News

Directorul ANM anunță că vremea se schimbă. Un val de aer rece intră în România săptămâna viitoare

04.05.2019 | 19:22
Directorul ANM anunta ca vremea se schimba Un val de aer rece intra in Romania saptamana viitoare

Directorul Aministrației Naționale de Meteorologie(ANM) anunță că vremea se schimbă radical de luni, meteorologii atenționând că nici vara nu va mai fi ca până acum. Fenomenele meteo sunt din ce în ce mai frecvente, lucru evidențiat în statisticile ANM, așa că directorul general al instituției, Elena Mateescu, trebuie să vină cu explicații.

Elena Mateescu, directorul ANM, anunță că vremea se schimbă radical de luni

Expertul meteo a declarat, la Digi24, că dacă în primele patru luni ale anului precedent au fost emise 880 de mesaje de vreme severă imediată, numărul avertizărilor a crescut la 1038 în intervalul ianuarie – aprilie 2019. „Concluzia este că, dacă în 2011 ANM a emis 1744 de mesaje de vreme severă imediată, în 2018 – 5765, în primele patru luni ale lui 2019 avem deja 1038 de avertizări, faţă de perioada similară a anului anterior, când au fost emise 880. Constatăm o încălzire medie la nivelul perioadei climatice actuale de referinţă cu 0,5 grade, faţă de perioada anterioară 1961 – 1990, dar verile vor fi mai călduroase cu un grad”, a declarat Elena Mateescu.

Mai mult, directorul general al ANM a subliniat că, în următoarele zile, vremea se va schimba la 180 de grade. Mai exact, d in prima zi a săptămânii vom ”da piept” cu schimbarea ce va fi semnificativă. Modificările se vor observa îndeosebi marți și miercuri, vremea devenind din ce în ce mai instabilă, venind ”la pachet” cu precipitații însemnate în vestul, centrul și nordul țării, unde vor scădea și temperaturile.

Directorul ANM anunță că vremea se schimbă. Un val de aer rece intră în România săptămâna viitoare
Vremea se va schimba radical de luni
Sursă foto: pixabay.com

Expertul susține că suntem sub schimbarea climei

„Dacă mâine şi poimâine (sâmbătă şi duminică – n.r.) vor fi maxime de 11 – 27 grade la nivelul ţării, marţi şi miercuri vor fi cel mult 18 grade, cu 14- 15 grade în Bucureşti.O masă de aer rece va afecta toată ţara, temperaturile vor fi sub normalul perioadei. Din a doua jumătate a săptămânii, de la o zi la alta mai câştigăm câteva grade.

Toată săptămâna următoare – 6 – 13 mai – temperatura medie va fi sub normele climatologice, iar la munte e posibil să fie chiar sub 0 grade şi precipitaţii mixte. Răcirea va fi un episod oarecum neobişnuit, dar nu neapărat unic, la început chiar şi de luna mai. Suntem sub ceea ce numim schimbarea climei, din ce în ce mai frecvente sunt fenomenele meteo”, a declarat Elena Mateescu.