Prognoza ANM pentru zilele de Crăciun și Anul Nou arată temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Chiar și la munte, acolo unde sunt așteptate precipitații în zilele următoare, meteorologii susțin că vom vedea cel mai probabil ploi și nu ninsori.
Florinela Georgescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie, spune că pentru cei care își doresc zăpadă de sărbători cea mai bună speranță rămân stațiunile montane, însă nici acest lucru nu este cert. Deși la munte a nins recent, iar munții sunt acoperiți de zăpadă, ultimele zile au adus ploi, fapt ce a accelerat procesul de topire a zăpezii.
„White Christmas va fi la munte. Deocamdată situația nu este foarte încurajatoare în zona de munte pentru că așa cum știm, în ultimele zile a plouat, deci pe fondul acesta de temperaturi foarte ridicate precipitațiile au fost sub formă de ploaie, inclusiv în zona montană cea mai înaltă, mai ales în Carpații Occidentali, mai ales în zona Munților Apuseni, acolo au fost și inundații.
Ne așteptam la acest lucru pentru că pe lângă ploaia în sine care a fost una abundentă, ploaia acum cu stratul de zăpadă nu a făcut decât să accelereze topirea acestuia. Practic nu mai este strat de zăpadă în Carpații Occidentali, deci pe partea de vest a teritoriului”, a declarat Florinela Georgescu, într-un interviu pentru DC News.
Aceasta a precizat că nici în zonele nordice ale țării situația nu este neapărat mult mai încurajatoare. Chiar în zonele populare, precum Bucovina sau Maramureș, unde șansele de a avea zăpadă de Sărbători sunt cele mai mari, acest lucru nu e cert.
„Nici în Carpații Meridionali stratul de zăpadă nu este mare, este unul mult mai redus, aproape că nu depășește 50 de centimetri nici pe crestele cele mai înalte. În Bucovina situația este un pic mai bună, dar nu e grozav nici acolo. Ultimele zile acolo au adus precipitații mixte.
Și în Bucovina, și în Maramureș, de altfel cam toată zona Carpaților Orientali, ar fi o șansă pentru zilele următoare, perioada Crăciunului, ca acolo, în zona montană, faptul că aerul rece despre care vă vorbeam își va face simțită prezența în zona montană înaltă, este posibil să fie scurte episoade cu ninsoare și acolo stratul de zăpadă să devină mai consistent”, a mai declarat șefa ANM.
De altfel, în ultima prognoză pentru perioada următoare, ANM susține că vremea se menține relativ rece doar săptămâna următoare, atunci când temperaturile se vor situa între 2 și 6-7 grade, însă de săptămâna următoare, săptămâna Crăciunului, vremea urmează să se încălzească.
„Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, se arată în prognoza ANM pentru săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie.
Directoarea ANM nu exclude însă posibilitatea unor ninsori de Sărbători în condițiile în care rămân o serie de incertitudini legate de evoluția vremii în acele zile. Florinela Georgescu susține că în acea perioadă va exista o circulație atmosferică destul de rapidă, ce lasă deschisă posibilitatea unor ninsori.
„Este o incertitudine destul de mare în privința felului cum va evolua vremea în perioada Crăciunului și mai ales înspre Anul Nou. O incertitudine imprimată de faptul că circulația atmosferică este destul de rapidă în această perioadă și în continuare condiționată de ceea ce se întâmplă în zona Oceanului Atlantic.
Circulații foarte active înseamnă schimbări în aspectul vremii, frecvente, la maxim 2-3 zile, și atunci o estimare pe durată lungă are o estimare cu o incertitudine destul de mare. Dar chiar și așa, cel mai probabil până în apropiere de Crăciun, deci până spre 21-22 decembrie, ne așteptăm ca presiune atmosferică pe partea de sud, sud-est a continentului și chiar spre Europa Centrală să fie una ridicată și atunci precipitațiile să fie foarte puține. La noi e o vreme destul de caldă, dar în zonele joase cu mare probabilitate de ceață, nori joși, care să de acest aspect dea vreme mohorâtă”, a mai declarat Florinela Georgescu.