Diplomatul Nicolae Mişu, primul mare tenismen al României. Rănile Primul Război Mondial se cicatrizau greu, însă Europa revenea la viaţa de dinainte de marea conflagraţie. În 1919, un român făcea senzaţie pe terenurile de tenis din Europa şi reuşea să câştige trei turnee importante într-un singur an.
Nicolae Mişu s-a născut pe 18 ianurie 1893, la Viena, unde tatăl acestuia deţinea funcţia de ministru plenipotenţiar. Ca orice tânăr provenit dintr-o familie bună, studiile le-a făcut în străinătate, unde s-a şi îndrăgostit de tenis. La sfârşitul Primului Război Mondial îşi începea cariera diplomatică, dar şi pe cea de jucător de tenis.
În 1919 merge la turneele pe zgură din Franţa şi face furori. Prima victorie, cea mai importantă din carieră, o reuşeşte la Monte Carlo, unde îl învinge în finală pe Max Decugis, scor 6-2, 6-0. Succesul este de răsunet, din moment ce francezul câştigase de opt ori turneul de la Roland Garros în perioada 1903-1914. În martie, la două luni după succesul din Principat, Nicolae Mişu îl învinge din nou, de această dată după un meci maraton, pe Max Decugis, scor 6-3, 6-2, 10-12, 2-6, 7-5. Românul cucerea trofeul la Riviera Championships din Menton.
Cei doi îşi dau din nou întâlnire în finala turneului de la Cannes, unde Nicolae Mişu obţinea a treia victorie consecutivă în faţa marelui tenismen francez, scor 6–8, 6–4, 4–6, 6–3, 6–0. La Wimbledon, Andre Gobert îl răzbună pe Max Decugis, cei doi fiind parteneri la dublu, şi-l învinge pe tenismenul român încă din primul tur. Anul 1919 este încheiat cu o semifinală la World Hard Court Championships, turneul care se disputa la Paris.
Reţinut de servicul său la Ambasada României de la Londra, Nicolae Mişu nu putea participa la prea multe turnee, însă în 1920 reuşeşte să-şi apere trofeul obţinut la Riviera Championships din Menton, după ce l-a învins în finală pe Gordon Lowe (Marea Britanie), campionul ediţiei din 1915 de la Australian Open. Englezul s-a retras în ultimul act al turneului, la scorul de 4-3 pentru diplomatul român.
În vara anului 1922, România juca primul meci în Cupa Davis, împotriva Indiei, iar Nicolae Mişu şi Mişu Stern au fost cei doi tensimeni ai echipei noastre. Indienii, mult mai experimentaţi, au obţinut victoria, scor 5-0, în meciul care s-a disputat la Londra. În acelaşi an, tenismenul român reuşeşte cel mai bun rezultat al carierei la Wimbledon, turul trei. Nicolae Mişu era învins, în cinci seturi, de Henri Cochet, faimos component al echipei de Cupa Davis a Franţei din anii ’20 şi ’30.
În 1924, Nicolae Mişu a mers la Jocurile Olimpice de la Paris, însă românul a trebuit să se recunoască învins încă din primul tur. Jean Washer (Belgia) a câştigat meciul, scor 6-3, 6-4, 6-2, şi a ajuns până în optimile de finală ale turneului disputat pe Stade de Colombes.
La trei ani de la prima participare în Cupa Davis, echipa României obţinea primul punct în duelul cu Danemarca din 1925. Danezii s-au impus cu scorul de 4-1, însă Nicolae Mişu l-a învins pe Erik Vorm, scor 6-3, 6-3, 5-7, 6-3. Un an mai târziu, românul atinge faza sferturilor de finală la Roland Garros. Cap de serie numărul 10, Nicolae Mişu îi învinge pe Pierre Canivet (Franţa), Felix Poulin (Franţa) şi Charles Aeschlimann (Elveţia). În sferturile de finală, tenismenul român s-a duelat cu Rene Lacoste (Franţa), cap de serie numărul 2, iar primul set a stat sub semnul echilibrului, francezul reuşind să câştige, scor 14-12. Epuizat, Nicolae Mişu a cedat următoarele două seturi cu un dublu 1-6.
Nicolae Mişu s-a retras din tenis în 1933, la 40 de ani, şi încă deţine recordul de cel mai bătrân tenismen care a jucat pentru România în Cupa Davis. La 39 de ani şi 117 zile, românul a jucat în meciurile de simplu, dar şi la dublu, în confruntarea cu echipa Marii Britanii. După retragere, Nicolae Mişu şi-a continuat munca în diplomaţie până în 1947. Întors în ţară, fostul tenismen a locuit în Bucureşti până la sfârşitul vieţii.