Cea mai fierbinte fază a primei reprize din meciul Petrolul – Dinamo s-a petrecut în minutul 41. Musi a intrat în careu puțin lateral dreapta și a fost atacat prin alunecare de Patriche. Dinamovistul a atins mingea, iar din alunecare l-a blocat apoi și pe Musi.
Centralul Marian Barbu a acordat imediat penalty, considerând că Patriche l-a faultat pe Musi după intervenția prin alunecare. Meciul a fost oprit câteva minute pentru ca faza să fie analizată de VAR.
Chemat la margine să dea verdictul, arbitrul a revăzut faza pe monitor și a decis să anuleze penalty-ul, pe motiv că fundașul lui Dinamo l-a blocat involuntar pe Musi după intervenția prin alunecare. Decizia i-a enervat pe ploieșteni, care au acuzat că atacantul Petrolului a fost împiedicat să continue faza de către căpitanul roș-albilor.
O altă fază controversată s-a petrecut în startul meciului dintre Petrolul și Dinamo. Același Musi a avut o acțiune în careul dinamovist, fiind blocat de intervenția lui Homawoo. Fundașul “câinilor” a intervenit în forță, fără să atingă mingea, însă centralul Marian Barbu a considerat că Musi a căzut prea ușor. La pauză, faza a fost analizată de către fostul arbitru Ion Crăciunescu.
„Aici, în minutul doi, trebuia să fie 11 metri. Aceasta nu este o intrare la minge, nu e o luptă corp la corp. Cu brațul stâng se duce în adversar și îi dă un brânci. Oricum ai luat-o, n-ai cum să o scoți, decât cu penalty”, a fost concluzia lui Crăciunescu la Digi Sport.
Și meciul Rapid – Craiova 4-3 a avut o fază fierbinte analizată de VAR nu mai puțin de 7 minute. Șutul lui Rrahmani l-a lovit în cot pe Léo Lacroix, fundașul oltenilor. A fost nevoie de 7 minute pentru ca Horațiu Feșnic să acorde penalty, după ce a revăzut faza pe monitor. Președintele CCA, Kyros Vassaras, a explicat a doua zi că analiza a durat atât de mult din cauza unei erori tehnice.
”Din păcate, o problemă tehnică nu a putut permite oficialilor video ai meciului, arbitrii VAR Andrei Chivulete și Mihăiță Necula, să furnizeze informații exacte într-o perioadă mai scurtă de timp. În momentul în care mingea a părăsit suprafața de joc, Andrei Chivulete l-a informat pe arbitrul Horațiu Feșnic despre faptul că ar putea exista o posibilă lovitură de pedeapsă în favoarea Rapidului, ca urmare al unui posibil joc al mingii cu mâna.
Conform protocolului VAR, înainte ca arbitrul meciului să fie chemat la monitor, VAR-ul verifică întotdeauna întreaga situație de atac, așa cum se întâmplă și la fiecare gol marcat. Identificând un posibil ofsaid ce ar fi avut nevoie de interpretare de către arbitru, a fost necesar ca liniile să fie trasate și clipul să fie salvat.
După verificare și în timp ce situația fazei se salva, întregul sistem VAR s-a prăbușit și a trebuit să fie repornit, lucru ce nu s-a întâmplat din prima încercare. Având în vedere cele de mai sus, analiza fazei a durat mai mult decât ar fi trebuit, acesta fiind motivul pentru care decizia lui Horațiu Feșnic, una corectă, a întârziat câteva minute. De asemenea, jucătorul Rapidului care a primit mingea în faza de atac înainte de infracțiunea din careu nu se afla în poziție afară de joc.
Problemele tehnice au apărut încă dinaintea fluierului de start, camerele din spatele porții nefiind funcționale. Ulterior, producătorii TV au reușit să pornească doar camera din spatele porții din dreapta, așa cum a apărut pe transmisiunea TV. În concluzie, din nefericire, încă ne mai confruntăm cu probleme de natură tehnică, dar care sperăm să fie rezolvate cât mai curând pentru a evita astfel de situații neplăcute pentru toată lumea”, a explicat liderul arbitrilor din România.