News

Directorul STB propune majorarea tarifului transportului în comun. O oră ar putea să coste 3 lei

14.05.2021 | 15:58
Directorul STB propune majorarea tarifului transportului in comun O ora ar putea sa coste 3 lei
ADVERTISEMENT

Directorul Societății de Transport București a anunțat că a propus majorarea tarifului. O oră de călătorie cu transportul în comun ar putea să coste 3 lei.

Implementarea unui tarif orar a fost deja anunțată de primarul general al Capitalei. Nicușor Dan a precizat, la începutul lunii martie, că se vor introduce „bilete orare”.

ADVERTISEMENT

Călătorii pot folosi oricâte mijloace de transport doresc în timpul respectiv. Totuși, edilul a explicat că prețul unuia va fi același ca al unui bilet normal.

Directorul STB propune majorarea tarifului transportului în comun. O oră ar putea să coste 3 lei

Adrian Criț, directorul STB, a propus majorarea tarifului transportului în comun. Astfel, o oră de călătorie ar putea să ajungă la un preț mai mult decât dublu față de cel aplicat în acest moment.

ADVERTISEMENT

Directorul societății a explicat că urmează exemplul altor orașe europene: „o nouă politică tarifară prin care să ne aliniem cu ceea ce se întâmplă în marile metropole e necesară luând în considerare şi contextul actual”.

„Ştim cu toţii că bugetul Capitalei, din păcate, nu suportă anumite servicii astfel încât să avem suportul necesar pentru facilităţile acordate prin hotărâre de Consiliu General,” a explicat acesta, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Criț a precizat că se dorește avantajarea oamenilor care folosesc transportul în comun în mod frecvent, în detrimentul călătorilor ocazional: „împreună cu colegii mei am gândit un model care să avantajeze utilizatorul frecevent al mijlocului de transport în comun”.

„La ce ne-am gândit? La faptul că trebuie să promovăm abonamentele în defavoarea călătorilor ocazionali. Cetăţeanul care circulă zilnic cu transportul în comun trebuie să aibă beneficii, iar aceste beneficii trebuie cuantificate pe de o parte prin calitatea transportului, pe de altă parte prin tarife care să-l avantajeze,” a explicat reprezentantul STB.

ADVERTISEMENT

„În acest sens, avem propuneri către primarul general de majorare de tarife şi aici mă refer la tariful pe oră, tariful orar. De asemenea, dorim implementarea pe modelul european a unor abonamente anuale cu beneficii majore pentru cetăţeni,” a adăugat acesta.

Tarif dublu pentru o oră de circulație cu tranportul în comun

Directorul STB a spus că i se pare corect un preț mai mult decât dublu față de cel aplicat în acest moment. El a mai anunțat și implementarea unor abonamente anuale: „ceea ce propunem noi va intra într-o dezbatere. Luând în considerare ce se întâmplă în Europa, tarifele existente în momentul de faţă în municipiile reşedinţă de judeţ consider că un tarif pentru utilizarea în decurs de o oră, tarif de circa trei lei ar fi unul corect. De asemenea, pentru favorizarea călătorului pentru abonamentul anual ar fi corect un preţ de maxim 500 de lei.”

Adrian Criț a ajuns la conducerea STB la începutul lunii martie. Tot atunci, Nicușor Dan a anunțat pe Facebook introducerea unor bilete orare pentru transportul în comun bucureștean.

Edilul menționa că prețul va rămâne nechimbat: „începând de astăzi, o călătorie cu mijloacele de transport în comun STB, achitată prin platforme electronice de plată (SMS sau Aplicație), este valabilă timp de o oră din momentul achiziționării și poate fi utilizată pe mai multe mijloace de transport pentru a parcurge traseul. Prețul biletului rămâne neschimbat, 1,3 RON”. 

ADVERTISEMENT