Fotbal intern

Dinamovistul Ioan Andone dezvăluie ce e în spatele ușilor de la “Rin”: “Negoiță vinde orice jucător la prima ofertă pentru că îi e teamă că nu mai vine a doua”. EXCLUSIV

02.03.2020 | 23:57
Dinamovistul Ioan Andone dezvaluie ce e in spatele usilor de la Rin Negoita vinde orice jucator la prima oferta pentru ca ii e teama ca nu mai vine a doua EXCLUSIV
Dinamovistul Ioan Andone dezvăluie ce e în spatele ușilor de la "Rin": "Negoiță vinde orice jucător la prima ofertă pentru că îi e teamă că nu mai vine a doua". EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Nici Florin Prunea nu a scăpat de înțepăturile actualului manager de la Voluntari: „Dacă ești președinte, îți iei bilet de avion și pleci în cantonament, nu aștepți să-ți dea voie Bălănescu!”. „Fălcosul” e dezamăgit și de atitudinea multora dintre fani: „Se ceartă între ei, stau la televizor și scriu pe internet. Că așa e moda acum!”

Pe Ioan Andone, managerul celor de la FC Voluntari, l-am găsit în Spania, la Marbella, acolo unde are o casă de vacanţă. Poate părea surprinzător, având în vedere că Voluntariul preluat de Mihai Teja se antrena în Antalya. Dar ne lămurește „Ando”.

ADVERTISEMENT

“Negoiță vinde orice jucător la prima ofertă pentru că îi e teamă că nu mai vine a doua”

„Am vorbit cu Mihai Teja în fiecare zi a cantonamentului, chiar dacă el era în Antalya, iar eu, aici, în Spania. Îmi spunea tot ce e la echipă, iar eu îi adunam informații despre Dinamo și despre Hermannstadt, cu care, foarte probabil, ne vom întâlni în play-out. Plus că până atunci mai avem meci cu Dinamo «acasă» și în sezonul regulat”, spune Andone.

Iar discuția a alunecat, în cea mai mare parte a ei, spre Dinamo. Nu doar ca adversar al Voluntariului, ci pentru că un dinamovist pur sânge cum este Andone nu poate fi oprit când vorbește despre marea dragoste. Iar „Fălcosul” e foarte tăios. Știe ce se întâmplă în interior la Dinamo, știe cum lucrează Negoiță, ce rol are Bălănescu în club, ce ar trebui să facă președintele Florin Prunea. Să lăsăm un dinamovist să ne spună ce e la Dinamo în spatele ușilor de la „Rin”.

ADVERTISEMENT

„Nistor a vrut să plece. Nu a mai vrut să joace al treilea an în play-out”

„I-am urmărit pe Dinamo în toate meciurile stagiului de pregătire de la Marbella. Nu mi-e teamă deloc de Dinamo! La Dinamo era foarte important Dan Nistor. Dacă nu-i vor găsi rapid înlocuitor lui Nistor, le va fi foarte greu.

Nu sunt antrenor acolo, nu știu dacă Fabbrini va putea să joace rolul lui Nistor, dar știu că Nistor era foarte important pentru Dinamo și reprezenta jumătate din echipă! Și ca lider, și ca joc, pase decisive, goluri, și ca atitudine, și ca puncte câștigate, ca orice.

ADVERTISEMENT

Plus că mi se pare foarte mică suma de 270.000 de euro pentru transferul lui Nistor. Dar a fost probabil singura ofertă, iar el a vrut să plece pentru că nu-i mai convenea situația. Nistor nu a mai vrut să joace al treilea an consecutiv în play-out, are o vârstă. Nu e la 20 de ani, are o familie, contractul cu Craiova poate fi ultimul important din cariera lui”

„Negoiță nu are încredere în jucătorul român și în echipă că poate face rezultate internaționale”

„Mă doare ca dinamovist că Dinamo a început să vândă pe prețurile astea rușinoase! Foarte mici. Păi pe Nistor și pe Ciobotariu, împreună, nu s-au luat nici măcar 500.000 de euro? Despre ce vorbim? Asta este consecința rezultatelor echipei.

ADVERTISEMENT

Și nu cred că este de vină doar Ionuț Negoiță, cum îl acuză toți. Eu cred că Negoiță are și sfătuitori acolo. De ce nu-i spun aceștia că nu e bine? Îți dau un exemplu. Eu, când am fost acolo, i-am zis direct: «Nu trebuie să mai vindeți! Iar dacă vreți să o faceți, să-mi spuneți la începutul pregătirii că ăsta are ofertă, iar eu să fiu pregătit când începe campionatul».

Negoiță a zis da, da, apoi m-am trezit că-i vinde pe toți! Dar măcar i-am spus… De ce vinde Negoiță? Pentru că el nu are încredere în jucătorul român, spune că a doua ofertă nu mai vine. Apoi, Negoiță nu are încredere că echipa poate face rezultate internaționale.

El nu trebuie acuzat, pentru că este un om de afaceri. Așa gândește el… Dacă ar fi avut încă doi-trei oameni cu bani lângă el, era altceva. Oricum, a investit, a scos echipa dintr-o criză mare, pentru că Dinamo ajungea acolo unde era și Rapidul. Sunt absolut convins”

De ce nu se vinde Dinamo? „Sunt cei mai groaznici ani din toată istoria noastră”

„Ultimii trei ani au fost groaznici pentru Dinamo, poate cei mai slabi din toată istoria noastră. Poate fi și motivul pentru care nimeni nu are încredere să cumpere de la Negoiță. Uite, deși Dinamo are fani extraordinari, ei nu vin nici 2.000 la meciurile de acasă. Sunt certuri și între fani, iar atunci lumea fuge de stadion. Stau la televizor și scriu pe internet. Că așa e moda acum…”

„Uite, eu nu aș fi făcut ce a făcut Rednic: «Negoiță, dacă vrei împrumut, du-te la bancă! Ești om de afaceri și e afacerea ta!»”

„Poate trebuia ca Rednic să rămână vara trecută la Dinamo, deși au avut și motive să-l dea afară. El a greșit că a adus foarte mulți jucători, plecau unii, veneau alții… Prea mulți… Dacă după șase luni îi dai afară, înseamnă că nu-i cunoști. Când te-ai înșelat? Când i-ai adus sau când i-ai dat afară? Mircea avea nevoie de un schelet și pe el să construiască.

Plus că nu conta cum, trebuia să câștige play-off-ul. Ești Dinamo, nu? Dar Mircea trebuie apreciat pentru că a ajutat clubul cu bani. A făcut sacrificii financiare pentru Dinamo. Uite, eu nu aș fi făcut așa ceva, să-l împrumut pe Negoiță, cum a făcut Mircea. Eu sunt antrenor și atât! Și am bani, dar fiecare cu meseria lui. Banii trebuie să-i facă și să-i aducă patronul, nu antrenorul! Negoiță, dacă vrei împrumut, du-te la bancă! Ești om de afaceri și e afacerea ta!”

„Dusan Uhrin a lucrat în condiții dificile și la Timișoara, cu Marian Iancu”

„Dacă Dusan și Negoiță se pun de acord și aduc salariile la zi, atunci și el, ca antrenor, poate să ceară maximum de la jucători. Probleme au fost și vor fi tot timpul cât există restanțe la fotbaliști. Atunci nu poți controla vestiarul. Jucătorii nu se văd cu patronul, dar se văd zilnic cu antrenorul. Dusan Uhrin a lucrat în condiții dificile la un moment dat și la Timișoara, iar în momentul în care Marian Iancu nu a mai plătit, au apărut problemele”

„Vali Lazăr chiar este un câștig, în rest nimic! Iar în privința lui Montini, Dinamo ar trebui să scape cât mai repede de el”

„Dinamo e mai slabă decât anul trecut. L-au adus pe Vali Lazăr, care chiar este un câștig, în rest nimic. Îmi place foarte mult de puștiul acela Bani, pe care-l știu de când eram la Dinamo. Poate fi o soluție la un moment dat, dar trebuie să mai pună multă forță pe el și să vedem cum va fi pentru el trecerea de la juniori la meciurile de Liga 1. Apoi… Dacă Montini are probleme medicale, ar fi mai bine ca Dinamo să scape cât mai repede de el. E totuși ceva ciudat cu Montini de un timp. A venit în cantonament în Spania și după câteva zile a acuzat probleme și a plecat la București să se trateze. Nu a rămas aici, la Marbella, cu doctorul lui Dinamo…”

„Îl știu pe Bălănescu de când l-a adus Nicolae Badea la Dinamo. Omul ăsta stă 12 ore pe zi la club”

„Nu am putut să pricep fricțiunile acelea dintre Bălănescu și Prunea. Am citit că Prunea nu era trecut pe lista de Spania, prostii de-astea. Păi eu dacă eram Prunea, președintele lui Dinamo, stau să văd dacă mă pune Negoiță pe listă? Îmi luam singur bilet de avion și cameră și veneam în Spania. Aștept să aprobe Bălănescu lista? Sincer acum, doar ești președintele lui Dinamo! Ție, ca președinte, îți trebuie vreo aprobare, cumva? Îl știu pe Bălănescu de când l-a adus Nicolae Badea la Dinamo. Ai puține să-i reproșezi… Omul ăsta stă 12 ore pe zi la club”

Ce i-a spus Negoiță lui Mutu: „Ești Adi Mutu, un brand, președinte la Dinamo! Fă bani pentru Dinamo!”

„Eu știu cum lucrează Negoiță cu cei pe care-i pune președinte și ce pretenții are de la ei. Uite exemplul Mutu. Negoiță i-a zis direct: «Ești președinte, ocupă-te să aduci bani! Sponsorizări, contracte, să fie bine la echipă! Ești Adi Mutu, un brand, președinte la Dinamo! Fă bani pentru Dinamo!» Asta i-a spus, cred, și lui Prunea: «Florine, produ bani! Și la Iași te-ai descurcat, ai adus sponsori, bani, găsește și acum oameni de afaceri, poate chiar dinamoviști, care înțeleg situația dificilă a clubului și pot să ne ajute cu sponsorizări, noi oferindu-le anumite facilități»”

Despre CFR Cluj: „Neluțu Varga este un fel de Negoiță, dar l-au ajutat și rezultatele”

„Îl știu pe Neluțu Varga, este un om foarte pasionat. A cumpărat CFR-ul în insolvență, a și investit mulți bani, nu-i e deloc ușor. Varga a făcut cam ce a făcut și Negoiță, dar pe Neluțu l-au ajutat și rezultatele. Eu cred că dacă și Negoiță avea rezultate cu Dinamo și prindea cupe europene, era altfel și la Dinamo. Investea și el mai mulți bani, vindea pe bani mai mulți, toate se leagă când faci performanță. Iar dacă se va semna contractul cu Tesla, atunci ești obligat an de an să joci grupe de cupe europene”

Despre FCSB: „Probleme mari în apărare, iar pentru mine Planic este încă o enigmă. Comite măcar una gravă pe meci”

„Am văzut FCSB în acest cantonament din Spania, am văzut și meciuri amicale. Au în continuare prea multe probleme în defensivă, iar pentru mine Planic este încă o enigmă. Mă miră că el joacă după atâta timp așa de riscant. Prima condiție la un stoper este să nu faci greșeli majore. El se complică în joc, preluări inutile, pase greșite. Comite măcar una gravă pe meci. Nu poți lua campionate, nu poți să joci în cupele europene cu unul ca Planic care-ți face o decisivă de genul acesta. Îmi plac Man, Moruțan, Coman, Tănase… Gigi chiar are jucători de mare calitate”

Despre echipa națională: „Dacă Rădoi va reuși să mute un nucleu de 5-6 jucători titulari de la tineret la echipa mare, atunci avem viitor”

„Mă bucur foarte mult că Mirel Rădoi a urcat la echipa mare. Se întâmplă la foarte multe naționale să se facă acest pas. Mai ales acum, pentru că Rădoi cunoaște generația care vine, a antrenat-o, a făcut performanță cu ea. Dacă va reuși să promoveze la echipa mare nucleul important de la tineret, așa, vreo 5-6 jucători titulari, atunci vom avea o națională de viitor. Într-adevăr, calificarea cu Islanda este obligatorie, dar trebuie să ne gândim și la ce urmează în anii următori”

Despre Voluntari: „Ne vom bate până la capăt, pentru că am făcut achiziții bune iarna asta”

„Trebuie să-i mulțumim lui Cristiano Bergodi pentru că a încercat să facă și anul ăsta o minune. Nu a mai avut același lot, și transferurile au venit târziu, am jucat începutul de campionat fără vârf de atac. E mult mai greu în acest sezon, dar am încredere în Mihai Teja că ne vom bate până la capăt pentru salvare. Arătăm altfel acum, am făcut achiziții bune în această iarnă, suntem cam acoperiți cu jucători buni și de calitate, așa că suntem pregătiți. O să vedem la câte puncte de cele din față vom începe al doilea campionat, adică play-out-ul”

„Dacă Pașcanu va fi sănătos și va juca la noi să zicem 18 meciuri, câte sunt, în vară va fi alt jucător. O să vedeți. Lui îi lipsesc meciurile, pentru că are calitate. Și de la tineret va face pasul imediat la naționala mare”
Ioan Andone

„Nu știu dacă mai antrenez, o să văd în funcție de oferte. Tentație încă există, mai ales că în vară am avut două propuneri de la echipe bune, care se băteau la campionat. Atunci am spus pas, acum nu știu ce aș spune”
Ioan Andone, manager FC Voluntari

ADVERTISEMENT