News

Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor din UE avertizează: „Valul al doilea va veni, singura problemă e cât de tare va lovi”

20.05.2020 | 22:01
Directorul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor din UE avertizeaza Valul al doilea va veni singura problema e cat de tare va lovi
ADVERTISEMENT

Europa ar trebui să se pregătească de al doilea val de SARS-CoV-2, conform unui avertisment al medicului Andrea Ammon. Singura întrebare care se pune în acest moment e „cât de puternic va lovi”, crede Ammon.

Specialiștii europeni ne avertizează că vine al doilea val

Andrea Ammon, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor este convinsă că un al doilea val de coronavirus va lovi Europa, însă nu se știe momentan care va fi anvergura epidemiei.

ADVERTISEMENT

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor este o agenție a Uniunii Europene, înființată în 2005, cu sediul în Stockholm, Suedia, care are drept scop consolidarea sistemelor de apărare ale Europei împotriva bolilor infecțioase.

Epidemiologii sunt, cu siguranță, printre cei mai importanți oameni în plină pandemie de coronavirus, așa cum remarcă și The Guardian. Atunci când politicienii, de cele mai multe ori, bat câmpii, epidemiologii sunt cei în care își pun speranțele oamenii, cei care dau ora exactă atunci când vine vorba de luat decizii și făcut precizii relevante referitoare la noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ammon, un fost consultant al guvernului German, a acordat un interviu publicației britanice The Guardian și și-a expus punctul de vedere.

Directorul Ammon avertizează populația europeană
Directorul Ammon avertizează populația europeană

Uitându-mă la caracteristicile virusului, la modul în care populația dezvoltă imunitate (nu suntem prea încântați de cifre), aproximativ 2-14% dintre oameni dezvoltă imunitate, înseamnă că 90% dintre oameni rămân vulnerabili. Nu vreau să prevăd un scenariu apocaliptic, însă trebuie să fim realiști. Nu e momentul să ne relaxăm”, a punctat femeia.

ADVERTISEMENT

Expertul a anunțat, oficial, că Europa ar fi trecut de vârful epidemiologic, exceptând Polonia. Multe țări se gândesc să redeschidă deja restaurantele și magazinele, în timp ce Boris Johson se pregătește să redeschidă școlile.

Ammon e plătită pentru a anticipa modul în care boala va acționa în viitor și lucrează de acasă, prin intermediul Skype. „Viețile noastre s-au schimbat radical, micile afaceri s-au închis, ne-am pierdut drepturi fundamentale. Acum că numărul de infecții scade, oamenii cred că s-a terminat. Cu siguranță nu s-a terminat nimic”, a completat expertul.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu ar trebui să-și facă planuri de vacanță, pentru a nu fi dezamăgiți

Europa a raportat 158.134 de morți și 1.324.183 de cazuri de coronavirus. Ammon a mărturisit că informațiile referitoare la noul coronavirus au ajuns la urechile experților europeni abia în finalul lunii ianuarie. Primul avertisment a fost lansat în 26 ianuarie, însă pentru țări ca Italia a fost prea târziu.

Guvernele au subestimat viteza de răspândire a virusului. Nu e același lucru să crești capacitatea de paturi în spitale în două zile sau în două săptămâni”, a explicat Ammon. Expertul îmbrățișează teoria conform căreia numărul mare de cazuri din Europa a fost provocat de desele vacanțe la ski pe care și le-au luat europenii înainte de izbucnirea dezastrului. „Când Wuhanul a fost închis, toată lumea îmi spunea că asta nu se poate întâmpla în Europa”, a rememorat Ammon.

Cu toate că măsura carantinării este nepopulară în rândul populației, expertul crede că această măsură a fost implementată prea târziu, drept dovadă cifrele din Italia. Totodată, expertul crede că noul coronavirus va deveni în timp vechiul coronavirus și oamenii se vor obișnui cu această boală mulți ani de acum înainte.

Nu cred că vom scăpa degrabă de acest virus, cu toate că nu cred că va dura o veșnicie până se va întâmpla asta. Îi sfătuiesc pe cei care își doresc să meargă în vacanță să nu-și facă prea multe planuri, pentru că vor fi dezamăgiți”, a concluzionat femeia.

În încheiere, Ammon a avertizat că doar 10% din populația Europei s-ar fi infectat cu noul coronavirus, așadar situația e departe de a fi rezolvată.

ADVERTISEMENT