News

Directivă a salariului minim în Uniunea Europeană. Statele membre trebuie să asigure ”un nivel de trai decent”

Uniunea Europeană va avea o directivă a salariului minim. În baza acesteia, statele membre trebuie să asigure ”un nivel de trai decent” tuturor cetățenilor.
08.06.2022 | 07:59
Directiva a salariului minim in Uniunea Europeana Statele membre trebuie sa asigure un nivel de trai decent
Ce spun oficialii români despre directiva UE. Sursa foto: europa.eu
ADVERTISEMENT

Salariile a milioane de europeni ar urma să crească. Asta după ce negociatorii statelor membre UE au căzut de comun acord, marți seară, cu PE, în ceea ce privește o directivă a venitului minim.

Acord pentru un salariu minim european, încât cetățenii să aibă ”un trai decent”

În baza directivei, vor fi obligații pentru 21 de țări din UE unde cetățenii primesc salarii minime, printre care și România. Regulile prevăd faciltarea majorării venitului și o transparență sporită a stabilirii lui, scrie euractiv.ro

ADVERTISEMENT

Concret, banii trebui să asigure ”un nivel de trai decent”, chiar dacă nu va exista aceeași sumă în toate statele membre.

”Nu vorbim de un salariu minim universal în toată Europa deoarece condițiile din statele membre sunt foarte diferite.

ADVERTISEMENT

Salariul minim trebuie să reflecte cererea și oferta de pe piața muncii din fiecare țară în parte”, a spus Dragoș Pîslaru, liderul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din PE.

”Dialogul social și salariul minim, însă, sunt căi folosite în UE cu succes pentru a asigura venituri salariale adecvate și a combate sărăcia”, a completat și eurodeputatul Renew.

ADVERTISEMENT

Totodată, cele 21 de țări vizate, vor trebui să analizeze, printr-un coș de bunuri și servicii la prețurile existente dacă salariul minim pe care-l au este unul necesar unei vieți fără grija zilei de mâine.

Se va ține cont de aspecte precum: puterea de cumpărare, condițiile socioeconomice, productivitate și dezvoltarea pe termen lung.

ADVERTISEMENT

”Directiva Europeană protejează salariul minim. Statele UE vor trebui să pună în aplicare un cadru de guvernanță solid pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime, care include criterii clare pentru stabilirea acestora (inclusiv: puterea de cumpărare luând în considerare costul vieții, nivelul, distribuția și rata de creștere a salariilor, precum și productivitatea națională)”, a declarat și europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Statele din UE unde nu există salariu minim nu sunt obligate să ia în calcul directiva UE

În schimb, celelalte șase țări membre UE, care nu au salarii minime: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia, nu sunt obligate să respecte directiva. De altfel, Suedia, Italia și Danemarca s-au exprimat contra textului.

Între timp, oficialii români par că se poziționează pro unui salariu minim la nivel UE.

”Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare!

Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a notat pe facebook ministrul muncii, Marius Budăi.

Încă din 2020 Comisia Europeană avea propusă directiva salariului minim la nivel UE pentru statele membre.

ADVERTISEMENT