Întâlnirile oficialilor români și italieni au avut ca obiect discuții legate de comunitatea românească din peninsulă, una dintre cele mai numeroase din această țară. Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia, la 01.01.2020, numărul total de cetățeni români rezidenți se ridică la aproximativ 1.200.000.
În cadrul întrevederii pe care delegația condusă de secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a avut-o cu echipa condusă de Giorgio Silli, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia s-a discutat despre teme precum cooperarea instituțională dintre cele două state.
Pe ordinea de zi au mai fost și discuții despre ”implementarea unor politici publice destinate diasporei, cooperarea în derularea de activități și proiecte comune care au ca scop principal promovarea imaginii României în afara granițelor, dar și despre organizarea sistemelor electorale din România și din Italia”.
“Îmi exprim recunoștința pentru facilitarea integrării comunității românești în statul italian din punct de vedere social, cultural și economic cât și pentru cooperarea din cadrul parteneriatului strategic pe care țara noastră îl dezvoltă constant cu statul italian”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Potrivit reprezentanților Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), la întrevedere au mai participat reprezentanți ai Ambasadei României la Roma. În cadrul întâlnirii delegațiilor celor două state a fost confirmat ”gradul excelent de integrare a comunității române din Italia și contribuția acesteia la dezvoltarea Italiei”.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat vineri în consultare publică Ghidul de finanțare nerambursabilă 2023 care cuprinde programe de finanțare sunt în domeniile: educație, cultură, societate civilă, mass-medie, spiritualitate şi tradiţie.
”Departamentul pentru Românii de Pretutindeni încurajează comunitățile să vină cu proiecte în măsură să răspundă nevoilor specifice. În acest sens, vă anunțăm că am publicat spre consultare Ghidul de finanțare nerambursabilă 2023, vă așteptăm în perioada următoare cu sugestii și completări”, a mai declarat Gheorghe Cârciu.
Solicitanții eligibili pentru aceste finațări sunt asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, organizaţiile internaţionale înregistrate în mod legal în statul de reședință.
O altă categorie de beneficiari cuprinde persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate care utilizează finanţări nerambursabile pentru derularea de proiecte sau acţiuni în sprijinul românilor de pretutindeni.