News

Cursele low-cost, criticate dur de directorul ANPC. Nemulțumirile lui Paul Anghel după un zbor: ”Curățenie inexistentă”

Paul Anghel, director al ANPC, a avut parte de o experiență neplăcută atunci când a decis să călătorească cu o cursă low-cost a companiei FLYONE, din Republica Moldova.
23.08.2024 | 12:08
Cursele lowcost criticate dur de directorul ANPC Nemultumirile lui Paul Anghel dupa un zbor Curatenie inexistenta
Directorul ANPC, nemulțumit după ce a călătorit cu avionul. ”Prețul biletelor crește, curățenia e inexistentă”
ADVERTISEMENT

Anghel a postat mai multe fotografii pe Facebook, acolo unde s-a plâns de condițiile insalubre de avion și de curățenia aproape inexistentă. Mai mult, directorul ANPC a susținut că nu înțelege de ce prețurile la biletele de avion sunt mereu în creștere, dar condițiile sunt cel puțin discutabile. Asta, deși vorbim despre o cursă low-cost.

Directorul ANPC, nemulțumit după ce a călătorit cu avionul

Directorul general al Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis că ”preţul biletelor curselor aeriene creşte concomitent cu deprecierea aeronavelor, iar curăţenia este uneori inexistentă”. În imaginile publicate de Anghel se observă scaune cu partea metalică desfăcută, unde călătorii se pot agăța oricând.

ADVERTISEMENT

Paul Anghel subliniază că în astfel de condiții pasagerii oricând pot să se murdărească sau să-și rupă hainele. ”Preţul biletelor curselor aeriene creşte concomitent cu deprecierea aeronavelor iar curăţenia este uneori inexistentă, te poţi îmbrăca într-o salopetă de lucru pentru a fi eventual protejat în a nu îţi murdări sau rupe hainele…”, a scris Paul Anghel.

LYONE este o companie aeriană low-cost cu sediul în Chișinău, Republica Moldova. FLYONE operează zboruri regulate și charter de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre destinații ca Heraklion (Grecia), Dublin (Irlanda), Parma, Verona, Bologna (Italia) sau Lisabona (Portugalia). Desigur, există și zboruri spre Rusia și Turcia și alte țări importante din Europa.

ADVERTISEMENT

Românii s-au obișnuit deja cu problemele existente la companiile aeriene low-cost, în special atunci când vine vorba despre anularea curselor fără motiv sau întârzierea acestora cu orele. Există, totuși, situații în care chiar angajații acestor companii se plâng de atmosfera de la locul de muncă și uneori de abuzurile șefilor.

Este cazul unor angajați WizzAir, care au trimis un comunicat în care se plâng că au fost obligați să zboare spre Israel, deși această țară este în risc iminent de război cu Iran, iar MAE a ridicat nivelul de risc de securitate în regiune de la 8 la 9. Tot mai multe companii aeriene și-au anulat, astfel, cursele spre Israel.

ADVERTISEMENT

Angajații WizzAir se plâng de abuzuri, pentru că sunt obligați să zboare spre Israel

Nu a fost și cazul WizzAir, astfel că sindicaliștii au intervenit și au cerut conducerii WizzAir să nu mai zboare spre Israel. Angajații spun că sunt obligați să zboare, deși se tem pentru viața lor, iar dacă refuză primesc avertismente.

“Flight Personnel Union România (FPUR) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la continuarea operațiunilor companiilor aeriene comerciale către sau deasupra unei zone de conflict, în contextul escaladării conflictului din Israel. De asemenea, FPUR trage un semnal de alarmă referitor la presiunile din ce în ce mai mari asupra membrilor echipajului de a accepta aceste misiuni de zbor, în ciuda avertismentelor ferme emise de Ministerul Afacerilor Externe din România.Ministerul Afacerilor Externe din România a ridicat nivelul de risc de securitate în regiune la 8 din 9, recomandând ferm evitarea tuturor călătoriilor în zonă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unele companii aeriene românești continuă să opereze zboruri către Israel. Membrii FPU România – piloți și echipaj de cabină – cer companiilor aeriene dreptul de a refuza zborurile către Tel Aviv din motive de siguranță, până când securitatea în regiune este restaurată. Această solicitare se aliniază cu deciziile altor companii internaționale precum Lufthansa, EasyJet și Ryanair, care au suspendat deja zborurile.

Este esențial ca și Wizz Air, precum și toate celelalte companii aeriene cu sediul sau baza operațională în România, să urmeze acest exemplu și să oprească imediat zborurile comerciale către Tel Aviv. Continuarea operațiunilor de zbor în aceste condiții este imprudentă și pune în pericol pe toți cei aflați la bord, conform Declarației Organizației Națiunilor Unite privind companiile aeriene comerciale și zonele de conflict”, au arătat sindicaliștii.

Se pare că angajații companiei aeriene sunt intimidați, constrânși și amenințați pentru a zbura deasupra unor zone de conflict. Aceste avioane sunt deseori folosite pentru a repatria cetățeni blocați în aceste zone de conflict. Statul ar trebui să trimită avioane militare în acest sens și să nu mai apeleze la companiile private, care pot să își pună în pericol angajații, transmit sindicaliștii.

ADVERTISEMENT
Tags: