News

Directorul ANPC, sfat pentru români înainte de Paști. Cum trebuie cumpărată carnea de miel și alte produse

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a venit cu sfaturi pentru români, referitoare la cumpărăturile pentru Paști. Acesta a precizat la ce trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm carne de miel și nu numai.
15.04.2022 | 10:51
Directorul ANPC sfat pentru romani inainte de Pasti Cum trebuie cumparata carnea de miel si alte produse
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mai este foarte puțin timp până la sosirea Paștelui, iar românii se grăbesc să-și facă toate cumpărăturile pentru această sărbătoare. Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a venit cu câteva sfaturi legate de achiziționarea cărnii de miel, ouălor, cozonacului și alte produse tradiționale.

ANPC, controale în magazine înainte de Paști. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel

Paul Anghel avertizează, totodată, că în această perioadă ANPC desfășoară controale de amploare în magazine, pentru a vedea în ce condiții se vând toate cele necesare de Paști.

ADVERTISEMENT

”Sunt verificate produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin și băuturi alcoolice”, a scris directorul general, pe contul personal de facebook.

Carnea de miel este unul dintre cele mai căutate produse pentru masa de Paști. Chiar dacă s-a scumpit considerabil în acest an, mulți români nu evită să o cumpere. Însă, trebuie să fie atenți la anumite aspecte precum: achiziționarea din locurile neautorizate, mirosul, modul de depozitare, ce scrie pe eticheta de vânzare.

ADVERTISEMENT

”-Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea;

-Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

ADVERTISEMENT

-Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, a mai scris Paul Anghel.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm ouă pentru Paști

Și ouăle sunt la mare căutare de români. Mare atenție la aspectul cojii, să nu fie unul fisurat, la temperatura și locurile de depozitare. De asemenea, la spargerea oului, albușul trebuie să fie cât mai transparent, iar găbenușul ”semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș”, mai transmite directorul general al ANPC.

ADVERTISEMENT

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm vopsea pentru ouăle de Paști

Un alt produs foarte căutat este și vopseaua de ouă. De multe ori, ea este toxică pentru organismul nostru, așa că:

”Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a mai explicat Paul Anghel.

În ceea ce privește cozonacul, ciocolata sau vinul, la fel, citiți cu mare atenție eticheta lor și fiți atenți la restul aspectelor menționate anterior. Și pentru că băuturile alcoolice vor fi foarte cumpărate, eticheta trebuie să cuprindă:

”Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol”, a mai precizat directorul general al ANPC.

ADVERTISEMENT