ADVERTISEMENT
News

Directoarea ANM, informații despre cum va fi vremea în continuare. Ce avertizează specialiștii

Elena Mateescu, directoarea ANM, a oferit marți mai multe informații despre cum va evolua vremea în aceasta vară.
Autor: Rareș Mușătoiu | 20.07.2021 | 20:51
Directoarea ANM, informații despre cum va fi vremea în continuare. Ce avertizează specialiștii
Directoarea ANM, informații despre cum va fi vremea în continuare. Ce avertizează foto: hepta.ro

La finalul lunii iunie, Mateescu a avertizat românii că în aceasta vară ne putem aștepta ca vremea să se schimbe brusc, de la caniculă la ploi torențiale.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două săptămâni, specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au avertizat populația că România va fi lovită de un val de caniculă.

Elena Mateescu, vești despre cum va fi vremea în continuare. Ce avertizează specialiștii

“Mențiunea ‘deosebit de accentuată’ face referire la toate fenomenele asociate condițiilor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, dar, în primul rând, cantitățile de apă acumulate pe secvențe scurte de timp.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, fenomene de tipul vijeliilor, pentru că în urmă cu ceva timp a fost în vigoare pentru Galați avertizare de cod roșu ce viza intensificări de vânt la rafală de 100 km/h, izolat căderi de grindină și cantități de apă în limite de 40-50 l/mp pe secvențe de doar o oră.

Până dimineață la ora 3 discutăm de avertizări de cod portocaliu ce vizează Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, zona de munte, unde ne așteptăm să înregistrăm cantități de apă ce pot depăși local 50-60 l /mp.

ADVERTISEMENT

În mai puțin de 24 de ore ne apropiem sau chiar depășim media climatologică a unei luni iulie și trebuie să luăm în considerare că e a 2-a zi în care astfel de fenomene se întâmplă și dimineață vom actualiza avertizarea pentru zonele din centru, est, sud-est, cu siguranță codul galben pentru aceste zone va rămâne în vigoare” a declarat Elena Mateescu, conform Digi24.

Mateescu a explicat că aceste fenomene meteo extreme se pot explica dacă ne raportăm la evoluția vremii pe întregul continent european.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să luăm în considerare vara anului 2021 la nivelul întregului continent, o vară a extremelor meteo. Dacă țările scandinave s-au confruntat timp îndelungat cu valuri de căldura, România nu a făcut excepție.

Ne amintim sfârșitul lunii iunie, apoi și în iulie și iată aceste alternanțe care ne aduc de la caniculă la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, când schimbările de mase de aer diferite și cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât violența fenomenelor specifice condițiilor de instabilitate este mai mare.

ADVERTISEMENT

Avem sisteme noroase bine organizate, datorită acestei pătrunderi de masă de aer rece, după mai multe zile de caniculă”, a adăugat directoarea ANM.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!