcut Dinamo în ultima perioadă de mercato
  • 58 de goluri a încasat Dinamo în cele două meciuri din EHF European League
ADVERTISEMENT