Potrivit Reuters, oficialul OMS a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro. Acesta s-a prezentat la spital cu simptome de ”labirintită şi criză hipertensivă”. Liderul OMS a acuzat probleme de sănătate încă de acum o săptămână, momentan în care lumea se pregătea de summitul G20.
Ghebreyesus a fost examinat chiar de medicii de la summit și a fost externat după ce starea sa a devenit stabilă. Medicii nu au comentat oficial starea acestuia de sănătate, însă situația se pare că a fost inițial serioasă.
Summitul G20 din Rio de Janeiro s-a încheiat cu diverse apeluri pentru cooperare în domeniul schimbărilor climatice, reducerea sărăciei și a politicilor fiscale. Tedros Adhanom Ghebreyesus este un politician și academician etiopian, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății din 2017.
Anterior, Ghebreyesus a activat în Guvernul Etiopiei ca Ministru al Sănătății din 2005 până în 2012 și ca Ministru al Afacerilor Externe din 2012 până în 2016. Etiopianul este la al doilea său mandat în fruntea OMS, după ce a fost validat de Consiliul Executiv al OMS în ianuarie 2022.
”Nu am cuvinte. Sunt extrem de recunoscător pentru sprijinul reînnoit”, a declarat atunci directorul general al OMS. Procedura din acel moment a fost una cu ușile închise, cu buletin secret. Peste 30 de țări au validat atunci alegerea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus în fruntea OMS.
Franța a fost una dintre aceste țări. Doar trei țări nu au fost prezente la vot, mai exact Tonga, Afganistan și Timorul Oriental. ”Apreciem nu doar leadership-ul dumneavoastră în această perioadă, dar şi umanitatea şi compasiunea dumneavoastră.
În special angajamentul constant în favoarea celor mai vulnerabile persoane”, a subliniat în acel moment reprezentantul sud-coreean Kim Ganglip, care reprezenta atunci țările din regiunea Pacificului de Vest.
În funcție din 2017, șeful OMS este apreciat în special de țările africane, pentru că a făcut comunitatea internațională să conștientizeze cât de vulnerabilă este Africa, în special în timpul pandemiei de Covid-19. Imediat după pandemie, etiopianul a fost mandatat să consolideze OMS pentru a se asigura că viitoarele pandemii să fie gestionate mai bine.
”Succesul viitor al OMS va depinde de sprijinul dumneavoastră pentru propunerile care vizează ca până în 2028-2029 cotizaţiile statelor membre să reprezinte 50% din bugetul organizaţiei”, a transmis liderul OMS. Momentan, 16% din bugetul OMS este asigurat de cotizațiile obligatorii ale statelor membre, restul fiind contribuții ale donatorilor publici și privați.