News

Directoarea ANM anunță noi zile cu fenomene meteo extreme. Cod roșu de caniculă și furtuni

Directoarea ANM a vorbit joi despre noi fenomene meteo extreme în următoarele zile, atrăgând atenția asupra caniculei și furtunilor.
24.06.2021 | 22:20
Directoarea ANM anunta noi zile cu fenomene meteo extreme Cod rosu de canicula si furtuni
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, ANM a emis mai multe avertismente pentru perioada următoare, anticipând o serie de fenomene meteo extreme.

Încă de miercuri, Agenția Națională de Meteorologie a transmis că temperaturile vor ajunge în anumite zone până la 41 de grade în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

ANM anunță zile cu fenomene meteo extreme. Cod roșu de caniculă și furtuni

“Mâine vom face o actualizare a hărții privind codul roșu și cel portocaliu. Este probabil să restrângem puțin aria din nord-vestul țării. Vom păstra cu siguranță zona Banatului în cod roșu și județe în cod portocaliu.

Și mâine, mai ales în Banat și Crișana temperaturile se vor apropia de 38-39 de grade. Minimele din această noapte nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce sporește gradul de disconfort termic.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic va fi același și mâine, se păstrează și umiditatea, în special în partea de nord-vest a țării, cu siguranță ulterior în alte părți ale țării. Este posibil să vorbim și de furtuni.

Ce trebuie să remarcăm? După acest val de căldură persistent, sâmbătă instabilitatea termică se va accentua, este posibil să vorbim din nou de cantități însemnate de precipitații.

ADVERTISEMENT

Va fi o scădere de temperatură de la 38 de grade la 32 de grade la finalul săptămânii, dar rămânem tot în zona caniculei. Duminică rămânem pe același fond de instabilitate, iar de luni vorbim iar de o creștere a temperaturilor, iar acest lucru va fi specific pentru întreaga săptămână.

Masa de aer cald va rămâne de interes pe parcursul întregii săptămâni viitoare. Aerul foarte cald va determina în asociere cu umezeala furtunile. 

ADVERTISEMENT

Valorile cele mai ridicate vor rămâne în partea de vest a țării. Săptămâna viitoare rămânem cu disconfort termic accentuat, chiar dacă vom avea temperaturi ușor mai scăzute, de 34 de grade.

Ne așteptăm ca săptămâna viitoare să fie puțin mai liniștită, dar regimul de temperaturi ridicat nu înseamnă o eliminare totală a furtunilor.

Prima zi din iulie aduce valori de 35 de grade, deci nu trebuie să excludem aceste fenomene, alternanța deja foarte bine evidențiată între precipitații și căldură extremă, aduce cu sine fenomene convective.

Până la finalul verii aceste tipare extreme de vreme trebuie să le considerăm normale. Deja, în România, verile sunt mai calde, în medie, cu un grad”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT