Fotbal intern

Aragones, IDOLUL unui mare antrenor român: “Îi urmăream activitatea din anii ’70!”

Cariera profesionistă a lui Luis Aragones s-a întins pe o durată de peste cinci decenii, cea mai mare parte din postura de tehnician. Numele de care cel care a devenit campion european cu Spania...
01.02.2014 | 17:52
Aragones IDOLUL unui mare antrenor roman Ii urmaream activitatea din anii 70

Cariera profesionistă a lui Luis Aragones s-a întins pe o durată de peste cinci decenii, cea mai mare parte din postura de tehnician. Numele de care cel care a devenit campion european cu Spania în 2008 a fost cel mai legat este al lui Atletico Madrid, formaţie la care a jucat zece sezoane, antrenînd-o în alte 15, pe durata a mai multe mandate. Din ambele posturi, spaniolul care a plecat sîmbătă dimineaţă dintre noi la 75 de ani, a întîlnit-o şi pe Dinamo Bucureşti în Liga Campionilor.

“Era liderul din teren al lui Atletico”

Prima dată s-a întîmplat în sezonul 1973-1974, cînd madrilenii s-au calificat mai departe după 2-0 la Bucureşti şi 2-2 acasă. Aragones era la apusul carierei de jucător, dar nu contenea să-i uimească pe adversari cu personalitatea de care dădea dovadă, lucru remarcat fără probleme şi de Cornel Dinu. “Îmi aduc aminte perfect acea dublă manşă. Căpitanul lor era Abelardo, însă Aragones era cea mai pregnantă personalitate de pe teren. Era cel care dădea atitudine, dicta mişcările tactice ale coechipierilor, comanda cu foarte multă inteligenţă jocul. Avea şi o viziune excelentă şi se impunea foarte uşor, cu toate că nu avea o statură impozantă, ba chiar părea că şchioapătă atunci cînd alerga, fiindcă avea un picior mai scurt cu un centimetru. Era evident că va deveni un foarte bun antrenor”, a comentat Mister pentru FANATIK.RO.

“Ştia să controleze vestiarul”

La patru sezoane distanţă, Dinamo a întîlnit din nou Atletico în Cupa Campionilor, însă de această dată Aragones îndeplinea rolul de tînăr tehnician. Cornel Dinu nu a jucat în acea dublă, fiind suspendat, însă a rămas cu o imagine la fel de clară despre dubla care ar fi putut-o califica pe Dinamo mai departe, după ce “cîinii” s-au impus cu 2-1 în “Groapă”. Au pierdut însă cu 2-0 în capitala Spaniei şi tot madrilenii au mers mai departe. “Am văzut meciurile de pe margine, suspendat fiind. Era un tehnician a cărui activitate începusem să o urmăresc. Era excelent din punct de vedere tactic şi ştia să controleze foarte bine vestiarul. Am continuat să fiu cu ochii pe el şi în perioada 1980-1981, cînd am avut mai multe turnee în Spania. Avea un potenţial uriaş”, a continuat “Procurorul”.

I-a antrenat pe Ilie Dumitrescu şi pe Cosmin Contra

De-a lungul carierei de antrenor, Aragones a mai avut şi alte conexiuni cu fotbalul românesc, în sensul că a antrenat foşti internaţionali de top. Primul dintre ei a fost Ilie Dumitrescu, alături de care a lucrat la FC Sevilla în 1995. Apoi, la începutul anilor 2000 el l-a pregătit şi pe Cosmin Contra la Atletico Madrid, acolo unde fundaşul a ajuns în 2002 de la AC Milan. Ulterior, ajuns tehnician al echipei naţionale a Spaniei, Aragones a întîlnit naţionala României într-o partidă de verificare la finalul lui 2006. Reprezentativa pregătită de Victor Piţurcă s-a impus cu 1-0 la Cadiz prin golul marcat de Ciprian Marica.