News

Director numit politic la Apele Române Mureş. Iohannis reacţionează: “E inadmisibil”

27.11.2020 | 23:14
Director numit politic la Apele Romane Mures Iohannis reactioneaza E inadmisibil
ADVERTISEMENT

O anchetă jurnalistică realizată recent a demonstrat cu vârf și îndesat că depolitizarea instituțiilor publice promisă de Ludovic Orban în momentul în care a preluat mandatul de premier nu este altceva decât o vorbă în vânt. În realitate, deși obținuse postul prin concurs, Ovidiu Ianculescu, un inginer entuziast de doar 36 de ani, a fost înlăturat de la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș pentru „a-i face loc” unei persoane lipsite de experiență, dar cu carnet de partid.

Chestionat pe marginea acestui subiect, președintele Klaus Iohannis a reacționat sec, în stilul caracteristic: „Nu cunosc această speță, dar o să mă informez. După ce mă documentez, o să vă răspund”, le-a transmis acesta jurnaliștilor prezenți la conferința de presă de miercuri, 25 noiembrie.

ADVERTISEMENT

48 de ore mai târziu, șeful statului a revenit, însă, cu un comunicat în care s-a arătat indignat de promovarea unor „oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare” în poziții de conducere din structurile centrale sau locale ale administrației.

Klaus Iohannis reacționează la numirile politice din Mureș

Resping categoric numirea în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile legii și nu au experiența necesară. Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite, un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea societății. Toate partidele trebuie să înțeleagă că statul se află în slujba cetățeanului.

ADVERTISEMENT

Aceasta este viziunea mea pentru România Normală. Funcția publică trebuie să își recapete credibilitatea, și deja în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști. Încă mai există excepții, numiri controversate, dar cei care nu au competențe nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”, a transmis Klaus Iohannis.

Ovidiu Ianculescu i-a trimis președintelui o petiție prin care semnala cazul său. Răspunsul este halucinant

Deși inițial era tentat să urmeze sfatul avocatului și colegilor cu mai multă experiență de viață și să renunțe la lupta cu un partid care dispune de toate resursele să-l „facă praf”, lacrimile propriului copil l-au convins pe Ovidiu Ianculescu să ia atitudine.

ADVERTISEMENT

Așa se face că s-a îndreptat inclusiv către președintele României, căruia i-a trimis o petiție, în speranța că va face lumină în cazul său. Răspunsul, însă, a fost un adevărat șoc pentru tânărul inginer înlăturat de la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, deși obținuse postul prin concurs.

Am luat cunoştinţă din petiţia adresată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice Administraţiei Prezidenţiale şi dumneavoastră soluţia adoptată”, i-a transmis Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT