News

Diplome de studii falsificate. Clienții plăteau pentru presupuse colaborări cu universități europene de prestigiu. Percheziţii de amploare în Bucureşti

Diplome de studii falsificate în București. Au loc percheziţii de amploare.
06.08.2021 | 12:26
Diplome de studii falsificate Clientii plateau pentru presupuse colaborari cu universitati europene de prestigiu Perchezitii de amploare in Bucuresti
ADVERTISEMENT

Au loc percheziții la o asociație din București care, deși nu avea autorizări de la Ministerul Educației, organiza cursuri de masterat și dădea diplome fasle.

Diplome de studii falsificate în Capitală. Percheziții pentru înșelăciune

Oamenii care se înscriau plăteau pentru acestea, presupunându-se că ei vor avea parte de colaborări cu universități de prestigiu din Europa. Nimic mai fals.

ADVERTISEMENT

Procurorii au anunțat că au fost realizate percheziții în București, la mai multe domicilii, dar și la sediile unor filme.

Aceasta sunt suspectate că au înșelat mai mulți oameni, dar și de fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

ADVERTISEMENT

În total, este vorba despre șapte locuri care au fost percheziționate de oamenii legii.

„În cursul zilei de 6 august 2021, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus efectuarea a șapte percheziții domiciliare pe raza municipiului București, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor persoane juridice, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce le promiteau clienților care veneau la aceste studii false

Înșelăciunea are loc încă din anul 2017, când au fost organizate studii de masterat, deși nu aveau acreditările necesare de la Ministerul Educației și dădeau diplome false.

ADVERTISEMENT

Studenților le erau promise diverse colaborări cu universități de prestigiu, așa că mulți au căzut în această plasă.

„Infracțiunile cercetate au fost săvârșite de către reprezentanții unei asociații ce funcționează pe raza municipiului București, care au organizat, începând cu anul 2017, programe de studii de masterat, susținând că beneficiază de presupuse colaborări cu universități de prestigiu europene”, au mai anunțat procurorii.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea participa la aceste studii de masterat, studenții plăteau mai multe taxe, iar la final ei primeau diplomele propriu-zise, doar că acestea erau unele false, de care instituțiile în cauză nici nu aveau habar.

Parchetul a mai transmis și că toate persoanele în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție până la proba contrarie, ei fiind, deocamdată, cercetați, iar dacă vor fi găsiți vionovați se vor lua măsurile care se impun.

ADVERTISEMENT
Tags: