Fotbal intern

Dinamo – Viitorul, duelul trofeelor. „Câinii”, sub constănțeni de când trupa lui Hagi a promovat

28.11.2020 | 12:59
Dinamo  Viitorul duelul trofeelor Cainii sub constanteni de cand trupa lui Hagi a promovat
ADVERTISEMENT

Promovat în anul 2012 pe prima scenă a fotbalului românesc, clubul Viitorul Constanța a reușit să cucerească deja trei trofee. În aceeași perioadă, Dinamo a câștigat doar unul. 

Deși a fost înființat cu scopul de a promova fotbaliștii tineri și de a le oferi oportunitatea să evolueze la un nivel ridicat, clubul lui Gică Hagi a reușit să facă și performanță.

ADVERTISEMENT

La Dinamo, în schimb, lucrurile au luat o turnură dramatică în ultimii ani. Odată ce clubul a intrat pe mâna lui Ionuț Negoiță, performanțele au devenit o simplă amintire.

Dinamo – Viitorul, duelul trofeelor. Constănțenii lui Hagi au luat aproape tot

Înființat în anul 2009, clubul Viitorul Constanța a început fotbalul din Liga a 3-a, după ce a preluat locul lui CSO Ovidiu în acest eșalon. A promovat imediat în Liga 2, unde a petrecut două sezoane înainte de a pătrunde pe prima scenă a fotbalului românesc.

ADVERTISEMENT

Ajunsă în Liga 1 în sezonul 2012-2013, Viitorul n-avea să mai retrogradeze, deși primul sezon a fost unul destul de complicat. Și deloc lipsit de controverse. Pe finalul sezonului, Viitorul se salva mulțumită unor victorii suspecte. Constănțenii învingeau în Ghencea cu 5-2 chiar pe FCSB, proaspăt încununată campioană, iar apoi o bătea și pe Dinamo în Groapă, cu 3-2.

După ce s-a salvat, însă, Viitorul a jucat tot mai bine și a ajuns în sezonul 2015-2016 să obțină o calificare în Europa League. Apoi, peste numai un sezon, constănțenii câștigau și primul titlu din istorie, devansându-le pe FCSB și Dinamo. În 2019, Viitorul a mai cucerit două trofee, Cupa și Supercupa României.

ADVERTISEMENT

Așadar, în doar opt ani de existență în prim-planul fotbalului românesc, clubul lui Gică Hagi a reușit să își treacă în palmares trei trofee. Singura competiție pe care formația dobrogeană nu a reușit să o câștige a fost Cupa Ligii.

Dinamo a pus mâna pe un singur trofeu, în același interval

Cupă a Ligii care avea să fie singurul trofeul cucerit de Dinamo din 2012 încoace. Lăsat de Nicolae Badea pe mâna lui Ionuț Negoiță chiar la jumătatea stagiunii 2012-2013, clubul alb-roșu a fost măcinat sistematic de problemele interne. Incompetența managerială și lipsa unei direcții strategice clare a dus-o pe Dinamo, de multe ori, mai aproape de lupta pentru evitarea retrogradării decât de cea pentru trofee.

ADVERTISEMENT

Singurul plus din palmaresul „câinilor”, în ultimii opt ani, a fost trofeul Cupei Ligii cucerit în 2017, pe când antrenor era tot Cosmin Contra. Dinamo se impunea cu 2-0 în finala jucată împotriva lui ACS Poli Timișoara, pe Arena Națională, și cucerea trofeul unei competiții ce avea să se desființeze imediat după.

În rest, „câinii” au mai jucat o finală a Cupei României în 2016, pierdută împotriva lui CFR Cluj la penalty-uri, și au fost aproape de titlu chiar în 2017. În ultima etapă, Dinamo, Viitorul și FCSB jucau toate cu trofeul pe masă, dar Constănțenii au avut câștig de cauză. Acum, Dinamo are un nou patronat, însă lucrurile par să arate chiar mai rău decât în epoca Negoiță. Spaniolii nu au bani nici să plătească facturile de telefonie, iar suporterii încearcă să preia controlul clubului.

Cu un antrenor care de abia așteaptă să părăsească echipa și chiar țara, Dinamo speră totuși la victorie în meciul de Cupă cu Viitorul Constanța. „Câinii” nu s-au mai impus în fața dobrogenilor din 27 octombrie 2019, când învingeau cu 3-2 pe teren propriu, în Liga 1. Au urmat două victorii ale Viitorului și o remiză.

Vestea bună pentru fanii dinamoviști este că oaspeții din 16-imile Cupei nu a mai câștigat în Ștefan cel mare din octombrie 2017. Dinamo-Viitorul se joacă sâmbătă, 28 noiembrie, de la 20:45.

ADVERTISEMENT