Fotbal intern

„Dinamovistul” Ioan Niculae, coșmar pentru „câini”. Episoadele relației tensionate dintre Astra și Dinamo

21.02.2021 | 14:55
Dinamovistul Ioan Niculae cosmar pentru caini Episoadele relatiei tensionate dintre Astra si Dinamo
ADVERTISEMENT

Ioan Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare și încarcerat chiar înaintea partidei dintre formația sa, Astra, și Dinamo. Între omul de afaceri giurgiuvean și echipa alb-roșie există o relație ciudată.

De-a lungul anilor, șeful Astrei Giurgiu și-a recunoscut simpatia pentru culorile alb-roșii. Mai mult, Niculae a fost interesat să investească la Dinamo, însă a sfârșit prin a da dovadă mai mult de dușmănie față de clubul pe care pretinde că îl admiră.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă radiografia relației dintre Astra și Dinamo, cu toate episoadele controversate, de la meciuri decisive și până la tratamentul deloc prietenos aplicat suporterilor „câinilor” atât în epoca „Astra Ploiești”, cât și la Giurgiu.

„Dinamovistul” Ioan Niculae, coșmar pentru „câini”. Putea deveni patronul „câinilor” în 2010

Omul de afaceri Ioan Niculae deține clubul Astra Giurgiu încă din perioada în care formația antrenată de Eugen Neagoe juca la Ploiești. În prezent, orașul al cărui club fanion este Petrolul nu îi mai găzduiește pe giurgiuveni decât pentru antrenamente și cantonamente.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă deținea Astra, Ioan Niculae nu și-a ascuns niciodată simpatia față de Dinamo. Ba chiar a fost foarte aproape să devină patronul formației din Ștefan cel Mare. Se întâmpla în preajma anului 2010, atunci când destinele alb-roșiilor erau încă decise de vechea gardă, formată din acționarii Nicolae Badea, Vasile Turcu sau Cristian Borcea.

Bun prieten cu aceștia, Ioan Niculae a primit oferta de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al clubului. El a mărturisit după ce clubul a ajuns pe mân a lui Ionuț Negoiță că doar datoriile făcute de vechii acționari l-au împiedicat să preia Dinamo.

ADVERTISEMENT

„Acum câţiva ani de zile, nu mai mult de 4-5, mi s-a făcut o ofertă de a cumpăra Dinamo, iar propunerea mea a fost să se facă un audit, iar ce am spus acum cinci ani s-a confirmat acum. Adică cele 16 milioane de euro, datorie netă din 2010, nu s-au micşorat în 2014. Iar de acel bulgăre nu avea cum să scape.

Eu le-am spus atunci lui Badea, Borcea, Turcu faptul că ei nu au ce să vândă. Că până când nu vor regla datoriile clubului, ei sunt pe valoare negativă. Am spus de atunci că atât timp cât cineva nu va curăţa de datorii acel club, Dinamo nu are nicio şansă de salvare şi singura opţiune este falimentul.

ADVERTISEMENT

Falimentul nu este neapărat un lucru negativ. Trecerea prin el se practică. Această insolvenţă, cu un plan de reorganizare şi stoparea acelor datorii, este singura soluţie de salvare a clubului, altfel Dinamo se duce”, povestea Niculae pentru Mediafax în 2014, după ce Dinamo intrase în insolvență.

  • 2 condamnări cu executare are la activ Ioan Niculae, după ce a fost din nou trimis în închisoare;
  • În 1998 a avut loc prima întâlnire dintre Astra Ploiești și Dinamo, câștigată de „câini” cu 2-0 pe teren propriu;

Tratament „preferențial” pentru suporterii alb-roșii. Puși să se descalțe în frig și să plătească prețuri imense pe bilete

Dinamovismul lui Ioan Niculae nu s-a făcut niciodată simțit și în atitudinea prin care acesta a adoptat-o față de ceilalți suporteri alb-roșii. Încă din perioada în care Astra juca la Ploiești, fanii dinamoviști au fost ținta șicanelor omului de afaceri. Supărat pe faptul că echipa lui nu beneficia niciodată de susținerea majorității publicului, atunci când întâlnea marile cluburi din București, Niculae îi taxa cum putea pe fanii acestora.

De exemplu, cu ocazia unui meci dintre Astra și Dinamo, disputat la Ploiești în data de 11 decembrie 2011, fanii alb-roșii au fost puși să se descalțe și să se dezbrace aproape până la piele, pentru a fi verificați dacă nu cumva vor să introducă în stadion materiale pirotehnice. Indiferent de faptul că erau copii, bătrâni sau femei, aceștia au fost verificați fără excepție.

Deși procedura era una ce putea fi catalogată drept normală, în condițiile în care dinamoviștii erau cunoscuți pentru obiceiul lor de a introduce torțe și petarde la meciuri, excesul de zel a fost unul evident și a devenit obicei la deplasările „câinilor” pe terenul Astrei. Mai mult decât atât, după ce a mutat echipa la Giurgiu, Niculae a început să îi șicaneze și mai rău pe suporterii lui Dinamo.

La fel ca fanii FCSB, dinamoviștii beneficiau constant de „privilegiul” de a trebui să plătească sume exorbitante pe biletele de acces. Acestea costau 50 sau chiar 100 de lei, deși în condiții normale nu s-ar fi plătit mai mult de 15-20 de lei pe un bilet de acces la astfel de partide. Suporterii se conformau, achitau sumele cerute, însă aveau grijă să îl răsplătească de fiecare dată pe Ioan Niculae cu urări nu tocmai de bine.

  • 50 și 100 de lei erau prețurile preferate de Ioan Niculae pentru biletele oferite fanilor lui Dinamo;
  • „Cușcă” era denumit sectorul în care erau așezați suporterii alb-roșii pe arena din Giurgiu.

Blestemul dinamoviștilor: „Pușcăria să vă mănânce”

„Astea sunt jegurile care au nenorocit fotbalul românesc. Puşcăria să vă mănânce!”, îi transmitau fanii lui Dinamo patronului Astrei înaintea unui meci din februarie 2018. Modul în care au ajuns să se deruleze lucrurile i-ar putea face pe unii sceptici să creadă în puterea blestemelor.

Mai mult, la ultimele partide disputate de Dinamo la Giurgiu, Niculae a recurs la o metodă extremă de a-i ataca pe fanii alb-roșii. El a decis să îi interzică, pur și simplu, pe stadion și a închis sectorul în care aceștia se așezau de obicei. Inventivi, dinamoviștii și-au cumpărat bilete scumpe în alte sectoare ale arenei de la malul Dunării.

Nu a fost o problemă tocmai semnificativă, mai ales că dinamoviștii erau obișnuiți să se așeze prin toate zonele stadionului Astrei, în condițiile în care în „cușcă” încăpeau doar vreo 200 dintre cei 1000, uneori chiar mai mulți care veneau de la București sau din orașele apropiate.

Un episod memorabil rămâne cel al meciului din 20 decembrie 2018, câștigat de Astra cu 4-1 și la care fanii lui Dinamo s-au luat la ceartă cu Andreea, soția lui Sergiu Hanca, pe atunci mijlocaș al bucureștenilor. Totul se petrecea la tribuna 1 a stadionului din Giurgiu, acolo unde nu s-ar fi aflat, în mod normal, galeria „câinilor”.

Incidente au fost și la Astra – Dinamo 3-2, din 2019, când scenariul s-a repetat. Fanii dinamoviști au atacat micuța galerie a Astrei cele două grupări de suporteri aflându-se la doar câțiva metri distanță unul de celălalt.

  • În 2018 și 2019, dinamoviștii n-au mai primit acces în sectorul pe care îl aveau, de regulă, la dispoziție pe stadionul Astrei.

Dinamo a ajutat-o pe Astra să ia campionatul în 2016, în timp ce giurgiuvenii i-au „mâncat” pe „câini”

Nici pe terenul de fotbal lucrurile n-au fost vreodată liniștite între cele două echipe. În ciuda pasiunii declarate a patronului Astrei pentru culorile alb-roșii, astralii au dovedit mereu o adversitate uriașă față de Dinamo. Trei meciuri din primăvara lui 2016 spun multe despre relația dintre dinamoviști și giurgiuveni. În play-off-ul Ligii 1, Dinamo a fost învinsă întâi de Astra cu 4-1, chiar pe Național Arena.

Multă lume i-a acuzat atunci pe elevii lui Mircea Rednic de non-combat și de faptul că le-au permis astralilor să se impună fără prea mari probleme, deoarece aceștia se luptau la titlu cu FCSB-ul lui Laurențiu Reghecampf. Tot Dinamo îi încurca în aceeași perioadă pe rivali, împotriva cărora remiza cu scorul de 1-1. Punctele aveau să se dovedească a fi decisive.

În ultima etapă a campionatului, dinamoviștii aveau nevoie de o victorie la Giurgiu pentru a fi siguri că prind locul 3. Poziția a treia a podiumului nu i-ar fi ajutat pe oamenii lui Mircea Rednic să joace în cupele europene, deoarece alb-roșiii nu obținuseră licența de Europa, fiind în insolvență. Cu toate acestea, o clasare mai bună ar fi însemnat mai mulți bani din drepturile TV și un moral mai bun pentru club în perspectiva sezonului ce urma.

Doar că, deși era deja campioană, iar jucătorii săi petrecuseră puternic în zilele de dinaintea partidei cu Dinamo, Astra a reușit să câștige cu 4-2 și meciul împotriva „câinilor”. „I-am bătut și beți, cu 50 de șampanii băute și șapte navete de bere”, jubila Marius Șumudică, antrenorul giurgiuvenilor din acea perioadă.

  • 4-2 și 4-1 giurgiuveni au fost rezultatele duelurilor Astra – Dinamo, din play-off-ul sezonului 2015-2016;
  • 4 puncte a pierdut FCSB în meciurile cu Dinamo din acel play-off.

În 2018, Astra l-a trimis pe Vasile Miriuță în play-out

În fine, poate cel mai controversat meci din istoria recentă a întâlnirilor dintre cele două cluburi a avut loc în data de 24 februarie 2018, atunci când „câinii” veneau la Giurgiu pentru a-și juca ultima șansă matematică de a mai prinde play-off-ul Ligii 1. Oamenii lui Vasile Miriuță aveau nevoie neapărată de victorie și își jucau sezonul și, mulți dintre ei, viitorul.

Ioan Niculae continua să își arate „dragostea” pentru alb-roșii și punea la bătaie o primă de joc de 1.500 de euro de om pentru victoria giurgiuvenilor. Victorie care a și venit. A fost 2-0 pentru echipa lui Edi Iordănescu. Dinamoviștii rămâneau în play-out, iar astralii credeau că se vor alege cu o sumă frumoasă de pe urma succesului. Speranțele lor aveau să se dovedească a fi deșarte. De altfel, Niculae a promis mai mereu prime jucătorilor și antrenorilor, înaintea partidelor cu Dinamo. Ultima oară s-a întâmplat în toamna lui 2020, la primul meci al lui Eugen Neagoe pe banca giurgiuvenilor.

Pe lângă prima de joc promisă jucătorilor săi, Ioan Niculae i-a „atins” și pe fanii lui Dinamo. În condițiile în care meciul s-a disputat seara, pe o ninsoare „ca în povești”, fanii oaspeți au fost puși de reprezentanții jandarmiei, la comanda organizatorilor, să se descalțe și să se dezbrace într-un cort amenajat la intrarea în stadion. Nu conta că pe jos era ud, nu conta că era frig. „Siguranța înainte de toate”, părea a fi deviza lui Ioan Niculae. Ca de obicei, strictețea atingea cote maxime când la Giurgiu poposeau „câinii roșii”.

In ultimele 42 intalniri , Astra Giurgiu : 15 victorii, Dinamo București : 16 Victorii, 11 egaluri

  • 2-0 pentru Astra s-a încheiat meciul care a trimis-o pe Dinamo în play-out în 2018;
  • De 42 de ori s-au întâlnit cele două echipe din 1998 până în prezent;
  • 16 victorii Dinamo, 11 egaluri și 15 victorii Astra este bilanțul general al duelului.
ADVERTISEMENT