Specialiștii, media și suporterii sunt încântați de randamentul lui Daniel Bîrligea, cel mai în formă atacant de la FCSB și din echipa națională. Gigi Becali l-a cumpărat pe Bîrligea de la CFR Cluj cu două milioane de euro, o sumă foarte mare pentru nivelul economic din SuperLiga, așa că nu e de mirare că vârful s-a impus și la București.
Cu adevărat surprinzător este progresul lui Bîrligea dacă derulăm cariera lui până la începutul anului 2022, atunci când Clujul l-a adus din Italia, de la Teramo, un club minuscul din Serie C italiană. La Teramo, în liga a treia, Daniel jucase în 32 de meciuri și marcase 4 goluri. Fusese titular doar de zece ori în două sezoane și jumătate!
El a devenit cunoscut în România și a ajuns să semneze cu CFR Cluj după ce Florin Bratu l-a remarcat pentru echipa națională de tineret. Fostul atacant de la Dinamo, de la Rapid și din echipa națională povestește cum l-a văzut pe Bîrligea în ligile mici din Italia. Ca mai mereu, succesul fotbalistului a apărut și datorită calităților, și grație unui context favorabil.
Florin, îți mai amintești cum l-ai remarcat și cum ai ajuns să-l convoci pe Daniel Bîrligea în naționala U21?
L-am văzut prima oară când juca la Teramo. Eu vedeam meciuri din Serie C italiană fiindcă îl urmăream pe Ricardo Farcaș, un fundaș central care era la Siena. Mi-a plăcut Bîrligea, mi-a atras atenția, și l-am sunat pe Farcaș ca să-i cer o opinie despre el. Mi-a spus ”Mister, e foarte puternic, aleargă mult și e incisiv”.
Tu ce remarcaseși?
Mie mi-a plăcut că nu renunța niciodată. Urca în presing și dacă îl dribla fundașul el revenea, nu ceda. Atacanții, în general, sunt mai comozi, dacă fac două sprinturi în presing și sunt depășiți și-au făcut treaba, aia e! Bîrligea nu era așa. Dacă adversarii îi depășeau pe el și prima linie de presing, el se întorcea ca să acopere spațiile, încerca iar să recupereze mingea. Am remarcat de la început că avea o energie formidabilă.
Mai ții minte cum a fost prima discuție avută cu el?
Eu am continuat să-l urmăresc săptămână de săptămână, am luat legătura cu el și i-am spus să se aștepte la o convocare. Am ținut să-l anunț și ca să existe o motivație în plus. În Italia ba juca, ba nu juca. I-am zis că îl aveam în vedere.
Cum s-a adaptat? Au mai fost români crescuți în străinătate care nu s-au simțit bine la națională. Daniel Boloca este exemplul cel mai cunoscut.
Nu au fost probleme. Ai văzut că nici Bîrligea nu vorbește limba ca un român crescut aici, o stâlcește un pic, dar e un băiat bun care s-a integrat imediat. E un om pe care pe poți baza. La prima convocare în naționala de tineret a marcat două goluri, cu Finlanda și cu Maroc. Eu îi anunțasem pe oamenii din Federație că îl urmăream și s-au mirat un pic, ”din Serie C?!”, dar mi-au zis să am încredere în instinctul meu și să îl chem dacă îl consider bun.
Te surprinde faptul că Bîrligea a devenit atât de important?
Eu mă bucur că am avut ochi ca să îi văd calitățile, meritele pentru progresul înregistrat sunt ale lui. Cred că e cel mai în formă atacant român în momentul de față. CFR Cluj s-a mișcat foarte bine când l-a adus de la Teramo.
Mai poate să progreseze?
Mai poate, eu zic că randamentul lui ar fi și mai bun într-un sistem cu doi atacanți, să joace alături de ”un Louis Munteanu”. Louis e tehnic, e mobil, îi place să migreze, în vreme ce pentru Bîrligea e mai bine să rămână vârf, să fie în careu. Un al doilea atacant l-ar degreva pe Daniel de mișcările acestea, nu ar mai fi nevoie să coboare, să iasă în lateral. Bîrligea simte poarta, e o calitate foarte importantă pentru un atacant!
În meciul cu Cipru a marcat în minutul al doilea, apoi i-a venit mingea în fața porții, s-a împiedicat în ea și a ieșit încă un gol al României.
Da, dar vezi că astea nu sunt întâmplătoare! E tot o calitate și asta. El reușește să creeze des ceva important fiindcă are energie, e implicat, luptă.