News

Final în discuțiile SUA – Rusia de la Geneva. Secretarul de stat al SUA: „Suntem pe drumul cel bun”

S-au încheiat discuțiile de la Geneva dintre SUA și Rusia, desfășurate pe tema tensiunilor din estul Europei. Iată ce au declarat Serghei Lavrov și Antony Blinken la finalul întâlnirii.
21.01.2022 | 17:50
Final in discutiile SUA  Rusia de la Geneva Secretarul de stat al SUA Suntem pe drumul cel bun
ADVERTISEMENT
21-01-2022
15:55

Ce a declarat Blinken după negocieri

Discuțiile de vineri dintre SUA și Rusia au fost ”sincere şi substanţiale”, spune secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Mai mult, el a declarat că cele două state sunt pe drumul cel bun pentru a-și înțelege pozițiile.

”Nu aveam aşteptări asupra unui progres major astăzi, dar cred că acum suntem pe drumul cel bun pentru a înţelege preocupările şi poziţiile fiecăruia”, a declarat acesta.

Antony Blinken a mai precizat și că SUA vor prezenta un set de idei scrise pentru Moscova.

Vineri, la Geneva, au avut loc noi discuții între SUA și Rusia pe tema detensionării situației din estul Europei.

La întâlnire au participat secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

ADVERTISEMENT

Serghei Lavrov, după discuțiile SUA – Rusia de la Geneva: ”Nu avem niciun plan să atacăm Ucraina”

Discuțiile de vineri au loc la 11 zile distanță după o primă rundă de negocieri, găzduite tot de Geneva, dar care nu au adus prea multe rezultate.

La discuțiile din prezent, Rusia și-a expus pretențiile față de SUA și aliații săi. Printre principalele cereri ale Kremlinului se numără neincluderea Ucrainei și a altor țări din fosta URSS în NATO și renunțarea la prezența militară a alianței pe teritoriul ucrainean.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat în urma întâlnirii cu ministrul rus de Externe, că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare.

La conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Geneva, Serghei Lavrov a acuzat NATO că lucrează împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, acesta a reiterat poziția Moscovei, despre care a spus că ”nu a amenințat niciodată poporul ucrainean”. El a mai spus că Rusia nu are ”niciun plan să atace Ucraina”.

Blinken, mesaj ferm pentru Rusia: Vom avea un răspuns unit, rapid și sever la o eventuală agresiune împotriva Ucrainei

În ceea ce-l privește, diplomatul american i-a amintit omologului său rus încă o dată faptul că SUA și aliații săi europeni vor reacționa cu un răspuns ”răspuns unit, rapid și sever” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a afirmat Blinken, conform CNN.

Rusia, garanții importante cerute SUA și NATO

În aceste zile, Rusia a anunțat că dorește garanții de securitate obligatorii pentru detensionarea conflictului în regiune. E vorba de interzicerea aderării Ucrainei la NATO și eliminarea prezenței militare a SUA și a aliaților în Europa de Est.

În replică, Washington-ul, Bruxelles-ul și NATO au respins aceste cereri și au avertizat că orice atac asupra Ucrainei ar avea consecințe costisitoare pentru regimul Putin.

ADVERTISEMENT