News

Discursul Papei Francisc la Palatul Cotroceni. A condamnat comunismul și a luat apărarea celor sărmani

Autori: Dan Suta, Mirela Apostol | 31.05.2019 | 13:41
Discursul Papei Francisc la Palatul Cotroceni. A condamnat comunismul și a luat apărarea celor sărmani
Discursul Papei Francisc la Cotroceni, unul emoționant. Sursa foto: Digi 24

Papa Francisc a ajuns în România, iar prima oprire a fost la Palatul Cotroceni. Acesta a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni de către președintele României, Klaus Iohannis, și soția acestuia, Carmen. Papa Francisc este pentru prima oară în țara noastră și este al doilea Papă din istorie care pășește în ”grădina Maicii Domnului”, așa cum numea România Papa Ioan Paul al II-lea.

Discursul Papei Francisc la Cotroceni: a condamnat comunismul și a luat apărarea celor săraci

Klaus Iohannis a deschis seria discursurilor cu ocazia vizitei Papei Francisc în România și a declarat că relația dintre Sfântul Scaun și țara noastră sunt foarte bune. Acesta a spus că este bucuros că țara noastră îl poate primi pe Papă și a spus că această vizită poate avea efectul de a ne uni, de a continua să ne dezvoltăm împreună, indiferent de diferențe.

Papa Francisc a avut un discurs emoționant. A vorbit despre binele pe care românii l-au făcut cu munca lor emigrând în toată lumea, desprinzându-se de rădăcini. A salutat, de asemenea, libertatea religioasă și a condamnat public ororile făcute de regimul comunist, care îi pedepsea în special pe credincioși.

Papa Francisc a condamnat comunismul. Sursa foto: Digi 24

Papa a binecuvântat România

Papa a avut dedicată o bună parte din discursul său celor sărmani. Acesta a spus că nu sunt suficiente teoriile și măsurile economice, precum nici avansul tehnologic pentru dezvoltarea societății, ci e nevoie de a vedea în sufletele fiecăruia. Acesta a condamnat, prin discursul său, oamenii care îi văd pe cei săraci și vulnerabili drept indezirabili pentru că împiedică un anumit mod de evoluție și integrare.

Papa a mai spus că este bine să contribuim la dezvoltarea spirituală a țării noastre. A urat prosperitate și pace țării noastre, în finalul alocuțiunii sale și a invocat belșugul de binecuvântări divine și protecția Maicii lui Dumnezeu: ”Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

”Doamnă premier, distinși reprezentanți ai diferitelor confesiuni religioase, adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier. Mulțumesc și în numele celorlalte autorități. Țin să-l salut pe fratele meu, Daniel, cu iubire frățească. Salut toți mitropoliții și episcopii din Sfântul Sinod.

Îi salut cu drag pe preoți, pe episcopi și pe cei din Biserica Catolică. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Este un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu asupra acestor 30 de ani de când România s-a eliberat de sub un regim oprimator.

România s-a angajat în construcția unui proiect democratic, prin dialog reciproc, pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase. E bine să recunoaștem numeroșii pași făcuți pe acest drum. (…) Mă gândesc la fenomenul emigrației. Multe persoane și-au părăsit casa și patria pentru o viață mai bună.

Mă gândesc la depopularea mai multor state. Mulți oameni au plecat din locul lor și toate acestea au consecințe asupra calității vieții în acele teritorii. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice care cu munca lor au îmbogățit țările în care au emigrat. (…) Cei mai slabi și ce mai săraci sunt văzuți ca indezirabili, ca și cum mașina nu poate merge înainte.

Trebuie să îi vedem pe cei săraci ca pe frații noștri. Atunci când o societate ține, se preocupă de soarta celor mai puțini avantajați, abia atunci se poate numi o societate civilă, nu impusă de considerații tot mai extinsă a centrelor înaltei finanțe, ci de conștiința centralității persoanei umane, pentru dezvoltarea armonioasă sustenabilă nu e suficient să aducem la zi teoriile economice, și nici tehnicile și abilitățile profesionale.

Trebuie să dezvoltăm și sufletul poporului dumneavoastră, pentru că are un fel de a gândi realitatea. Bisericile creștine pot să ajute să fie regăsită și alimentată inima vie din care să se nască o acțiune socială. ”, este discursul emoționant pe care l-a susținut Papa Francisc la Cotroceni.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!