Editoriale

Dinu „Vamă”, ca o mamă. Vitregă!

Prieteniile sincere în fotbal sînt atît de puţine încît nici nu mai crezi că există. Una dintre aceste legături ce păreau simbiotice îi unea pe Dinu Gheorghe şi Răzvan Lucescu. Creată...
27.03.2014 | 12:59
Dinu Vama ca o mama Vitrega

Prieteniile sincere în fotbal sînt atît de puţine încît nici nu mai crezi că există. Una dintre aceste legături ce păreau simbiotice îi unea pe Dinu Gheorghe şi Răzvan Lucescu. Creată în ani grei, plini de lupte dure,în Giuleşti sau la Braşov. „Vamă” a fost scut pentru juniorul seniorului Luce în faţa unor patroni hapsîni şi capricioşi, de la care a „stors” bani pentru jucători (gurile rele zic că nu numai pentru ei…) cu o iscusinţă aproape diabolică. De partea cealaltă, Răzvan i-a ridicat cota preşedintelui Gheorghe cu rezultate bune şi foarte bune. Plecarea la arabi a lui Răzvan a produs prima fisură în relaţia lor.

Presa a încercat cu ardoare să îi reunească, presărînd zvonuri frumos încondeiate la fiecare obstacol întîlnit de tehnicianîn străinătate. Nu a fost antrenor demis de la Astra care să nu aibă impresia că va fi înlocuit cu Răzvan. Umbra ameninţătoare a lui Răzvan a umbrit terenul de la Giurgiu mai ceva ca spectatorii desenaţi din peluză. Motivul principal era simplu. Acolo,îngrijind de banii celui mai bogat român (frumoasă şi grea meserie în acelaşi timp), se afla amicul Dinu. Doar că ochii care nu se văd se uită.

Iar de la arabi, Lucescu junior s-a întors în România la Petrolul. Într-o zi de primăvară,în care Contra a plecat să ia o „guriţă” din aerul tare al Primerei, la Getafe. Sosirea la o rivală din campionat, după refuzurile repetate la ofertele sale, nu i-a picat bine probabil celui mai hîrşîit conducător din fotbalul românesc (nu intră în calcule cei care nu mai sînt acum în libertate). Şi pentru că între dragoste şi ură e doar un pas, Dinu Gheorghe a întors rapid armele spre prietenul Răzvan. Mai ales că fotbalul e pe bani.

Dacă în campionat meciul dintre echipele celor doi a venit prea repede şi „Vamă” nu a putut să îşi pună în mişcare instrumentele, în Cupă oficialul Astrei a scos „arsenalul” greu. Pentru „SECURITATEA” lui Lucescu jr., protector ca o mamă care îi arată fiului rătăcitor că a ales o cale greşită, Dinu Gheorghe a anunţat în direct la Sport.ro, cu cîteva ore înainte de începerea semifinalei, că ştie primul „unsprezece” al Petrolului. Pe care l-a enumerat apoi, cu voce calmă. Mesajul a fost unul cît se poate de simplu, un fel de „Ai grijă ce faci că aflu oricum”. În mod normal, alegînd o poziţie de forţă, „Vamă” nu a făcut decît să crape şi mai mult ce a mai rămas întreg din zidul acela al prieteniei care a fost odată. Acum, Lucescu ar trebui să caute „cîrtiţa” din anturajul său.

Şi ai grijă, Răzvane! De acum încolo, cum zice un superb cîntec al stadioanelor, „you’ll never walk alone!”. Pentru că metodele celor care se pricep la obţinerea informaţiilor sînt atît de diversificate încît nu m-ar mira dacă, la un moment dat, după ce îţi va fi bătut umărul un astfel de prieten, te-ai trezi cu un microfon la rever. Securisme din bătrîni.