Fotbal intern

Dinamo, revoluție în trei luni! Transformarea uriașă a “câinilor” din august și până acum

17.10.2020 | 12:05
Dinamo revolutie in trei luni Transformarea uriasa a cainilor din august si pana acum
ADVERTISEMENT

Dinamo este unul dintre cluburile care au ținut prim-planul opiniei publice în această perioadă. “Câinii” au trecut în ultimele trei luni printr-o transformare la toate nivelurile, de la patronat până la copii și juniori. Rămâne de văzut dacă această revoluție se va vedea și la nivelul rezultatelor. 

Începutul lunii august găsea clubul “câinilor” în colaps. Dinamo era la retrogradare, cu mari probleme privind noul coronavirus și cu patru meciuri neprogramate și care nu mai aveau timp să se dispute până la finalul sezonului.

ADVERTISEMENT

Ionuț Negoiță, patronul clubului, s-a “spălat pe mâini” de orice responsabilitate privind salvarea clubului, care a căzut pe urmele suporterilor, care au creat o comunitate socios prin care au reușit să plătească salariile jucătorilor pe câteva luni.

Dinamo, revoluție în trei luni! Transformare uriașă a “câinilor” din august și până acum

Salvarea a venit de la comisiile FRF, care a înghețat clasamentul și a decis ca doar ultimul loc să joace meci de baraj, Dinamo fiind penultima în ierarhia din Casa Pariurilor Liga 1. Iar la doar o săptămână după această veste, pe 13 august, Dinamo intra în era spaniolă.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri originar din Granada, Pablo Cortacero, a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la Ionuț Negoiță. Imediat după, a început transformarea lui Dinamo pe toate planurile: a fost adusă o nouă conducere administrativă, un nou staff tehnic și numai puțin de 13 jucători.

Fondul de salarii a explodat! Au fost aduși jucători cu salarii de peste 15.000 de euro

Fondul de salarii al clubului a crescut extrem de mult, fiind vehiculate sume de peste 15.000 de euro pentru mulți dintre jucătorii nou-veniți, însă cu toate acestea, jucătorii care au rămas în continuare la club au restanțe salariale de peste 3 luni.

ADVERTISEMENT

În luna august, printre primele decizii ale lui Pablo Cortacero a fost îndepărtarea lui Ionel Dănciulescu din funcția de director sportiv și a fost instalat ibericul Rufo Collado, decizie care i-a nemulțumit pe suporteri:

“Dinamo a luat licența pe banii suporterilor și pe trofeele lui Dănciulescu. Și noi îi mulțumim cu un șut în fund?”, au scris cei din PCH la vremea respectivă. Dintre oficiali, unul singur a rămas de anul trecut, Bogdan Bălănescu, însă fostul manager general este în vizorul spaniolilor, care i-au limitat mult puterile la club, i-au retras dreptul de semnătură și în scurt timp, ar putea să îl demită.

ADVERTISEMENT

“Începând de azi, avem o structură profesionistă. Alejandro Couto Lago va fi director general al clubului, Rufo Collado, director sportiv, Dorin Şerdean, preşedinte executiv, Marcos Rubino, coordonatorul academiei clubului”, Pablo Cortacero

Noua organigramă a clubului Dinamo: 

  • Pablo Cortacero – reprezentant Benel International S.A., firma care deține Dinamo
  • Dorin Șerdean – președinte C.A. Dinamo
  • Melero Marin – director executiv
  • Alex Couto Lago – director general
  • Ioan Mărginean – manager general
  • Rufo Collado – director sportiv
  • Cornel Țălnar – director tehnic Dinamo II și șeful CCJ (Centrul de copii si juniori)
  • Gheorghe Mulțescu – funcție în departamentul de scouting
  • Marcos Rubino – șeful academiei
  • Radu Birlică – director de marketing

Cosmin Contra l-a înlocuit pe Gigi Mulțescu

Gigi Mulțescu, poreclit SMURD-ul s-a înhămat la o misiune foarte grea în luna iulie când Dinamo era în criză. Cu ajutor și de la comisiile FRF, Mulțescu a salvat Dinamo de la retrogradare și a condus echipa în prima etapă. Însă, imediat după, ibericii l-au adus pe Contra. Totuși, Gigi Mulțescu a rămas, spaniolii oferindu-i un post în cadrul clubului.

Și la nivelul lotului a avut loc o remaniere masivă în cele trei luni. Au fost aduși 15 jucători și puși pe liber sau trimiși la echipa a doua alți 15.

Lot Dinamo august vs. Lot Dinamo octombrie

Lot Dinamo la reunirea echipei pentru sezonul 2020-2021, prezentat pe 12 august: 

Portari: Cătălin George Staton, Ştefan Brian Fara, Aleksander Mitrovic

Fundaşi: Radu Ştefan Zamfir, Mihai Popescu, Ricardo Florin Grigore, Florin Bejan, Andrei Dumitru Sin, Costin Ionuţ Amzar, Vlad Petru Gîsă, Carlos Alberto Brat;

Mijlocaşi: Deian Cristian Sorescu, Geani Mihai Creţu, Valentin Ioan Borcea, Ahmed Andrei Bani, Alexandru Ilie Răuţă, Ionuţ Daniel Şerban, Claudiu Nicuşor Stan, Alin Gabriel Lazăr, Diego Fabbrini, Roberto Ioan Diniţă;

Atacanţi: Andreas Mircea Mihaiu, Mihai Alexandru Neicuţescu, Cătălin Măgureanu, Daniel Iliuţă Popa.

Lot Dinamo în octombrie 2020 după șase etape de campionat: 

Portari: Tomas Mejias, Rene Hinojo, Mihai Eșanu

Fundași: Andrei Radu, Marco Ehmann, Isma Lopez, Alexander Gonzales, Ricardo Grigore, Abdoulaye Ba, Ante Puljic

Mijlocași: Alexandru Răuță, Juan Camara, Paul Anton, Borja Valle, Deian Sorescu, Janusz Gol, Aleix Garcia, Vlad Achim, Andreas Mihaiu

Atacanți: Magaye Gueye, Adam Nemec, Diego Fabbrini, Robert Moldoveanu

“Ne-am dublat pe posturi. La nivel valoric cred că avem doi jucători pe post de nivel apropiat. Am posibilitatea să aleg din punct de vedere tactic, mai multe formule de joc. E mai bine pentru club, nimeni nu poate să se relaxeze. Oricine poate fi înlocuit. Această competitivitate dintre jucători va fi benefică echipei”, Cosmin Contra

Doar doi jucători au rezistat în primul “11” al lui Dinamo

Transferuri Dinamo în era spaniolă:

  • Tomas Mejias (31 de ani, portar)
  • Rene Hinojo (34 de ani, portar)
  • Alexander Gonzalez (27 de ani, fundaş dreapta)
  • Andrei Radu (24 de ani, fundaş stânga)
  • Isma Lopez (30 de ani, fundaş stânga)
  • Vlad Achim (31 de ani, mijlocaş defensiv)
  • Janusz Gol (34 de ani, mijlocaş defensiv)
  • Paul Anton (29 de ani, mijlocaş defensiv)
  • Borja Valle (28 de ani, mijlocaş ofensiv)
  • Juan Camara (26 de ani, mijlocaş stânga)
  • Vlad Achim (31 de ani, mijlocaș central)
  • Adam Nemec (34 de ani, atacant)
  • Magaye Gueye (30 de ani, atacant)
  • Abdoulaye Ba (29 de ani, fundaș central)
  • Aleix Garcia (23 de ani, mijlocaș central)

Primul “11” al lui Dinamo în prima etapă cu Hermannstadt, scor 1-1 (24 august): Straton – Ehmann, Pujic, Bejan – Crețu, Răuță, Achim, Sin – Sorescu, Neicuțescu, Fabbrini. Antrenor: Gigi Mulțescu

Primul “11” al lui Dinamo în etapa a 6-a cu FCSB, scor 2-3 (3 octombrie): Mejias – Gonzales, Puljic, Grigore, Lopez – Gol, Răuță – Camara, Borja Valle, Mihaiu – Nemec. Antrenor: Cosmin Contra

Rezultatele întârzie: Dinamo, pe loc de baraj

În afară de aceste schimbări, patronatul spaniol de la Dinamo a anunțat că echipa va disputa jocurile de pe teren propriu pe Arena Națională, ceea ce reprezintă un cost suplimentar pentru închiriere și a reînființat echipa a doua, care a fost acceptată direct în Liga 3.

Aceste investiții întârzie să își arate roadele în campionat. Sigur, suntem într-un moment timpuriu al sezonului, însă Cosmin Contra are probleme mai mari pe plan intern decât și-a imaginat. “Câinii” sunt pe loc de baraj după ce au reușit doar o victorie în primele șase etape, în care au suferit și trei înfrângeri.

Obiectivul lui Cosmin Contra pentru primul sezon este calificarea în play-off, urmând ca de anul viitor Dinamo să aibă ca obiectiv câștigarea campionatului. Încă rămân de rezolvat restanțele financiare, însă ibericii îndeamnă la calm și promit că vor plăti toate datoriile. Rămâne de văzut modul în care se va dezvolta acest proiect.

  • 14 este locul ocupat de Dinamo în clasamentul din Casa Pariurilor Liga 1
  • 15 transferuri a făcut Dinamo în fereastra de mercato

“Am făcut un audit intern pentru a vedea cum stă situaţia, din punct de vedere economic şi juridic. Pot fi lucruri ascunse. Ne-am asumat datoriile existente ale clubului şi facem auditul pentru a vedea dacă există şi altele, care nu ne-au fost aduse la cunoştinţă. Noi suntem conştienţi că sunt şi alte datorii”, Pablo Cortacero

 

ADVERTISEMENT