News

Directorii de școală, numiți după noi reguli. Guvernul modifică Legea educației

11.05.2021 | 13:27
Directorii de scoala numiti dupa noi reguli Guvernul modifica Legea educatiei
Directorii de școală vor fi desemnați după alte criterii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență modalitatea de numire a inspectorilor școlari și directorilor de școli astfel încât aceștia să poată fi desemnați în funcții și fără să fie membri în corpul experților în management educațional.

Prin proiectul de ordonanță de urgență, ministrul Educației ar urma să stabilească prin ordin de ministru metodologia concursului prin care vor fi desemnați directorii școlilor.

ADVERTISEMENT

Eliminarea acestei condiții riscă să creeze cadrul necesar pentru numiri motivate politic la conducerea instituțiilor de învățământ preuniversitar, făcând irelevantă profesionalizarea membrilor corpului didactic în vederea ocupării funcțiilor de conducere.

Condițiile pentru directorii de școală, decise de către ministru

Potrivit Legii 1/2011 privind educația națională, „pot ocupa funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare numai cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional.” Corpul de experți este constituit din absolvenții unor cursuri specializate pentru acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației abrogă articolul 246 al legii care impunea această condiție lăsând la latitudinea ministrului să decidă care sunt condițiile care trebuie să le îndeplinească directorii de școală.

Analizând în mod obiectiv eficiența corpului de experți din perspectiva unui management de calitate, s-a ajuns la concluzia că se impune o regândire a criteriilor care trebuie avute în vedere pentru ocuparea funcțiilor de director, astfel încât să se realizeze o selecție mai riguroasă a resurselor umane și să se realizeze o reevaluare a criteriilor de performanță în actul de management educațional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

ADVERTISEMENT

Urgența actului normativ este justificată prin faptul că multe posturi de conducere din școli sau inspectoratele școlare vor deveni vacante în perioada următoare întrucât contractele de management și-au încetat valabilitatea, iar Ministerul Educației vrea să schimbe regulile după care sunt desemnați directorii.

Redefinirea managerului educațional este de o importanță deosebită, managerul trebuie să fie capabil să definească profilul cerut pentru viitoarele cadre didactice și să motiveze cadrele didactice pentru performanță înaltă, să identifice bunele practici și să recunoască inovația și să utilizeze tehnologiile moderne de informare și comunicare”, se mai spune în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Însă în afara acestor considerente generale, nu sunt menționate criterii clare pe care vor trebui să le îndeplinească directorii de școală. Certă este doar înlăturarea condiției ca aspiranții la aceste funcții, precum și cei din conducerile inspectoratelor școlare, să fie specializați în managementul educației.

Se schimbă regulile după 10 ani

Corpul experților în manangement educațional a fost constituit în urmă cu aproape 10 ani, iar obligația ca funcțiile de conducere să fie ocupate doar de către membri ai acestui corp a limitat posibilitatea unor numiri  arbitrare sau pe criterii politice. Proiectul de ordonanță nu prevede desființarea acestui corp însă îl face irelevant din  moment ce specializarea suplimentară nu aduce niciun beneficiu.

Tot prin proiectul de ordonanță, ministrul Educației primește dreptul de a stabili, în termen de 15 zile de la adoptare, metodologia după care se va face echivalarea probelor de competențe lingvistice pentru limba română, limba maternă (acolo unde este cazul), limbile străine și a probei de competențe digitale pentru examentul de bacalaureat din acest an, ținând seama că examenul se va desfășura în circumstanțe speciale, din cauza epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT