News

Directorul general al Transgaz este unul dintre cei mai bogaţi bugetari. Şi-a cumpărat un apartament în Emiratele Arabe Unite, averea sa este fabuloasă

Ion Sterian, cel care conduce compania Trangaz din 2017, are în conturi aproximativ 4 milioane de lei şi nu a lucrat niciodată în mediul privat, susţine G4Media
21.09.2023 | 18:48
Directorul general al Transgaz este unul dintre cei mai bogati bugetari Sia cumparat un apartament in Emiratele Arabe Unite averea sa este fabuloasa
Ion Sterian este directorul general al Transgaz de peste şase ani Foto: Cotidianul / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, companie cu capital majoritar de stat, și-a cumpărat în urmă cu doi ani un apartament de 99 de metri pătrați în Emiratele Arabe Unite, după cum rezultă din declaraţia sa de avere, consultată de G4Media.ro. Ion Sterian este unul dintre cei mai longevivi șefi de companii de stat, iar de-a lungul anilor a fost implicat în mai multe scandaluri.

Directorul general al Transgaz a câştigat 1,6 milioane lei într-un singur an

În acelaşi an în care şi-a cumpărat apartamentul din Emiratele Arabe Unite, Ion Sterian și-a mai cumpărat un apartament și în Bucureşti, cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi. Pe lângă aceste imobile el mai deţine o casă de locuit în București de 198 mp, cumpărată în 2020, și o casă de vacanță în Breaza, moștenită. De asemenea, directorul Transgaz mai are și trei terenuri agricole în Brăila, cumpărate în perioada 2000-2007, după cum a menţionat în declaraţia de avere.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, Ion Sterian are în conturi 2,1 milioane lei, 333.129 dolari (circa 1,4 milioane lei), 100.000 euro (circa 0,5 milioane lei) și 36.939 dirrhami (moneda naţională a Emiratelor Arabe Unite, circa 44.000 de lei).

Ion Sterian și-a secretizat veniturile încasate în 2022 de la Transgaz, dar G4Media.ro a scris că în 2021 i-a intrat în conturi suma de 1,6 milioane lei, de la compania pe care o conduce. Veniturile sale au fost formate dintr-o remunerație fixă, în valoare de 364.478 lei net, și o remunerație variabilă, în valoare de 1.286.101 lei net.

ADVERTISEMENT

Înainte de a fi numit director general la Transgaz, Ion Sterian a lucrat exclusiv la instituții și companii controlate de stat. Astfel, potrivit CV-ului său a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS, director la direcția de patrimoniu a Primăriei Sector 1 – Direcția de protecția copilului (2009), director RAAPPS (2006-2009), director executiv la direcția tehnică a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila (2005-2006), director de zonă la compania cu capital de stat Petrotrans Ploiești (1992-2004), șef de zonă Peco Ploiești (1985 – 1992) și adjunct șef de secție la schela de extracție Brăila (1983 – 1985).

Ion Sterian a ajuns la Transgaz în anul 2013, când a fost numit președinte al Consiliului de Administrație, pentru ca în 2017 să fie numit în funcţia de director general de ministrul economiei din acea perioadă, Mihai Tudose.

ADVERTISEMENT

Sterian a fost în centrul unui scandal în 2019, când o investigație Hotnews a arătat că diploma sa era de subinginer, nu de inginer absolvent al Facultăţii de Petrol şi Gaze, aşa cum scrisese el în CV.

Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș a fost înființată prin hotărârea nr. 33428 aprilie 2000 a Guvernului României, prin desprinderea de Romgaz în vederea restructurării și separării extracției, transportului, depozitării și distribuției gazelor naturale. Guvernul, prin Secretariatul General, este acționar cu 58,5% al companiei.

ADVERTISEMENT

Transgaz deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Profitul obținut de Transgaz în 2021 a fost de circa 167 milioane lei (aproximativ 34 milioane de euro).

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Femeia considerată
Femeia considerată "arma secretă" din spatele lui Jude Bellingham! Starul lui Real Madrid o strigă "regina"
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE pentru Teodosie! Anunțul făcut chiar acum de avocatul său
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE pentru Teodosie! Anunțul făcut chiar acum de avocatul său
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Imagini INCENDIARE cu Irina Loghin la 84 de ani! În costum de baie...
Imagini INCENDIARE cu Irina Loghin la 84 de ani! În costum de baie pe plaja din Dubai
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română