Fotbal intern

Dinamo și FCSB, țeapă de 12 milioane de euro! Cum l-au pierdut gratis pe unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României U21: portarul Ionuț Andrei Radu!

10.04.2019 | 10:08
Dinamo si FCSB teapa de 12 milioane de euro Cum lau pierdut gratis pe unul dintre cei mai importanti jucatori ai nationalei Romaniei U21 portarul Ionut Andrei Radu

„Apără Raduuu! Apără Raduuu! Radu cel Mare! Radu cel Frumos! Radu, salvatorul României! Fantastic acest Radu!”. Reacția comentatorului sport.ro după ce goalkeeperul a apărat un penalty în minutul 99 al meciului din deplasare cu Portugalia, din calificări, a devenit virală. De atunci, Ionuț Radu a fost eroul unei generații. Nu orice generație. Generația lui Ianis Hagi și generația care ne dă speranțe că vom putea avea din nou performanțe importante la naționala de seniori. Titular în Serie A în acest moment, căpitanul naționalei U21 a fost jucătorul FCSB și, apoi, al lui Dinamo. În mod stupid, cele mai importante cluburi din România au pierdut un diamant! Iar acum Becali și Negoiță își rod unghiile de nervi când văd ascensiunea uluitoare a fostului lor jucător. FANATIK a aflat cum a fost posibil ca un talent uriaș să fie scăpat printre degete de cei doi giganți din Liga 1 Betano.

Armata l-a evacuat pe Gigi Becali din Ghencea, iar juniorii au fugit la Dinamo

Ionuț Andrei Radu a început fotbalul la Viitorul București. „La început am jucat ca atacant, dar nu-mi plăcea să alerg. Aici s-a produs transformarea mea. Foloseam pentru porţi stâlpi de electricitate, sticle umplute cu apă, pantofi, papuci, grămezi de iarbă. Odată am luat o minge în faţă şi am stat trei zile la pat. În spatele acestor blocuri era terenul lui Viitorul Bucureşti, o şcoală în zona mea unde am început fotbalul”, povestea el. Radu a fost apoi junior al FCSB, până în 2012. Portarul impresiona prin maturitate încă de la acea vârstă și Dinamo încercase de câteva ori să îl convingă să lase Ghencea pentru „Ștefan cel Mare”. Oficialii „alb-roșiilor” nu au avut succes până în momentul în care s-a implicat… Armata!. Nu în mod direct, ci indirect, prin interzicerea lui Gigi Becali și a echipei sale, inclusiv juniorii, în Ghencea!

Dinamo și FCSB, țeapă de 12 milioane de euro! Ionuţ Radu
Ionuţ Radu în echipamentul italienilor de la Genoa

Dezvăluirea a fost făcută ulterior de legendarul Helmuth Duckadam, care vorbea deschis despre pierderea lui Ionuț Radu de către FCSB. „Voi credeţi că antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori erau nebuni să-l piardă pe Andrei Ionuţ Radu? Voi credeţi că Gigi Becali voia să îl piardă pe acest portar? Niciodată! Armata este vinovată că noi l-am pierdut pe acest portar. Şi nu l-am pierdut doar pe acest jucător. Am pierdut la vremea aia o generaţie întreagă de copii foarte buni. La vremea respectivă, Gigi Becali a fost forţat să plece din Ghencea, iar ulterior a trebuit să închidă şi Academia de fotbal. Radu, dar şi alţii ca el nu mai aveau unde să se antreneze, că nu se puteau antrena pe teren de beton, şi au decis să îşi caute alte echipe. Gigi i-a pierdut gratis pe aceşti jucători. Îmi aduc aminte de Radu, deşi pe atunci avea vreo 13-14 ani, pentru că el era coleg cu un alt fost portar de al nostru, Valentin Cojocaru. Ştiu că se antrenau amândoi în Ghencea la grupele noastre de juniori”, își amintește, cu oarece ciudă, Duckadam.

Din informațiile FANATIK, Dinamo a reușit atunci să ia rivalei nu mai puțin de 8 dintre cei mai buni juniori! Toți erau internaționali la diferite selecționate ale României, dar niciunul nu a izbutit să ajungă la prima echipă a lui Dinamo! A fost ca un blestem al „roș-albaștrilor” pentru dușmanii care le „furaseră” perlele.

Inter Milano l-a „furat” printr-o manevră! „Câinii” s-au judecat, dar au pierdut la TAS

În ianuarie 2012, Ionuț Radu ajungea la Dinamo. Nu avea să rămână prea mult în „Groapă”. Un an mai târziu, în ianuarie 2013, la nici 16 ani împliniți, goalkeeperul pleca în Italia cu familia și semna cu un club modest de juniori, Pergolettese. Decizia i-a luat prin surprindere pe șefii lui Dinamo. Multă vreme, cel acuzat că l-a pierdut pe portar a fost Constantin Anghelache, fost președinte al clubului. Acesta susține, însă, că el nu era încă la echipă când a plecat Radu: „Eu am venit mai târziu. Chiar i-am întrebat pe cei care se ocupau de Centrul de Juniori cum de l-am ratat, pentru că începuse să dea semne că are talent din acei ani. Mi s-a explicat ulterior toată povestea, dar să v-o spună ei dacă vor”, a declarat Anghelache pentru FANATIK.

Dinamo și FCSB, țeapă de 12 milioane de euro! Ionuţ Radu
Ionuţ Radu s+a calificat la CE de tineret alături de naţionala României

Iar oamenii aflați atunci în club au spus. „Pe Radu l-am pierdut pentru că nu am fost suficient de puternici. Internazionale l-a furat, a folosit o manevră pentru a ne păcăli. L-au pus să semneze cu o echipă modestă, iar după șase luni l-au adus la ei!”, dezvăluie sursele FANATIK. De ce ar fi apelat italienii la un truc? „Radu nu avea contract semnat cu Dinamo pentru că nu împlinise încă 16 ani. L-au dus la o echipă necunoscută pentru a nu fi obligați să ne plătească nouă o grilă de formare! A fost ceva mizerabil, ne-am judecat cu ei. Am ajuns până la TAS, dar am pierdut. Moral, aveam dreptate, dar legal ne-a fost imposibil să câștigăm. Era greu oricum să te lupți cu Internazionale în acest sens”, afirmă insiderii FANATIK. Așa au pierdut „câinii” un portar cotat la 12 milioane de euro!

A „explodat” la Genoa și poate ajunge din nou la Inter!

Căpitanul naționalei U21 a devenit titular în Serie A. Evoluțiile excelente de la naționala de tineret, dar și potențialul uriaș, i-au făcut pe cei de la Genoa să plătească Interului 8 milioane de euro! Acum, investiția se dovedește o adevărată lovitură financiară. Paradele sale au impresionat în acest sezon și chiar dacă a făcut și câteva greșeli, inerente la vârsta lui, Radu este considerat printre portarii de mare perspectivă din Italia. Tocmai din acest motiv, cei de la Inter vor să îl ia înapoi de la Genoa, mai ales că titularul Samir Handanovic a ajuns la 34 de ani! „Lui Radu îi merge bine la Genoa, se simte foarte stimat şi apreciat de clubul «rossoblu». Cu naţionala României U21 a reuşit evoluţii foarte bune. Pot spune că el îl îşi urmează planul său, acela de a creşte şi a căpăta experienţă. Ideal pentru el ar fi să mai stea vreo doi ani la Genoa şi să capete mai multă experienţă. Iar când Handanovic, care este un portar mare, va pleca de la Inter, atunci Radu va fi pregătit să-l înlocuiască… Viitorul său este la Inter”, declara impresarul lui Radu, Oscar Damiani. Doar că „grifonii” nu vor să îl cedeze pe român pentru o sumă mai mică de 15 milioane de euro, adică aproape dublu decât au plătit pentru el.

Dinamo și FCSB, țeapă de 12 milioane de euro! Ionuţ Radu
Ionuţ Radu este căpitanul echipei naţionale de tineret

Este cel mai scump portar român!

Ionuț Andrei Radu deține recordul de cel mai scump portar român din toate timpurile. Achiziționarea lui de Genoa l-a plasat în fruntea listei, iar eventuala întoarcere la Inter ar ridica ștacheta foarte sus. Puștiul de 21 de ani a costat 8 milioane de euro, mai mult decât dublu față de următorul transfer din ierarhie, cel al lui Costel Pantilimon de la Politehnica Timișoara la Manchester City. Podiumul este încheiat de un transfer realizat când Radu avea doar 3 ani: Bogdan Lobonț, de la Rapid la Ajax.

Topul transferurilor portarilor români

  1. Ionuț Andrei Radu – 8 milioane de euro (2018, de la Inter la Genoa);
  2. Costel Pantilimon – 3,8 milioane de euro (2012, de la Politehnica Timișoara la Manchester City: 500.000 de euro pentru împrumutul pe o jumătate de sezon + 3,3 milioane de euro pentru tranferul definitiv);
  3. Bogdan Lobonț – 3 milioane de euro (2000, de la Rapid la Ajax Amsterdam);
  4. Ciprian Tătărușanu – 2,5 milioane de euro (2017, de la Fiorentina la Nantes);
  5. Florin Niță – 2 milioane de euro (2018, de la FCSB la Sparta Praga);

Drama care i-a marcat viața

Un tip care este mereu cu zâmbetul pe buze, Ionuț „Radu cel frumos” ascunde o mare durere în suflet. În copilărie, el și-a pierdut o soră, Ema. „Am fost o familie foarte unită, am trei fraţi şi am mai avut o soră… care nu mai e… Alexandra avea 14 ani, eu aveam 9 când s-a dus… Pe teren iau mereu cu mine un tricou alb imprimat cu poza ei, pe care-l las întotdeauna la stâlpul din dreapta. Este modul prin care eu o simt aproape, simt că e cu mine”, dezvăluia portarul român.

Dinamo și FCSB, țeapă de 12 milioane de euro! Ionuţ Radu
Ionuţ Radu ar putea ajunge la Inter în această vară

Lipsa condițiilor de pregătire l-au gonit din România

Ce spune Ionuț Radu de plecările sale de la FCSB și Dinamo se axează pe o stare de fapt comună: lipsa condițiilor de pregătire. „Toate detaliile despre plecarea de la FCSB nu le mai țin minte. Dar ce știu e că pe atunci la FCSB nu aveam nicio condiție pentru a face performanță. Nu mi-am dorit neapărat Dinamo. Îmi doream ceva bun pentru mine, unde să am ocazia să cresc. Dinamo avea atunci un proiect cât de cât bun pentru mine. Apoi, eram în cantonament cu Dinamo, condițiile erau execrabile și a fost pentru prima dată când m-am prefăcut că-s accidentat doar ca să plec acasă. A fost cea mai bună decizie a mea. Parcă totul a fost programat. Imediat după ce am ajuns acasă am fost sunat de fostul meu antrenor de la lotul național, Dorin Arcanu, care credea foarte mult în mine, și m-a întrebat dacă mă simt pregătit să schimb ceva în cariera mea. De acolo a plecat tot”, își amintea Ionuț Radu într-un interviu pentru gsp.ro.

  • 12 milioane de euro este cota lui Ionuț Andrei Radu conform transfermarkt