News

Directoarea ANM anunță ce aduce ciclonul care va lovi România în weekend: „Cantități mari de precipitații”

12.07.2019 | 11:21
Directoarea ANM anunta ce aduce ciclonul care va lovi Romania in weekend Cantitati mari de precipitatii

Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie a oferit detalii despre vremea în țara noastră din acest weekend, când va ajunge un ciclon mediteranean. Vor fi cantități mari de precipitații, iar instabilitatea atmosferică se va resimți încă de sâmbătă dimineața. Elena Mateescu de la ANM a precizat și că vor avea loc căderi de grindină izolat.

Directoarea ANM: Se pot produce fenomene meteo extreme mâine și poimâine

Invitată la Sinteza Zilei, șefa meteorologilor din România a explicat cum se va manifesta ciclonul în acest sfârșit de săptămână. Aceasta a spus că vremea va fi instabilă în vest, centru și nord, locuri în care precipitațiile vor fi abundente. Avertizarea meteorologică este menținută pe parcursul celor două zile, sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie.

Sistemul frontal se va deplasa spre partea de est a țării sâmbătă după amiaza, iar în anumite regiuni va cădea grindina. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice în mai toată țara, iar ANM va monitoriza în următoarele 48 de ore unde se va muta nucleului ciclonului, care ar putea aduce surprize negative în special pentru sudul și sud-estul teritoriului.

Strucuri de nori supercelulari se vor forma deasupra României. Sursa foto: româniatv.net

Ciclonul mediteranean poate aduce furtuni asemănătoare cu cele din Grecia

Directoarea ANM nu exclude producerea unor fenomene extreme asemănătoare celor care au lovit Grecia în zilele trecute, iar avertizările de tip now-casting vor fi oferite cetățenilor români imediat ce hărțile meteo vor indica modificări importante.

„Prognoza meteorologică indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică mai ales pentru partea de de vest, centru și zona de munte în cursul zilei de sâmbătă. Acest sistem frontal cu deplasare spre partea de est, aduce duminică un grad mai mare de instabilitate în cea mai mare parte a țării, cu cantități mai mari de precipitații în special în est și sud-est”, a declarat specialistul ANM la Antena 3.

„În funcție de poziționarea nucleului ciclonului vom monitoriza situația, cu siguranță pe parcursul dimineții de sâmbătă, dacă modelele își vor păstra din perspectiva structurii și poziționării acestui ciclon în zona țării noastre care să aducă fenome meteorologice severe, vom emite o avertizare generală”, a mai spus doamna Mateescu.