Florea Dascălu, șeful Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost surprins primind mită de 10.000 de lei de la un om de afaceri.
Flagrantul a avut loc după o partidă de vânătoare care a avut loc la Chișineu-Criș, județul Arad, iar oamenii legii susțin că era a treia tranșă de mită primită în perioada mai – octombrie 2022. Banii ar fi fost primiți de Dascălu pentru a ajuta o societate comercială să câștige contracte de deszăpezire.
“Pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante”, au transmis procurorii DNA.
Florea Dascălu, unul dintre cei mai vechi directori din CNAIR, riscă o condamnare penală și chiar câțiva ani de închisoare, pentru 37.000 de lei (aproximativ 7.400 de euro). Paradoxal, șeful de la ”drumuri” este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari ai României, cu un salariu lunar mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Florea Dascălu a primit, în 2021, un salariu de 252.902 lei, ceea ce înseamnă 21.075 lei pe lună (în jur de 4.200 de euro). Președintele României, în schimb, a încasat 179.507 lei, adică 14.958 lei pe lună (aproape 3.000 de euro).
Florea Dascălu a reușit, de-a lungul timpului, să acumuleze o avere impresionantă. El deține cinci terenuri intravilane în Dâmbovița și Giurgiu, cu o suprafață totală de 1,79 hectare, două parcele agricole de 4 hectare și o bucată de pădure de 0,28 hectare.
De asemenea, el mai deține două case și două apartamente în Dâmbovița, Giurgiu și București, trei autoturisme (două Mercedes și un Nissan) și un tractor.
Directorul acuzat de luare de mită a mai declarat două conturi bancare în care ține peste 42.000 de lei și un credit la bancă de 20.000 de lei, pe care s-a obligat să-l achite în cinci ani.
Florea Dascălu este căsătorit și are doi copii. Soția lui lucrează pentru o societate comercială, de unde primește un salariu lunar de 2.520 de lei, iar fiica lui cea mică încasează alocație de la stat.
Fiul lui Dascălu, Alexandru, este bursier la Universitatea Swansea din Marea Britanie. Conform documentului consultat de FANATIK, acesta a primit, anul trecut, o bursă în valoare de 10.000 de lire sterline, pentru a putea studia la această universitate.
CNAIR a anunțat, luni, că suspendă temporar contractul de muncă al lui Florea Dascălu, urmând ca, în funcție de hotărârea instanței, să se ia o decizie legată de suspendarea din funcție a acestuia.
”Am toleranță zero pentru orice faptă de corupție, iar legea trebuie aplicată indiferent de funcția și de calitatea persoanelor vizate”, a declarat directorul general CNAIR, Cristian Pistol.
În același timp, acesta a menționat și faptul că prezumția de nevinovăție trebuie respectată într-o astfel de situație.
În 2015, Florea Dascălu a mai încheiat un contract dubios de atribuire pentru deszăpezire la Brașov și Târgu Mureș. Acesta a fost atribuit unei firme ai căror asociați, soț și soție, erau anchetați pentru dare de mită.
”Eu sunt inginer, nu fac investigații”, s-a apărat la vremea respectivă directorul CNAIR, la întrebările presei. Ulterior, el i-a dat afară din birou pe jurnaliștii care i-au pus întrebările indiscrete.