News

NATO și Rusia nu s-au înțeles în ce privește Ucraina. Jens Stoltenberg: “Diferențele noastre nu vor fi ușor de rezolvat”

Diferențele dintre Rusia și NATO în ceea ce privește Ucraina vor fi greu de rezolvat, a declarat șeful Alianței, după patru ore de discuții în care Moscova a cerut garanții de securitate din partea Occidentului.
12.01.2022 | 16:51
NATO si Rusia nu sau inteles in ce priveste Ucraina Jens Stoltenberg Diferentele noastre nu vor fi usor de rezolvat
A fost a doua reuniune care a avut ca temă situația din Ucraina Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS
ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că întâlnirea dintre NATO și Rusia privind situația din Ucraina „nu a fost o discuție ușoară” și că „diferențele nu vor fi ușor de rezolvat”, dar a adăugat că aliații NATO și Rusia „au exprimat nevoia de a reia dialogul.”

NATO și Rusia nu s-au înțeles în ce privește Ucraina. Jens Stoltenberg: “Diferențele noastre nu vor fi ușor de rezolvat”

„Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea această întâlnire a fost atât de importantă”, le-a spus el reporterilor de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

“Am avut un schimb foarte serios și direct cu privire la situația din și în jurul Ucrainei și a implicațiilor pentru securitatea europeană.

Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia în aceste probleme. Diferențele noastre nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv. că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat pe subiecte substanțiale”.

ADVERTISEMENT

Rusia a forțat Occidentul să vină la masa negocierilor, comasând aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, o fostă republică sovietică care aspiră să adere la NATO.

Moscova neagă planul de invadare, dar spune că are nevoie de o serie de garanții pentru propria sa securitate, inclusiv oprirea oricărei expansiuni ulterioare a NATO și retragerea forțelor alianței din țările din Europa Centrală și de Est care i s-au alăturat după Războiul Rece.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg a spus că orice utilizare a forței ruse împotriva Ucrainei ar fi o greșeală politică gravă pentru care Rusia ar plăti un preț mare.

El a reiterat poziția NATO conform căreia numai Ucraina și NATO pot decide dacă aceasta devine membră.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Stoltenberg a spus că NATO este pregătită pentru discuții ulterioare cu Moscova pe probleme precum controlul armelor și desfășurarea de rachete. Rusia a cerut timp să revină cu un răspuns în acest sens, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Remarcile lui Stoltenberg au arătat clar că nu a avut loc niciun progres la discuțiile, care au venit la două zile după ce diplomații ruși și americani s-au întâlnit la Geneva și au raportat că diferențele au rămas aceleași.

Rusia a acuzat Occidentul că nu a apreciat urgența cererilor sale și a spus că nu este pregătită să permită ca negocierile să se prelungească la infinit.

Susține că extinderea NATO de la 16 membri la sfârșitul Războiului Rece la 30 în prezent – inclusiv un grup mare de state ex-comuniste din Europa Centrală și de Est – reprezintă o amenințare la adresa securității sale și trebuie să tragă acum „linii roșii” pentru a se proteja.

Reprezentanții Rusiei și ai NATO s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru menite să dezamorseze tensiunile tot mai mari legate de prezența militară în creștere a Rusiei lângă granița cu Ucraina.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore – cu aproximativ o oră mai mult decât se aștepta.

În loc să fie încadrată ca o întâlnire bilaterală NATO-Rusia, reuniunea de miercuri a văzut fiecare dintre cele 30 de state membre ale NATO și Rusia reprezentate în mod egal, într-un forum de 31.

Întâlnirea este a doua dintre cele trei angajamente cheie dintre Occident și Rusia săptămâna aceasta. Luni, reprezentanți din SUA și Rusia s-au așezat la Geneva pentru mai bine de șapte ore de discuții.

O altă rundă de discuții între Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – din care SUA este membru – este programată joi la Viena.

Ucraina a declarat marți că este încrezătoare că SUA și alte țări NATO nu vor lua o decizie „cu privire la soarta” țării „pe la spatele nostru” în timpul întâlnirilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS