Fotbal intern

Dinamo, nume blestemat! Decăderea unui brand din Europa de Est: retrogradări, uitare, dezamăgiri!

13.05.2020 | 22:12
Dinamo nume blestemat Decaderea unui brand din Europa de Est retrogradari uitare dezamagiri
Dinamo, nume blestemat! Decăderea unui brand din Europa de Est: retrogradări, uitare, dezamăgiri. Explicaţiile lui Cornel Dinu despre declinul "câinilor"
ADVERTISEMENT

Dinamo pare să fie un nume blestemat, mai ales dacă privim ce s-a întâmplat cu multe dintre „surorile” formaţiei din Şoseaua „Ştefan cel Mare”. Înainte de 1989, aproape toate cluburile care purtau numele de Dinamo obţineau performanţe notabile pe plan intern, dar şi la nivel european.

Dinamo, nume blestemat după căderea comunismului

Căderea comunismului a produs un adevărat şoc pentru aceste echipe, iar multe dintre trăiesc doar din victoriile obţinute în trecut. FANATIK a trecut în revistă toate echipele care poartă numele de Dinamo, iar concluzia este una dură: aproape toate au fost lovite de… blestem!

ADVERTISEMENT

Dinamo Tirana: Aproape de liga a treia

Dinamo Tirana a făcut legea în Albania ani la rând, însă căderea comunismului a adus eşecuri pe bandă rulantă. Dintre cele 18 titluri de campioană, doar 4 au venit după 1989. Ultimul trofeu a fost cucerit în 2010, pentru ca doi ani mai târziu să vină retrogradarea în liga a doua, o premieră pentru echipa din capitala Albaniei. Ultimii 8 ani au însemnat o luptă continuă prin noroaiele celui de-al doilea eşalon.

Chiar dacă fanii, numiţi „Blue Boys”, au sperat că Dinamo Tirana va reveni în prima ligă, formaţia din capitala Albaniei cu greu a evitat de câteva ori… retrogradarea în liga a treia! La fel se întâmplă şi în actualul sezon, dinamoviştii albanezi fiind pe locul 9 din 10 în Grupa A din liga a doua, iar ocupanta ultimului loc a fost deja exclusă din campionat.

ADVERTISEMENT
  • 1950 este anul înfiinţării lui Dinamo Tirana

Dinamo Minsk: Cândva o forţă

Dinamo Minsk a scris istorie în sezonul 1982 al primei ligi din URSS. Bieloruşii câştigau titlul, o performanţă greu de atins în fotbalul sovietic. Dublă sfertfinalistă, în Cupa Campionilor Europeni (1983-1984), când Dinamo Bucureşti a eliminat-o, şi în Cupa UEFA (1984-1985), Dinamo din Minsk a pornit ca din puşcă în anii de început ai primei ligi din Belarus.

A câştigat de 7 ori titlul în prima ligă din Belarus, ultima oară în 2004. Cu excepţia sezonului 2007, când echipa s-a clasat pe locul 9, dinamoviştii bieloruşi au ocupat mai mereu poziţii pe podium, însă fără să mai obţină vreun trofeu.

ADVERTISEMENT
  • 1927 este anul înfiinţării lui Dinamo Minsk

„Cluburile Dinamo aparțineau doar KGB şi Ministerului de Interne din URSS”  – Dr. Bogdan Popa, cercetător la Institutului de istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti

Dynamo Berlin: Fantoma STASI

SC Dynamo Berlin a fost înfiinţat de STASI, „sora” Securităţii din România, în 1954, însă secţia de fotbal s-a despărţit de clubul-mamă în 1966. Primii ani au fost dificili pentru est-germani, berlinezii „reuşind” să retrogradeze la doi ani de la înfiinţare. La finalul anilor ‘70, Dynamo Berlin începe să urce, iar între 1979 şi 1988 câştigă 10 titluri consecutive.

Chiar dacă a dominat fotbalul din RDG, Dynamo Berlin a obţinut o singură performanţă notabilă în Europa, o semifinală în Cupa Cupelor 1971-1972. După reunificarea Germaniei, berlinezii nu s-au mai regăsit şi au ajuns în liga a treia în sezonul 1991-1992. Oficialii clubului au eliminat denumirea Dynamo, ca o metodă de distanţare de trecut, însă fanii i-au obligat să revină asupra deciziei. În prezent, formaţia din capitala Germaniei joacă în Regionalliga Nordost, liga a patra din Germania.

ADVERTISEMENT
  • 12 este locul ocupat în sezonul trecut din Regionalliga Nordost

Dynamo Dresda: STASI 2

Dynamo Dresda a fost a doua echipă înfiinţată de STASI în Germania de Est. Chiar dacă nu a avut performanţele interne ale lui Dynamo Berlin, reuşind să câştige „numai” de 8 ori titlul de campioană, formaţia din Dresda se mândreşte cu o semifinală de Cupa UEFA în sezonul 1988-1989.

După reunificarea Germaniei, Dynamo Dresda a jucat 4 sezoane în Bundesliga. Având datorii de peste 10 milioane de mărci, în timp ce preşedintele clubului a fost acuzat de fraudă, echipa ajunge în liga a treia. Adusă pe linia de plutire, Dynamo Dresda a jucat în ligile inferioare în ultimele sezoane, iar în prezent ocupă ultimul loc în liga a doua din Germania.

  • 1953 este anul înfiinţării lui Dynamo Dresda

Dinamo Moscova: Forţa adormită

Dinamo Moscova a fost clubul care a semănat teamă în URSS, fiind echipa Ministerului de Interne şi a KGB-ului. Câştigătoare a 11 titluri în prima ligă sovietică, „Musora” (n.r. – Poliţia) a fost finalistă în Cupa Cupelor 1971-1972, învinsă de Glasgow Rangers. Dinamo Moscova a mai bifat alte două semifinale în aceeaşi competiţie europeană, însă nu a mai reuşit să repete performanţele după destrămarea Uniunii Sovietice.

Clasarea pe locul 2 în sezonul 1994 a fost cea mai bună performanţă obţinută de Dinamo Moscova după căderea comunismului. Antrenată de Dan Petrescu în perioada 2012-2014, formaţia din capitala Rusiei a atins un minim istoric în 2016, când a retrogradat în liga a doua. Chiar dacă a revenit rapid în primul eşalon, Dinamo Moscova a continuat seria prestaţiilor dezamăgitoare, iar în actualul sezon ocupa locul 6 înaintea invaziei coronavirusului.

  • 1923 este anul înfinţării lui Dinamo Moscova

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, „dinamo” este definit prin „element prim de compunere savantă cu semnificaţia (referitor la) forţă, energie, dinam. [Var. dinam- şi -dinamie. /

Mai sunt și dinamoviști fericiți!

După cum am remarcat în rândurile de mai sus, majoritatea echipelor Dinamo s-au prăbușit odată cu orânduirea socială care le-a „născut”, comunismul. Sunt însă și câteva excepții, pe care FANATIK vi le prezintă în continuare.

Dinamo Zagreb: A rămas o forţă

Există şi exemple pozitive, de cluburi care poartă numele Dinamo şi au reuşit să treacă peste şocul produs de căderea comunismului. Dinamo Zagreb s-a înfiinţat în 1945, la doar câteva zile după ce Gradanski Zagreb fusese desfiinţată de comunişti. În prima ligă a Iugoslaviei a câştigat doar 4 titluri, performanţă notabilă din moment ce Steaua Roşie Belgrad şi Partizan Belgrad erau abonate la trofeu. Pe plan european, Dinamo Zagreb a câştigat Cupa Oraşelor Târguri, viitoarea Cupa UEFA, în 1967, după ce jucase şi o semifinală în 1963.

După căderea comunismului şi destrămarea Iugoslaviei, Dinamo Zagreb a făcut legea în prima ligă a Croaţiei, reuşind să câştige de 20 de ori titlul. Având un centru de copii şi juniori foarte bun, dinamoviştii sunt o prezenţă constantă în grupele Ligii Campionilor sau Europa League, iar din transferuri fac bani grei.

  • 7 calificări în grupele Ligii Campionilor a bifat Dinamo Zagreb

Dinamo Kiev: În umbra lui Şahtar după venirea la Donețk a lui „Il Luce”

Dinamo Kiev a fost una dintre echipele de top din prima ligă a URSS-ului. De multe ori, selecţionata sovietică era construită pe scheletul echipei care câştigase 13 titluri de campioană. Cu Valeri Lobanovski la cârmă, formaţia din Kiev a câştigat Cupa Cupelor în 1975 şi 1986. Destrămarea URSS-ului nu a afectat-o prea tare şi a continuat seria de preformanţe în prima ligă a Ucrainei.

De 15 ori campioană a Ucrainei, Dinamo Kiev a dominat fotbalul din ţara vecină până la finalul anilor ‘90. În plus, sezonul 1998-1999 a însemnat calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, unde a fost eliminată cu greu de Bayern München. Chiar dacă Şahtar Doneţk a devenit o forţă în ultimii 20 de ani, Mircea Lucescu fiind principalul artizan al succesului avut de „mineri”, Dinamo Kiev a rămas o formaţie care „prinde” grupele cupelor europene şi scoate tineri fotbalişti pe bandă rulantă.

  • 1927 este anul înfinţării lui Dinamo Kiev

Dinamo Tbilisi: Hegemonie în Georgia

Dinamo Tbilisi a fost un alt „nume greu” din fotbalul sovietic. Georgienii au câştigat de două titlul în URSS, însă cea mai mare performanţă rămâne câştigarea Cupei Cupelor în 1981, după o finală cu est-germanii de la Carl Zeiss Jena. După ce a părăsit Uniunea Sovietică, Dinamo Tbilisi a dominat fotbalul georgian, câştigând 17 titluri. Pe plan european, georgienii nu au mai putut să repete izbânda istorică de acum 39 de ani, însă au bifat o calificare în grupele Cupei UEFA în 2005.

  • 1925 este anul înfinţării lui Dinamo Tbilisi

Cornel Dinu: „Dinamo, un nume parcă blestemat, dar și o legendă”

Fostul mare fotbalist dinamovist Conel Dinu este și el de părere că gruparea din Ștefan cel Mare a decăzut atât de mult în ultima perioadă deoarece plătește tribut trecutului și poate fi atinsă de un blestem.

„Adus de marinarii britanici, care ‘jucau mingea’ pe cheiurile de la Brăila în timp ce vasele le erau descărcate, fotbalul se juca deja la noi oarecum organizat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cizma sovietelor, care ni s-a pus pe grumaz după Al Doilea Război Mondial, a avut și ținta Dinamo. Pusă de cominterniștii impuși peste noi unei echipe de fotbal.

La ei, Dinamo Moscova a Ministerului de Interne a fost înființată în 1923, cu aprobarea Biroului Politic al Partidului (unic) Comunist. Spre deosebire de marea rivală ȚSKA Moscova, înființată în 1911, în plină domnie a ultimului Romanov, țarul Nicolae al II-lea, de ofițeri superiori ai Armatei Albe Imperiale.

În timp, abilii istorici ruși au susținut că numele Dinamo a fost inspirat din ancestralul ‘dynamikos’ al civilizației grecești. O caracteristică a acestui popor, apropiată de comportamentul rușilor.

Teohari Georgescu, odată pus ministru de Interne de intelighenția cominternistă, a vrut, împreună cu frații Thuri și Alexandru Vogl, să creeze un Dinamo fotbalistic la București, răspândit destul de repede în mai toate orașele țării.

Frații Vogl din Obor au încercat mai întâi o combinată între Unirea Tricolor și echipa evreilor, Ciocanul. Imposibil de realizat! Ca între un lipițan sau un pur sânge englez cu un cal de căruță. Echipa oborenilor, creștini naționaliști de dreapta (nu extremă!), în frunte ce Fane Cârjan și profesorul de schi al Regelui Mihai, Constantin Anghelache (atenție: nicio legătură cu ‘unchiul’ de azi al ‘nepotului risipitor’ Negoiță!) nu au acceptat, firesc, așa ceva.

Șantajați cu pierderea libertății, au preferat să se ducă ani buni în închisorile cominterniste decât să fie părtași la o asemenea combinație împotriva naturii. Și atunci, frații Vogl, care conduceau în 1948 Direcția Sport-Cultură a Ministerului de Interne, au înființat Dinamo luând jucători mercenari de la multe echipe din țară.

Ce a fost după aceea Dinamo, se știe. Numai că, de vreo câțiva ani, noii venetici ce l-au preluat ca să-l ducă în groapă, și nu aia din „Ștefan cel Mare”, numai ca o afacere-chilipir l-au tratat.

‘Dinamoul’ de azi are prea multe comportamente între Circ și Spitalul de Urgență, cu sediul Poliției la mijloc. Soartă? Sau blestem?” este concluzia lui Cornel Dinu.

„Dinamo a apărut printr-un mizerabil subterfugiu politic. Internele de sorginte sovietică au dorit în ’47 să desființeze Unirea Tricolor, club suspectat că ar fi un cuib de legionari. Aveau nevoie de o echipă a poporului, vezi Doamne!”  – Constantin Anghelache, fost jucător Unirea Tricolor

  • 56 de echipe de fotbal cu numele Dinamo există în întreaga lume, cea mai galonată dintre ele fiind Dinamo Kiev (Ucraina)
ADVERTISEMENT
Tags: