Fotbal intern

“Câinii” stelişti. 62 de jucători au îmbrăcat ambele tricouri

În ciuda enormei rivalităţi, dusă adeseori la duşmănie, dintre Steaua şi Dinamo, 62 de fotbalişti au jucat în trecut la ambele echipe. Valerică Găman este ultimul de pe listă.
18.02.2018 | 15:53
Cainii stelisti 62 de jucatori au imbracat ambele tricouri

Dinamo – Steaua este cel mai aşteptat meci din fotbalul românesc. Indiferent de situaţia din clasament, cele două rivale au oferit mai mereu meciuri palpitante. De-a lungul timpului, chiar dacă rivalitatea a fost una crâncenă, o serie de fotbalişti au îmbrăcat tricoul celor două formaţii. Prima „trădare” s-a consemnat chiar în anii în care rivalele abia se înfiinţaseră.

Soldatul care a “dezertat”

Portarul Gheorghe Lăzăreanu este primul fotbalist care a „combinat” tricourile marilor rivale. La 23 de ani făcea parte din echipa de start a primului meci oficial al nou-născutei ASA Bucureşti, primul nume al Stelei în sezonul 1947-48. Înregimentat în Armata Română ca simplu soldat, Lăzăreanu a bifat 10 meciuri în tricoul „militarilor” în stagiunea de debut a echipei. Văzut ca un mare talent, internaţional român în perioada 1946-1947, a plecat pe uşa din dos de la ASA. După ce echipa a pierdut un meci cu Distribuţia Petrol Bucureşti, scor 1-2, Lăzăreanu a fost acuzat că nu şi-a apărat corect şansele. În sezonul 1948-49, pleacă la Dinamo, însă nici la noua sa echipă nu are noroc. Viaţa extrasportivă l-a făcut să se lase de fotbal la doar 26 de ani, preferând să lucreze pe… şantier, în construcţii!

„Câinele” din Generaţia Sevilla

Adrian Bumbescu a fost unul dintre pionii importanţi din drumul Stelei spre câştigarea Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1985-1986. Înainte să ajungă la formaţia din Ghencea, „Colonelu’”, aşa cum era poreclit de fanii stelişti, a jucat timp de două sezoane la marea rivală. Produs al centrului de copii şi juniori al Universităţii Craiova, Bumbescu a ajuns în vara anului 1980 în Şoseaua Ştefan cel Mare. În primul sezon la Dinamo, fundaşul central care avea pe atunci 20 de ani a bifat puţine minute pentru formaţia antrenată de Valentin Stănescu. În următoarea stagiune, „Bumbi” face cuplu cu Cornel Dinu în centrul apărării, Dinamo câştigă eventul şi o elimină pe Inter Milano din Cupa UEFA. Chiar şi în aceste condiţii, în 1982, Adrian Bumbescu pleacă la FC Olt, iar după doi ani ajunge la Steaua Bucureşti. În tricoul echipei din Ghencea, „Colonelu’” obţine marile performanţe ale carierei: 8 trofee în competiţiile interne, Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei. În 1992, la 32 de ani, Adrian Bumbescu a plecat de la clubul-mamă la satelitul Steaua Mizil, unde a mai jucat 3 sezoane înainte să se retragă din fotbalul profesionist.

Dănciulescu, omul-derby

Ionel Dănciulescu este fotbalistul care a obţinut cele mai mari performanţe îmbrăcând tricourile marilor rivale. În 1995, la doar 19 ani, şi după un sezon bun la Electroputere Craiova, „Danciu” era ochit de dinamovişti şi transferat imediat. Chiar din primul sezon îşi pune amprenta pe jocul „câinilor” şi marchează 14 goluri în 32 de meciuri. Prestaţiile bune în tricoul lui Dinamo îl fac remarcat în străinătate, iar în vara anului 1997 ajunge la Altay Izmir. Aventura în Turcia a fost una neplăcută, iar după 7 meciuri se întorcea în ţară. 400.000 de dolari era suma cerută de oficialii celor de la Altay. Dinamo nu a fost interesată, iar Steaua a intrat pe fir şi l-a transferat în Ghencea. Pentru „câini” a urmat o perioadă neagră în derby-uri, Dănciulescu pedepsindu-şi fosta echipă de fiecare dată când a putut: în cei 4 ani petrecuţi în Ghencea, a marcat de 8 ori în poarta lui Dinamo.
La mijlocul sezonului 2001-2002, Ionel Dănciulescu o părăseşte pe Steaua, după un diferend legat de faptul că era impresariat de Ioan Becali, aflat la cuţite cu Gigi Becali. Dinamo a intrat imediat pe fir şi l-a „recuperat”, beneficiind de golurile sale până la retragere. Ionel Dănciulescu este fotbalistul cu cele mai multe prezenţe în Derby de Romania, 35, şi deţine recordul de goluri marcate, 13, alături de Florea Voinea. În tricoul celor două mari rivale, actualul oficial al „câinilor” a obţinut 12 trofe, dintre care 5 titluri de campion al României, 2 cu Steaua şi 3 cu Dinamo.

„Trădătorii”

În ordine alfabetică, cei 62 de „câini” roş-albaştri sunt: Marin Andrei, Tha’er Bawab, Valeriu Bordeanu, Eric Bicfalvi, Gabriel Boştină, Bogdan Bucur, Iosif Bukossy, Adrian Bumbescu, Augustin Călin, Gheorghe Ceauşilă, Narcis Coman, Marius Coporan, Adrian Cristea, Andrei Cristea, Tiberiu Curt, Ionel Dănciulescu, Anton Doboş, Florian Dumitrescu, Augustin Eduard, Alexandru Florea, Ionel Fulga, George Galamaz, Valerică Găman, Harlem Gnohere, Daniel Iftodi, Sabin Ilie, Gheorghe Lăzăreanu, Srdjan Luchin, Valentin Lemnaru, Ciprian Marica, Adrian Matei, Cosmin Matei, Damian Militaru, Cornel Mirea, Dumitru Moraru, Cătălin Munteanu, Dorinel Munteanu, Doru Nicolae, Radu Niculescu, Daniel Opriţa, Alexandru Păcurar, Gheorghe Pena, Adrian Pitu, Mihăiţă Pleşan, Gheorghe Popescu, Titi Popescu, Cristian Puşcaş, Stere Sertov, Ion Sburlea, Florian Simion, Bogdan Stelea, Dorel Stoica, Dennis Şerban, Gabriel Tamaş, Florin Tene, Andrei Toma, Radu Troi, Alexandru Tudose, Viorel Turcu, George Ţucudean, Ion Vlădoiu, Dorel Zamfir

„Cristi Borcea a avut un rol decisiv în revenirea mea de la Steaua la Dinamo. Avea încredere în mine, m-a susţinut şi a făcut tot ce a fost posibil pentru a mă întoarce. Cel mai greu moment a fost împăcarea cu suporterii, am ajuns la psiholog din cauza lor”– Ionel Dănciulescu.

10 antrenori au stat pe banca tehnică a celor două mari rivale: Coloman Braun-Bogdan, Colea Vâlcov, Traian Ionescu, Angelo Niculescu, Constantin Teaşcă, Valentin Stănescu, Constantin Cernăianu, Florin Halagian, Dorinel Munteanu şi Walter Zenga

35 de meciuri Dinamo – Steaua, a jucat Ionel Dănciulescu, recordmenul prezenţelor în „eternul derby”

8-5 pentru Steaua este scorul golurilor marcate de „Danciu-gol” în „Derby de România”