Schimbările climatice globale au efecte ce pot fi observate și în România. Acestea reprezintă un factor important care determină fenomenele meteo extreme și temperaturile ridicate.
Aceste schimbări climatice afectează toate regiunile lumii și pot fi observate și în țara noastră. Din cauza temperaturilor mai ridicate, calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere.
În ultimul an, România a înregistrat temperaturi care se situează peste limitele normale. Lunile de vară ale acestui an au fost considerate cele mai călduroase din istorie.
„2023 până în prezent, din 1900, e cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră. Dar făcând o analiză a perioadei ianuarie-18 august, data de acum două zile, observăm că avem o temperatură medie a acestor prime opt luni ale anului de 13,55 grade, depășind cu 1,80 perioada similară a anului 2023”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, conform Antena 3 CNN.
De asemenea anul 2024 a început cu cea mai caldă iarnă din istorie. Temperaturile medii lunare în ianuarie și februarie au fost peste limitele normale.
„Am început anul 2024 cu cea mai caldă iarnă din istorie și observăm atât decembrie, ianuarie, februarie recorduri ale temperaturilor medii lunare și mai ales prin ceea ce vorbim de abateri, luna februarie din iarna 2023-2024 fiind cea mai caldă lună din istorie, dar cu cea mai mare abatere nu numai la nivelul lunii februarie, ci și comparativ cu celelalte 11 luni ale anului și am înregistrat un nou record în 2023, în iarna respectivă”, a adăugat șefa ANM, conform sursei citate.
Elena Mateescu vorbește și despre o creștere cu 0,7 grade Celsius față de deceniul anterior. Statistica arată că în anul anterior, 2023, în decurs de șapte luni s-au înregistrat cele mai mari abateri termice. În doar șase luni din anul 2024 s-au înregistrat abateri termice, februarie fiind cea mai caldă lună de iarnă.
„Avem în iunie 3,7 grade Celsius abatere termică pozitivă, în iulie 3,5, 3,2 la acest moment, luna iunie și iulie din acest an sunt confirmate ca fiind cele mai călduroase luni iunie, respectiv iulie din istorie”, a declarat Elena Mateescu, șefa ANM, în cadrul conferinței România Inteligentă, potrivit sursei.
Șefa ANM susține că pentru a putea rămâne în elita meteorologiei europene și internaționale, sunt necesare modernizări până în anul 2027. Infrastructura trebuie retehnologizată din punct de vedere al radarului, sateliților, sau instrumentelor cu ajutorul cărora specialiștii lucrează.
„De ce este importantă dezvoltarea serviciului meteorologic naţional? Iniţiativa “Alerte timpurii pentru toţi” trebuie să asigure serviciilor meteorologice naţionale capacitatea modernizării infrastructurii, fie că vorbim de staţii meteorologice, radar, sateliţi sau alte instrumente cu care meteorologul lucrează atunci când emite avertizările de vreme severă sau generală.
Trebuie să finalizăm această infrastructură în termen de modernizare până în anul 2027 şi suntem pe drumul cel bun. În calitate şi de preşedinte al Regiunii VI Europa a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, coordonăm Planul executiv de acţiune până în 2027. Este o mare responsabilitate, pentru că observăm din cei patru piloni ai acestei iniţiative, pilonul doi se referă la misiunea serviciilor meteorologice, detectarea, observarea, monitorizarea, analiza şi prognozarea pericolelor. Aici trebuie să devenim performanţi”, a declarat Elena Mateescu, potrivit Agerpres.