News

Directorul Teatrului Național Ioan Onisei a murit. A fost secretar de stat la finanțe, cultură, membru CNA și președinte al CJ Neamț

Directorul Teatrului Național din București a murit joi. Ioan Oanisei a preluat poziția de la TNB după moartea actorului Ion Caramitru. El a mai deținut diverse poziții în administrația centrală și locală.
03.02.2022 | 14:51
Directorul Teatrului National Ioan Onisei a murit A fost secretar de stat la finante cultura membru CNA si presedinte al CJ Neamt
ADVERTISEMENT

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a anunțat într-o postare pe pagina personală de Facebook că Ioan Onisei, care ocupa poziția de director interimar al Teatrului Național din București, a încetat din viață.

“Acum am primit o veste tristă, una din prea multele care au venit din lumea culturii în ultima vreme…”, a scris ministrul culturii în mesajul său.

ADVERTISEMENT

În ultimii șapte ani, Ioan Onisei, a ocupat poziția de director general adjunct al TNB, preluând poziția ocupată de Ion Caramitru după moartea acestuia, în luna septembrie 2021.

“Cred că l-am cunoscut pe Domnul Ion Caramitru. Că m-a onorat cu prietenia sa. Cunoscându-l, cred că am ajuns să înţeleg nobleţea… Cu firescul simplităţii ei. Cum Oamenii Mari pot fi simplu oameni şi cum simplii oameni simpli pot să aibă nobleţea unui om de grandoarea lui Ion Caramitru. Gândindu-mă şi scriind despre Ion Caramitru – acum, când se grăbeşte spre Domnul, în nemurire-, îmi este frică să nu uit pluralul!”, a notat Onisei la scurt timp după moartea lui Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT

Ministrul a ținut să sublinieze că în mandatul său interimar, Onisei a continuat activitatea fostului director general al teatrului din București. “A participat, cu discreție și profesionalism, la succesele TNB, fiind umbra ubicuă a altui mare dispărut, Ion Caramitru”, a notat Lucian Romașcanu.

În comentariile de la postarea ministrului culturii, cei care l-au admirat sau l-au cunoscut personal pe Ioan Onisei și-au exprimat regretul și au transmis condoleanțe familiei îndurerate.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Ioan Onisei?

Ioan Onisei s-a născut pe 4 ianuarie 1954, în Piatra Neamț. Între 1974 și 1978 a fost student al Facultății de Drept din cadrul Universității București, specializându-se în științele administrative.

Și-a început cariera la Consiliul Popular Județean Neamț, ocupând poziția de consilier juridic între anii 1978 și 1989. După Revoluție, între februarie și septembrie 1990, Onisei a fost șeful Direcției Administrației Locale a Primăriei Neamț.

ADVERTISEMENT

Ulterior, a ocupat mai multe poziții în Consiliul Județean Neamț, printre care și cea de președinte, asta între aprilie 1992 și iunie 1996.

Mare parte din activitatea sa post-decembristă s-a concentrat în zona culturală, din ianuarie 1997 și până în februarie 1998 el a ocupat poziția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Ulterior, el a fost consilier al Comisiei pentru Cultură a Senatului.

A mai ocupat o funcție de secretar de stat, de data aceasta în Ministerul Finanțelor (decembrie 1999 – decembrie 2000). Din decembrie 2000, el a fost membru al Camerei Deputaților, acolo unde a activat în Comisia pentru Cultură și în Comisia Parlamentară pentru Revizuirea Constituției. În mandatul său de parlamentar el a mai fost în Comisia pentru însemne, distincții și decorații, dar și membru al Adunării Parlamentare pentru Francofonie.

Din ianuarie 2005 până în ianuarie 2007 Onisei a avut un al doilea mandat de secretar de stat în Ministerul Culturii. Ulterior, el a făcut parte din CNA, ca membru și ca vicepreședinte al instituției.

Între ianuarie 2013 și ianuarie 2014, Ioan Onisei a ocupat o nouă poziție în cadrul Ministerul Culturii, evaluând activitatea managerilor de instituții care țin de acest minister. Din 2014, el a fost director general adjunct și apoi, din septembrie 2021, a asigurat interimatul, în locul lui Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT