Sport

Dinamo vrea să-l facă pe Gabi Tamaş corporatist! “Dă-ne o prezentare în Power Point!”

"Câinii" îşi caută un director sportiv şi l-au abordat pe fostul internaţional, de la care aşteaptă o prestaţie ca a unui om dintr-o corporaţie
04.03.2024 | 23:50
Dinamo vrea sal faca pe Gabi Tamas corporatist Dane o prezentare in Power Point
Gabriel Tamaş a fost ofertat de Dinamo pentru postul de director sportiv. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dinamo continuă să caute un director sportiv de când postul acesta a rămas vacant. Fostul director sportiv, Gabriel Glăvan, a demisionat într-un moment în care el devenise ţapul ispăşitor pentru rezultatele slabe şi pentru campania de achiziţii pe care o criticau şi suporterii, şi specialiştii din fotbal. Conducerea roş-albilor a discutat deja cu câţiva foşti fotbalişti şi a creat astfel un fel de casting pentru ocuparea funcţiei.

Gabi Tamaş e legat de Dinamo, deşi a fost şi la FCSB

Gabriel Tamaş, unul dintre numele vizate, a primit o solicitare care l-a surprins: “Vrem de la tine o prezentare serioasă în Power Point despre cum vezi tu dezvoltarea clubului, a Centrului de Juniori, să ne indici planurile exacte pe care le ai”. Tamaş, unul dintre cei mai buni fundaşi români de după Revoluţie, s-a retras din cariera de fotbalist în octombrie anul trecut, cu puţin timp înainte să împlinească 40 de ani. Despre oferta lui Dinamo pentru Gabi a scris iniţial iamsport.ro.

ADVERTISEMENT

El a anunţat încă de atunci că şi-ar dori să continue să lucreze în fotbal, dar nu ca antrenor, ar prefera o carieră în administraţie. Nu a avut până acum vreun job care să-l facă să se priceapă la prezentări de tipul corporatist. Tamaş a avut o carieră de jucător legată puternic de Dinamo, care a fost primul club mare pentru care stoperul a evoluat în prima ligă. Roş-albii l-au adus în 2002 de la Tractorul Braşov.

După un sezon l-au vândut la Galatasaray, apoi aveau să îl readucă în Ştefan cel Mare în două rânduri. Gabi “a trădat” în 2015, când a semnat cu FCSB şi avea să petreacă două perioade diferite şi în formaţia lui Gigi Becali. În momentul în care a anunţat că se retrage, spre sfârşitul anului trecut, Tamaş a precizat că la Dinamo s-a simţit cel mai bine, dintre toate echipele pe care a trecut de-a lungul a 25 de ani în care a jucat fotbal.

ADVERTISEMENT

De ce Dinamo are nevoie de un Gabi Tamaş corporatist

“Câinii” trebuie să-şi găsească un director sportiv şi pentru contribuţia concretă pe care o are un angajat în funcţia aceasta, şi fiindcă regulamentul a fost modificat, Federaţia Română de Fotbal condiţionează acordarea licenţei, începând cu stagiunea 2025-2026, de existenţa unui director sportiv în organigrama clubului. În perioada 19 martie-28 noiembrie 2024, FRF organizează cursuri pentru directori sportivi.

Va fi prima promoţie absolventă a şcolii FRF. Instituţia a pornit şcolarizarea directorilor sportivi tocmai pentru ca formaţiile din prima ligă să aibă timp să-şi educe astfel de specialişti înainte ca impunerea din regulament să intre în vigoare. Înainte să devină director sportiv calificat, pe Tamaş îl complimentează tocmai Glăvan, omul căruia ar putea să-i ia locul dacă Gabi le va demonstra dinamoviştilor că se pricepe şi la prezentări, nu numai la fotbal.

ADVERTISEMENT

“Tamaş ar putea fi un director sportiv foarte bun. E un tip inteligent al cărui leadership este incontestabil, el a demonstrat pe parcursul carierei de jucător că poate fi un lider”, crede Gabriel Glăvan. Fostul stoper al echipei naţionale nu e singurul pe care l-au abordat dinamoviştii pentru ocuparea acestei funcţii. Andrei Nicolescu şi Eugen Voicu l-au apelat şi pe Ion Vlădoiu, un alt fost fotbalist al “câinilor”.

Jean Vlădoiu şi alţi trei inşi sunt pe lista lui Dinamo

Discuţia cu Jean Vlădoiu a durat o jumătate de oră, iar iniţiativa a rămas în punctul acela, nu au mai avut loc tratative. Vlădoiu a fost golgeterul lui Dinamo în perioada 1998-1999, în care a marcat 26 de goluri în 36 de partide. El a fost esenţial în revenirea roş-albilor în prim plan după mulţi ani în care ei nu mai contaseră în lupta pentru câştigarea campionatului. Cornel Dinu i-a adus atunci pe Ionuţ Lupescu şi pe Jean Vlădoiu din Germania.

ADVERTISEMENT

Cu ei doi a pornit reformarea unei echipe care avea să domine campionatul românesc în anii următori, să fie protagonistă în fiecare sezon şi în Cupă, şi în campionat. Spre deosebire de Tamaş, Vlădoiu are experienţă şi ca administrator. El a lucrat în Federaţie în câţiva ani, apoi a fost în conducerea lui FC Argeş, o echipă pe care el şi antrenorul Andrei Prepeliţă au calificat-o în playoff. După plecarea lor de acolo, piteştenii aveau să retrogradeze. Şi Gabi, şi Jean fac parte dintr-un casting pentru alegerea unui director sportiv, din moment ce amândurora li s-a transmis că ei se află pe o listă pe care mai sunt alte trei soluţii.

  • 4 locuri au cluburile din liga a doua în prima promoţie de directori sportivi pe care îi pregăteşte FRF. Au avut prioritate formaţiile cu drept de promovare. În cazul în care un club promovează şi nu are în organigramă un director sportiv calificat, acel club primeşte o dispensă pentru a funcţiona aşa până când îşi “antrenează” un om în următorul curs al Federaţiei
  • 82 de meciuri a jucat Gabi Tamaş pentru Dinamo în campionat şi a marcat 7 goluri. Pentru FCSB a apărut în 50 de partide şi a înscris o dată
ADVERTISEMENT