Fotbal intern

6 mai 2016. Dinamo – Viitorul. Filmul tragediei lui Ekeng. Ce s-a întîmplat cu doctoriţa de pe salvare, ce decizie a luat prietenul lui Patrick

DINAMO. Patrick Ekeng şi-a găsit sfîrşitul pe terenul de fotbal, pe 6 mai 2016, în urmă cu fix patru luni, după ce s-a prăbuşit în timpul unui meci al trupei din Ştefan cel Mare împotriva...
06.09.2016 | 00:02

DINAMO. Patrick Ekeng şi-a găsit sfîrşitul pe terenul de fotbal, pe 6 mai 2016, în urmă cu fix patru luni, după ce s-a prăbuşit în timpul unui meci al trupei din Ştefan cel Mare împotriva Viitorului.

Jucătorul camerunez, care avea probleme cardiace, abia intrase în teren, cînd a căzut ca secerat, fără să fie atins de vreun adversar. Transportat la spital cu întîrziere, după o oră şi jumătate de manevre de resuscitare, inima lui a cedat.

DINAMO. Ulterior, autopsia şi analizele toxicologice au scos la iveală faptul că Ekeng avea grave probleme cardiace. Camerunezul ar fi avut nevoie de multiple bypass-uri şi nu trebuia lăsat să joace fotbal, după cum afirmă medicii: “Am constatat inima mai mare şi pentru un sportiv. (…) Această hipertrofie predispune la tulburări de ritm şi stop cardiac. A avut o problemă cardiacă, aceasta a fost cauza decesului”, a anunţat legistul Abdo Salem, şeful Departamentului de Medicină Legală Clinică din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) “Mina Minovici”.

Medicul, sub control judiciar

DINAMO. Pentru că nu a făcut nici o manevră de resuscitare nici cînd l-a preluat pe Ekeng pe gazon şi nici în ambulanţă, către spital, medicul responsabil de pe ambulanţa de la stadion, Mihaela Duţă, a fost pus sub control judiciar. Aceasta nu mai are voie să-şi exercite meseria timp de 60 de zile, avînd mai multe reguli de îndeplinit:

“Procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bucureşti o consideră vinovată pentru că nu şi-a făcut datoria de medic, în momentul în care Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren. Acest lucru, susţin procurorii, i-ar fi anulat fotbalistului orice speranţă. Anchetatorii susţin că tînărul ar fi avut 95 la sută şanse de supravieţuire dacă era resuscitat din primul minut. Cu fiecare minut, şansele i s-au diminunat cu 5,5 la sută. Şi totuşi de ce nu a reacţionat doctoriţa, care este specializată în medicina de urgenţă, rămîne în continuare un mister pe care şi procurorii vor să-l lămurească. Însă, pînă în acest moment, n-au avut cum! Femeia a refuzat să facă orice declaraţie. Colegii ei medici se gîndesc la cel puţin două ipoteze. Varianta unui alt diagnostic sau varianta unei erori medicale – eroare de apreciere a gravităţii cazului şi căutarea unei alte soluţii, în sensul transportului cît mai rapid la unitatea de primire urgenţă, unde să existe alte posibilităţi de evaluare şi tratament”, a declarat Dr. Tudor Ciuhodaru.

A murit de ziua prietenului său

DINAMO. În noaptea de 6 mai, cînd Ekeng şi-a pierdut viaţa, acesta trebuia să meargă la petrecerea prietenului şi colegului său de la Dinamo, Marcel Essombe, care împlinea 28 de ani. Din păcate, petrecerea aniversară s-a transformat într-o adevărată tragedie, care l-a marcat pe viaţă pe Essombe. Acesta n-a mai suportat să joace sau să se antreneze cu Dinamo, motiv pentru care după venirea lui Ioan Andone a refuzat să iasă din cameră şi să participe la şedinţele de pregătire. A forţat plecarea din “haită” şi a reuşit într-un final să plece în Azerbaidjan, însă lucurile n-au fost aşa cum se aştepta, iar în prezent este liber de contract.

Tags: