Carousel hot news

DINAMO. Şeful SMURD Botoşani atenţionează: ”Manevrele de resuscitare trebuia începute pe loc!”

DINAMO. Şeful Serviciului Unitate Primiri Urgenţe Botoşani şi medic al echipei FC Botoşani, Petre Rădăuceanu, a analizat modul în care au decurs intervenţiile de specialitate în locul unde...
13.05.2016 | 16:10
DINAMO. Şeful SMURD Botoşani atenţionează: ”Manevrele de resuscitare trebuia începute pe loc!”
ADVERTISEMENT

DINAMO. Şeful Serviciului Unitate Primiri Urgenţe Botoşani şi medic al echipei FC Botoşani, Petre Rădăuceanu, a analizat modul în care au decurs intervenţiile de specialitate în locul unde Patrick Ekeng s-a prăbuşit, în timpul meciului Dinamo-Viitorul.

Este o mare tragedie, avea numai 26 de ani… Din păcate, a trecut ceva timp pînă la intervenţia colegilor, iar manevrele de resuscitare trebuia făcute pe loc, deoarece fiecare secundă care trece îi este tot mai fatală creierului. Fără oxigen, după maxim 4 minute şi jumătate, se distruge celula de bază a creierului, neuronul, şi se produce decerebrarea. Cu cît se intervine mai repede la faţa locului, cu atît pacientul are şanse mari să fie salvat. Din ce am văzut, nu s-au făcut aceste manevre acolo!”, a declarat medicul Petre Rădăuceanu, la Radio Sport Total FM.

„Maşina de salvare a întîrziat foarte mult”

Medicul-şef de la SMURD Botoşani a criticat şi modul în care i s-a acordat primul ajutor fotbalistului camerunez.

ADVERTISEMENT

Trebuia ca manevrele să fie făcute pe loc, obligatoriu, maşina trebuia să vină imediat, colegul de pe ambulanţă sa înceapă intubarea şi să facă un masaj cardiac extern, prinderea unor căi venoase pentru introducerea unor soluţii perfuzabile, stabilizarea lui, dacă se reuşea, şi apoi încărcarea persoanei în ambulanţă fără ca aceste manevre să fie înterupte. Pe drum, se recomanda continuarea acestor manevre pînă în secţia de Terapie Intensivă.

Nici poziţia în care a fost ridicat pe targă nu a fost tocmai bună. În poziţia în care se afla jucatorul, trebuia să se facă manevrele de resuscitare şi apoi să se introducă pe sub el o targă specială şi cu manevrele neîntrerupte urcat în ambulanţă şi dus rapid la spital”, a mai spus şeful SMURD Botoşani.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria CAROUSEL HOT NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri